. Ma Auguszta napja van.
Vigyázat! Unokázós csalók!
2015-04-28 15:16:37
Vigyázat! Unokázós csalók!

Vigyázat! Unokázós csalók!

Ha közeli rokon, unoka, esetleg ismerős nevében hívják fel, és pénzt vagy különböző értékeket kérnek arra hivatkozva, hogy az állítólagos rokon, ismerős bajban van, ne higgyék el! Előbb győződjenek meg róla, hogy nem próbálják becsapni! Az áldozattá válás megelőzése érdekében értesítse az esetről családtagjait, ismerőseit!

 

Felhívjuk valamennyi kerületi időskorú lakos figyelmét az utóbbi időben őket megcélzó nagymértékben elszaporodott trükkös csalásokra, bűncselekményekre!

 

Az "unokázás" elnevezésű módszer szerint több bűnöző követ el úgy csalást, hogy egyikük síró, zaklatott, eltorzított hangon az időseket otthonukban felhívja, majd elmondja, hogy ő az idős személy közeli hozzátartozója, legtöbb esetben unokája, és bajba került, így sürgősen készpénzre vagy pénzzé tehető ékszerekre van szüksége.

 

Ha a fenti történetet az idős személyek elhiszik, a telefonáló elmondja, hogy személyesen nem tud elmenni a pénzért, hanem egy ismerősét küldi az értékekért, a másik elkövető ezután átveszi azokat, majd távozik a helyszínről.

 

A bűnözők rendkívül jól informáltak lehetnek az idős emberrel és/vagy hozzátartozójával kapcsolatban, hogy bizalmukba férkőzzenek. Az áldozattá válás megelőzhető.

 

Ezért felhívjuk a figyelmet arra, ha Önöket állítólagosan kölcsönfelvétel vagy baleset miatt bajban lévő családtagjuk, ismerősük nevében felhívják, akkor:

- minden alkalommal győződjenek meg róla, hogy valóban bajba került-e a rokon, hívják fel a többi családtagot;

- és mindenekelőtt NE ADJANAK ÁT PÉNZT IDEGENEKNEK! 

 

A leggyakrabban mondott okok, melyekkel felhívják az időseket:


- Az állítólagos hozzátartozó vagy ismerős balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt van szüksége pénzre;

- Az állítólagos hozzátartozó vagy ismerős kölcsönt vett fel, aminek sürgős visszafizetése vált szükségessé;

- Az állítólagos hozzátartozót vagy ismerőst megverték, fogságban tartják, és csak akkor engedik szabadon, ha fizet.

 

Felhívjuk figyelmüket arra is, ha az Önök lakásán magukat hivatalos ügyben eljáró személynek mondó férfiak vagy nők jelennek meg, és például vízvezeték szerelésre, víznyomás ellenőrzésre,  gáz- vagy villanyóra leolvasásra hivatkozva próbálnak bejutni otthonukba, akkor:

 

- minden alkalommal győződjenek meg róla, hogy hirdettek-e aznapra ellenőrzést (általában a lakóház faliújságján megtalálható);

- kérjenek tőlük igazolványt felmutatásra;

- lehetőleg csak családtag vagy közeli, megbízható ismerős jelenlétében engedjék be őket otthonukba;

- folyamatos felügyelet nélkül idegen a lakásban ne tartózkodjon!

 

Gyakori, hogy az elkövetők a sértett lakásánál megjelennek azzal, hogy hivatalos ügyben, Rendőrségtől, közművektől vagy pénzintézettől érkeztek, és ellenőrzést vagy javítást kell végezniük a lakásban. Miután a sértett beengedi őket a lakásba - amennyiben többen vannak -, az egyikük a sértettet szóval tartja, figyelmét eltereli, míg társa a lakás egyéb helyeit átkutatja, majd a talált értékeket eltulajdonítva távoznak a helyszínről. Ha az elkövető egyedül van, abban az esetben akkor követi el a lopást, ha az áldozat szem elől téveszti őt. Az önálló tettes ennek érdekében általában vizet vagy valamilyen hivatalos iratot kér a sértettől, esetleg a mosdó használatát kéri, és ez idő alatt lehetősége nyílik az értékek eltulajdonítására.

 

Az áldozattá válás megelőzhető!

 

Ha Öntől is a fenti módokon próbálnak pénzt kicsalni, kérjük, hogy értesítse a Rendőrséget a 112 vagy a 061/236-28-00 telefonszámon!

 

További híreink
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Keresztül a téli Vértesen
A Vértesben elég sokat jártunk, de télen még soha, így felkerekedtünk, hogy megnézzük eme szép és változatos hegyvidéket február elején.
2024-02-13 17:37:46, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
A közel 80 éves Földes László „Hobo” kapta a Petőfi Zenei Díj Életműdíját
Földes László, Hobo a Hobo Blues Band alapítója kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíját idén, írja a hirado.hu. Az Életmű Gálát február 3-án közvetítik a Duna TV-n.
2024-01-18 12:09:38, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>