. Ma Ákos, Bátor napja van.
Vitéz Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek
2017-01-10 05:57:18
Vitéz Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek

Vitéz Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek

2017. január 7-én emlékeztek meg a hős katonáról, a Gidófalvy Lajos Alapítvány, az önkormányzat, a példáját ápoló szervezetek és a család képviselői a róla elnevezett lakótelep és utca házának falán elhelyezett emléktáblánál. A szokatlanul nagy hideg ellenére szép számú emlékező jelent meg Gidófalvy Lajos ezredesre emlékezve, születésének 116., hősi halálának 72. évfordulóján a közelmúltban felújított parkban rendezett koszorúzási ünnepségen.


Bősze József alezredes, a Gidófalvy Alapítvány elnökeként ismertette a hős katona életútját.

 

A XX. század első napján, 1901. január 1-jén született Erdélyben Bögöz községben, elemi- és középiskolai tanulmányait Erdélyben végezte, majd a Budapesti Közgazdasági Egyetemen folytatta tanulmányait. 1938-ban behívták tartalékos tiszti tanfolyamra, amelynek elvégzése után zászlósi rendfokozatba léptették elő. Részt vett a felvidéki és az erdélyi bevonulásban, melyről emlékérmei tanúskodnak. Átvették hivatásos tiszti állományba, majd főhadnagyi rendfokozattal kinevezték Angyalföld leventekiképző parancsnokává.

 

1944-ben Angyalföld fiataljaiból megalakította a XIII. kerületi Nemzetőr Századot, ami később Kisegítő Honvéd Karhatalmi Zászlóaljjá szerveződött. Az általa szervezett fegyveres csoportok megvédték nemzeti javainkat, megakadályozták egyes angyalföldi gyárak leszerelését, katonái őrizték meg a jövő számára a Ferdinánd-hidat, a Rákosrendező pályaudvart, az Aréna úti – mai Dózsa György úti – vasúti felüljárót.

 

Gidófalvy Lajos katonái látták el az akkor életet jelentő igazolványokkal a rászorulókat, élelmezték a „csillagos” és „védett” házak lakóit. 1944. december végén már 1200-1300 fő élelmezését látták el az azóta róla elnevezett lakótelep helyén álló Vilmos főherceg laktanyából.

 

A Díszalakulat tette ünnepélyesebbé a megemlékezést. Gidófalvy Lajos emlékét a volt katonáiból alakult Emlékbizottság ápolja. Tevékenységének köszönhető, hogy 1991-ben posztumusz őrnaggyá léptették elő. Budapesten utca és lakótelep viseli nevét, két helyen emléktábla örökíti meg a hős parancsnok és az általa vezetett zászlóalj tetteit. A Yad Vashem Intézet 1996-ban „Világ Igaza” kitüntető címmel ruházta fel.


A megemlékezésen megjelent és elsőként helyezett el koszorút Hiszékeny Dezső a terület országgyűlési képviselője, majd dr. Tóth József a kerület polgármestere és Karácsonyi Zoltán önkormányzati képviselő.


Koszorúval emlékezett meg a hősről többek között, Magyarország Honvédelmi Minisztériuma, a Budapest Helyőrség Dandár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, az Angyalföldi Polgárőr Szervezet, a Gidófalvy Emlékbizottság és a Gidófalvy család.


További híreink
Nem fogjuk meg Péterfy művésznő s@ggét
Nem fogjuk meg Péterfy művésznő seggét. Mondom magamnak, miközben Péterfy művésznő a fejem felett kalimpál a lábaival és ha nem fognák meg páran a megfogható részeken, a...
2019-09-22 10:18:26, Hírek, Környezetünk Bővebben
Mészáros moteljében monokinizve sokkol az erdélyi tornászmúltú énekesnő
Új szintet lépett a fidesznyik kultúrmunkások hűségnyilatkozata – kár, hogy már 50 fölött. De azért, hej...
2019-07-26 11:35:40, Hírek, Környezetünk Bővebben
Emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80 éves Karel Gott tiszteletére
Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80. születésnapját ünneplő Karel Gott tiszteletére.
2019-07-23 11:40:12, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kásler miniszter pénteken mutatta be az országnak az újrafércelt Nemzeti alaptantervet – amint az a kormány ré...
Bővebben >>