. Ma Konrád, Tivadar napja van.
XIII. kerületi programok október 23 tiszteletére
2016-10-16 03:29:21
XIII. kerületi programok október 23 tiszteletére

XIII. kerületi programok október 23 tiszteletére

A XIII. Kerületi Önkormányzat az '56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt megemlékezéssekkel, kiállításokkal és kulturális programokkal tiszteleg.


A Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60. évfordulójához kapcsolódóan esszé, rajz, előadó művészeti és film kategóriákban pályázatot hirdet kerületi nyugdíjasok, illetve nyugdíjas klubok, valamint a XIII. kerületben tanulók számára. A pályázattal kapcsolatban érdeklődni a 06-1/452-4100/5155 telefonszámon Radó Gábor ügyintézőnél, vagy a radogabor@bp13.hu e-mail címen lehet.

AHGY TOTÓ 
október 18. – október 30.
A SKult13 divízió telephelyein, színterein lévő információs pultokban és honlapján található TOTÓ kitöltői között színházjegyeket fogunk kisorsolni a november 4-én tartandó Pesti srácok című musical előadásra.

október 17. – november 18.
’56 - kiállítás
Megnyitó: 2016. október 18., kedd 15.00
A XIII. kerületi Önkormányzat pályázatára vártuk február 15. – augusztus 26. között mindazokat a kerületben élő és alkotó képző- és iparművészeket, akik méltó emléket kívánnak állítani a forradalom hatvanadik évfordulójára. A pályázatra érkezett munkákból rendezett kiállítást a Városház Galériában mutatjuk be először a nagyközönségnek.
Helyszín: Városház Galéria, XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal

október 21., péntek 10.00
Tahi utcai emléktábla koszorúzása az 1956-os forradalom 60. évfordulójának emlékére. Helyszín: XIII. kerület, Tahi utca 14.

október 21., péntek 17.00
A XIII. kerület rendhagyó ünnepsége, az 1956-os emlékév nyitó rendezvénye.
Az ünnepség keretében meghallgathatjuk a Vám és Pénzügyőr Zenekar ünnepi műsorát, valamint egy egyedi megemlékezést tartunk, apró mécsesekkel alakítjuk ki látogatóink segítségével az 1956-os számot, Az eseményt és az így megalkotott látványt drónos felvétellel örökítjük meg az utókor számára.
Helyszín: XIII. kerületi Béke tér

október 25., kedd 14.00
Zenga zének, Öcsi?
Színpadi játék az 1956-os forradalom emlékére
A Szerpentin Színház előadása Vámos Miklós Zenga zének című regénye alapján.
A regényt színpadra alkalmazza, és rendezi: Jancsó Sarolta


A történet 1956 őszén játszódik. Főhőse, Öcsi, az óvodából éppen iskolába kerül. Érdekli minden, amit a világban tapasztal - nem könnyű eligazodnia. Hittant tanul, de templomba járni nem szabad. A pártban kell hinni és Sztálin elvtársban, meg Rákosi pajtásban. De egyszer csak Rákosi pajtás már nem a nép nagy vezére. A felnőttek nem mondanak igazat, sokszor ők maguk sem tudják, mi az igaz? És egyszer csak lőnek, szobrot döntenek, követelnek, és nem kérnek, és gyerekek fegyverekkel járják a várost… Mi van most…? – kérdezi Öcsi tanácstalanul.


Az előadás a Produktív Művészeti Egyesület közreműködésével, a Teatheatre színház produkciójaként jön létre, a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásával.
A belépés díjtalan!
Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ 

október 25., kedd 15.30
Emlékezés ’56-ra Zana Józseffel
Zana József egy érdekes előadással készül a XIII. kerületi 1956-os emlékév alkalmából, elmeséli személyes tapasztalatait 1956-ról. 
A belépés díjtalan!
Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ 

október 27., csütörtök 17.00
Előadás Eörsi Lászlóval és Juhász Katalinnal
Egy kötetlen beszélgetésre várunk minden érdeklődőt az 1956-os emlékév programsorozatának keretében. Eörsi László (a 2. számú Helytörténeti füzet írója) és Juhász Katalin az Angyalföld 1956 – Emberek, sorsok, emlékek című könyv szerzőit hallgathatjuk meg az 56-os eseményekről.
Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ 

november 3., csütörtök 14.30
Elpattantott láncok - Németh László naplója az ’56-os forradalomról
Szerkesztett felolvasó-színpadi előadás zenével és vetítéssel, Szalóczy Pál a Magyar Rádió volt főmunkatársa, vezető bemondója, Kazinczy díjas előadóművész közreműködésével. 2011-ben jelent meg könyv formájában Németh László évtizedekre eltemetett, írói hagyatékából nemrégiben előkerült pártalan értékű kézirata „A magyar forradalomról” címmel. A nehezen olvasható, több helyen elmosódott iratcsomón közvetlenül a forradalom vérbefojtását követően tesz tanúságot az író annak kivételes csodájáról, világtörténelmi jelentőségéről, sok szempontú árnyalt értelmezéséről és egyértelmű vállalásáról. 


Az előadás a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával jött létre.
A részvétel díjtalan!
Helyszín: AJAMK

november 4., péntek 18.00
Pesti srácok című musical – zártkörű előadás
Az 1956-os emlékév záró programja
A történet leendő művészekről szól, akik egy lepusztult kultúrházban várják tanárukat, hogy részt vehessenek a válogatáson. A színpadon egy történetet kell előadniuk az 56-os forradalom főbb eseményeiről. A válogatás közben egy rabló banda tör rájuk, akik a közeli bankot már kirabolták és a rendőrök elől menekülve túszokat ejtenek. A színpadon ezek után életükért kell játszaniuk, hogy átvészeljék az életveszélyes helyzetet.


Pályázati eredményhirdetés, illetve a díjak átadása.
Helyszín: RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központ

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>