. Ma György napja van.
Vonják le Orbán fizetéséből a besült paksi hitel költségeit
2016-04-22 05:02:55
Vonják le Orbán fizetéséből a besült paksi hitel költségeit

Vonják le Orbán fizetéséből a besült paksi hitel költségeit

Máris 250 ezer euróba kerül az országnak folyamatban lévő uniós eljárások miatt egyelőre fölvehetetlen paksi orosz hitel rendelkezésre állási jutaléka. Az LMP szerint az értelmetlen és indokolatlan közkiadást le kell vonni Orbán Viktor miniszterelnöki fizetéséből.


Bár Orbán Viktor és Lázár János korában azt ismételgette, hogy az EU-val mindent megtárgyaltak, és Brüsszel mindent jóváhagyott, jelenleg két komoly uniós eljárás is zajlik az orosz részvételű paksi bővítés ügyében a tiltott állami támogatás gyanúja illetve a nemzetközi beruházási tender elmaradása miatt – bármelyik azt eredményezheti, hogy az eddigi szerződéseket fel kell bontanunk. A kormány – nagyon helyesen – úgy döntött, hogy a vizsgálatok lezárásáig nem kezdi meg az euróban elszámolt orosz óriáshitel lehívását.


Persze van erre egy másik oka is: a hitelnyújtásra kijelölt Vnyesekonombank gyakorlatilag csődben van, aligha lenne pénze a beruházás finanszírozására.


A kapkodva megkötött és elhibázott hitelszerződés miatt azonban Magyarországnak akkor is fizetnie kell, ha nem veszi igénybe a kölcsönt: mint az LMP által beadott írásbeli kérdés minapi válaszából kiderült, idén 250 ezer euróba, azaz 75 millió forintba kerül az országnak a fel nem használt devizahitel.


Az LMP szerint az értelmetlen és indokolatlan kiadást le kell vonni Orbán Viktor miniszterelnöki fizetéséből: a kormányfő kötötte meg a Magyarországra nézve hátrányos feltételrendszerrel, az uniós jóváhagyást megelőzve a megállapodást, és egyedül neki volt ilyen sürgős, miközben a teljes magyar energetikai szakma azt szorgalmazta, hogy ne kapkodjon a kormány, és ne kerüljön sor a régi és az új paksi blokkok párhuzamos működtetésére – vagyis ráért volna még 6-7 évig alkudozni.


Az LMP álláspontja szerint a mindenkori kormány nem élvez korlátlan szabadságot az állami források elköltésében, és nem kaphat szabad kezet a közpénzek irracionális felhasználására: aki hibás döntést hoz, annak személyesen is viselnie kell a felelősséget.


Szél Bernadett, az LMP társelnöke - OS

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>