. Ma Valter napja van.
Vitéz Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek
2017-01-10 05:57:18
Vitéz Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek

Vitéz Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek

2017. január 7-én emlékeztek meg a hős katonáról, a Gidófalvy Lajos Alapítvány, az önkormányzat, a példáját ápoló szervezetek és a család képviselői a róla elnevezett lakótelep és utca házának falán elhelyezett emléktáblánál. A szokatlanul nagy hideg ellenére szép számú emlékező jelent meg Gidófalvy Lajos ezredesre emlékezve, születésének 116., hősi halálának 72. évfordulóján a közelmúltban felújított parkban rendezett koszorúzási ünnepségen.


Bősze József alezredes, a Gidófalvy Alapítvány elnökeként ismertette a hős katona életútját.

 

A XX. század első napján, 1901. január 1-jén született Erdélyben Bögöz községben, elemi- és középiskolai tanulmányait Erdélyben végezte, majd a Budapesti Közgazdasági Egyetemen folytatta tanulmányait. 1938-ban behívták tartalékos tiszti tanfolyamra, amelynek elvégzése után zászlósi rendfokozatba léptették elő. Részt vett a felvidéki és az erdélyi bevonulásban, melyről emlékérmei tanúskodnak. Átvették hivatásos tiszti állományba, majd főhadnagyi rendfokozattal kinevezték Angyalföld leventekiképző parancsnokává.

 

1944-ben Angyalföld fiataljaiból megalakította a XIII. kerületi Nemzetőr Századot, ami később Kisegítő Honvéd Karhatalmi Zászlóaljjá szerveződött. Az általa szervezett fegyveres csoportok megvédték nemzeti javainkat, megakadályozták egyes angyalföldi gyárak leszerelését, katonái őrizték meg a jövő számára a Ferdinánd-hidat, a Rákosrendező pályaudvart, az Aréna úti – mai Dózsa György úti – vasúti felüljárót.

 

Gidófalvy Lajos katonái látták el az akkor életet jelentő igazolványokkal a rászorulókat, élelmezték a „csillagos” és „védett” házak lakóit. 1944. december végén már 1200-1300 fő élelmezését látták el az azóta róla elnevezett lakótelep helyén álló Vilmos főherceg laktanyából.

 

A Díszalakulat tette ünnepélyesebbé a megemlékezést. Gidófalvy Lajos emlékét a volt katonáiból alakult Emlékbizottság ápolja. Tevékenységének köszönhető, hogy 1991-ben posztumusz őrnaggyá léptették elő. Budapesten utca és lakótelep viseli nevét, két helyen emléktábla örökíti meg a hős parancsnok és az általa vezetett zászlóalj tetteit. A Yad Vashem Intézet 1996-ban „Világ Igaza” kitüntető címmel ruházta fel.


A megemlékezésen megjelent és elsőként helyezett el koszorút Hiszékeny Dezső a terület országgyűlési képviselője, majd dr. Tóth József a kerület polgármestere és Karácsonyi Zoltán önkormányzati képviselő.


Koszorúval emlékezett meg a hősről többek között, Magyarország Honvédelmi Minisztériuma, a Budapest Helyőrség Dandár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, az Angyalföldi Polgárőr Szervezet, a Gidófalvy Emlékbizottság és a Gidófalvy család.


További híreink
Millióan rajonganak a nemlétező lányért
Miquela pontosan olyan fotókat posztol magáról, mint bármelyik mai modern fiatal lány. Csak ő éppenséggel nem élő személy, hanem egy számítógéppel generált kép csupán.
2018-06-27 09:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
Megivott egy üveg viszkit, majd fürdeni akart a Balatonban egy 13 éves fiú, de a köveken megcsúszott és beverte a fejét.
2018-06-27 09:33:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
XIII. kerület a biztonságos közlekedésért
A XIII. kerületi utak forgalomtechnikai kezelése fővárosi feladat. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a közlekedés biztonsága érdekében jobb, ha a fejlesztés...
2017-02-15 03:46:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az „örvendetes” hírt az ENSZ nemrég közzétett jelentéséből tudhatjuk meg. A kábítószer Afganisztánból kerül a ...
Bővebben >>