XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - A baleseti kártérítés típusai

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.22.
 Hétfő
Ma Csilla napja van.
Holnap Béla napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,06 Ft
   CHF árfolyam
   408,46 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 15. 16:51     


A baleseti kártérítés típusai
Egy közlekedési baleset során egyáltalán nem borítékolható, hogy kizárólag a szerencsétlenségben érintett gépjárművek fognak sérülni. A következő bejegyzésben összegyűjtöttük, milyen károk fordulhatnak még elő egy ilyen váratlan helyzetben, valamint hogy milyen esetekben kell erre térítést biztosítania a vétkes félnek.

Vagyoni károk

 

Elsősorban ez alatt egy közlekedési baleset során a megsérült gépjárművek javíttatási költségeit értjük, vagy amennyiben gazdaságosan nem javíthatóak (gazdasági totálkár), akkor a káridőpontkori értékének és a roncs értékének a különbözetét értjük ezalatt. 

 

Neked van már minden váratlan élethelyzetre vészhelyzeti megoldásod? Ha még nincs, köss online gépjármű biztosítást, és indulj útnak bármikor teljes nyugalomban!

 

A vagyoni károk kategóriájába esnek azok a tárgyak is, amik a baleset során a gépjárműben voltak, és ebből kifolyólag tönkrementek. Egyes felelősségbiztosítások a saját autóban lévő tárgyak károsodása esetén is fizetnek, akkor is, ha Te voltál a vétkes fél.

 

Személyi sérülések

 

A vagyoni károk közé sorolandó, amikor a baleset kapcsán felmerülő személyi sérülések miatt téríteni kell a gyógyszerek, a kezelések vagy az ezek miatt felmerülő útiköltség díját. Amennyiben a sérült fél táppénzt kénytelen igénybe venni, akkor a táppénz és a teljes munkabér közötti különbözetet is térítenie kell a kár okozójának. Ennek a különbözetnek a mértékét a károsultnak alá kell támasztania munkabér papírokkal vagy fizetési jegyzékkel.

 

Sérelemdíj

 

Ide az a térítés tartozik, aminek nem a konkrét anyagi kárpótlás a célja. Egy baleset során ugyanis nem csupán azonnal gyógyuló vagy testi sérüléseket lehet átélni. A sérelemdíjjal egyrészt térítésre kerül, hogy a károsultnak sérült az egészséghez való joga. Így ez az összeg nem konkrét jogszabályi keretekhez van kötve, sok tényező befolyásolja (például a gyógyulás időtartama, esztétikai elváltozások, az elszenvedett fájdalom mértéke, a maradandó károsodások és azok súlyossága, stb.)

 

Ezenfelül pedig meg kell, hogy említsük a baleset pszichés hatását is. Egy ilyen esemény még egy felnőtt ember esetén is komoly mentális problémákat, akár fóbiákat is okozhat, ami szakember bevonását teszi szükségessé. Egy gyermek esetében azonban sokkal hosszabban kiható gondok lehetnek ebből, ami megfelelő terápiás kezelés nélkül az egész életére kiható károkat okozhat. Éppen ezért a sérelemdíj megállapításánál figyelembe veszik a károsult személy életkorát is. Amennyiben a sérelemdíj mértéke vita tárgyát képezi, igazságügyi orvosszakértő tudja alátámasztani az összeg mértékének létjogosultságát. Ezt a térítési díjat a bíróság általában egy összegben határozza meg, figyelembe véve minden olyan körülményt, ami kihatással volt a balesetre és a károsultak jövőbeni helyzetére.


További hírek

  Nehogy tragikus hős legyen
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport