XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - A baleseti kártérítés típusai

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.09.25.
 Vasárnap
Ma Eufrozina napja van.
Holnap Jusztina napja lesz.
   EUR árfolyam
   406,29 Ft
   CHF árfolyam
   424,39 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 15. 16:51     


A baleseti kártérítés típusai
Egy közlekedési baleset során egyáltalán nem borítékolható, hogy kizárólag a szerencsétlenségben érintett gépjárművek fognak sérülni. A következő bejegyzésben összegyűjtöttük, milyen károk fordulhatnak még elő egy ilyen váratlan helyzetben, valamint hogy milyen esetekben kell erre térítést biztosítania a vétkes félnek.

Vagyoni károk

 

Elsősorban ez alatt egy közlekedési baleset során a megsérült gépjárművek javíttatási költségeit értjük, vagy amennyiben gazdaságosan nem javíthatóak (gazdasági totálkár), akkor a káridőpontkori értékének és a roncs értékének a különbözetét értjük ezalatt. 

 

Neked van már minden váratlan élethelyzetre vészhelyzeti megoldásod? Ha még nincs, köss online gépjármű biztosítást, és indulj útnak bármikor teljes nyugalomban!

 

A vagyoni károk kategóriájába esnek azok a tárgyak is, amik a baleset során a gépjárműben voltak, és ebből kifolyólag tönkrementek. Egyes felelősségbiztosítások a saját autóban lévő tárgyak károsodása esetén is fizetnek, akkor is, ha Te voltál a vétkes fél.

 

Személyi sérülések

 

A vagyoni károk közé sorolandó, amikor a baleset kapcsán felmerülő személyi sérülések miatt téríteni kell a gyógyszerek, a kezelések vagy az ezek miatt felmerülő útiköltség díját. Amennyiben a sérült fél táppénzt kénytelen igénybe venni, akkor a táppénz és a teljes munkabér közötti különbözetet is térítenie kell a kár okozójának. Ennek a különbözetnek a mértékét a károsultnak alá kell támasztania munkabér papírokkal vagy fizetési jegyzékkel.

 

Sérelemdíj

 

Ide az a térítés tartozik, aminek nem a konkrét anyagi kárpótlás a célja. Egy baleset során ugyanis nem csupán azonnal gyógyuló vagy testi sérüléseket lehet átélni. A sérelemdíjjal egyrészt térítésre kerül, hogy a károsultnak sérült az egészséghez való joga. Így ez az összeg nem konkrét jogszabályi keretekhez van kötve, sok tényező befolyásolja (például a gyógyulás időtartama, esztétikai elváltozások, az elszenvedett fájdalom mértéke, a maradandó károsodások és azok súlyossága, stb.)

 

Ezenfelül pedig meg kell, hogy említsük a baleset pszichés hatását is. Egy ilyen esemény még egy felnőtt ember esetén is komoly mentális problémákat, akár fóbiákat is okozhat, ami szakember bevonását teszi szükségessé. Egy gyermek esetében azonban sokkal hosszabban kiható gondok lehetnek ebből, ami megfelelő terápiás kezelés nélkül az egész életére kiható károkat okozhat. Éppen ezért a sérelemdíj megállapításánál figyelembe veszik a károsult személy életkorát is. Amennyiben a sérelemdíj mértéke vita tárgyát képezi, igazságügyi orvosszakértő tudja alátámasztani az összeg mértékének létjogosultságát. Ezt a térítési díjat a bíróság általában egy összegben határozza meg, figyelembe véve minden olyan körülményt, ami kihatással volt a balesetre és a károsultak jövőbeni helyzetére.


További hírek

  Pintér abortusztörvényéről nem, az EU energiaszankciójáról ismét nemzeti konzultációt indít a kormány
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Nemrég a napi egy vonatpár helyett hét közlekedik Székesfehérvár és Komárom között.
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Novák Katalin és a Biden-blöff
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Miután bemutatta árnyékkormányát Dobrev Klára kijelentették: nem támogatják többé az ellenzéki előválasztást
2022. 09. 21. 09:55 hirhatar.hu
  Vitézzé avatják Farkas Bertalant
2022. 09. 21. 09:55 hirhatar.hu
  Továbbra is homály fedi a Fidesz I. kerületi feltételezett választási csalási kísérletét
2022. 09. 21. 09:55 hirhatar.hu
  A negyedik kétharmad után
2022. 09. 17. 21:25 hirhatar.hu
  Dobrev Klkára vezetésével hirdette meg a DK „árnyékkormányát” Gyurcsány Ferenc
2022. 09. 17. 21:25 hirhatar.hu
  Október 1. után is marad a hatósági ár az üzemanyagra és az élelmiszerárstopot
2022. 09. 17. 21:25 hirhatar.hu
  Letartóztatták Gyenes Leventét
2022. 09. 16. 10:15 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport