. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Vezetékek és kábelek labirintusában
2021-09-17 21:56:12
Vezetékek és kábelek labirintusában

Vezetékek és kábelek labirintusában

Kezdjük az alapoktól!
 
Ha elektromos vezetékekről vagy kábelekről beszélünk, fontos tisztázni azok funkcióját. Hívhatjuk őket vezetőknek, amelyeken keresztül hőszigetelés és áram megy át. Ezek helyes működése esetén elkerülhető a rövidzárlat, és az életveszélyes áramütés.
 
Emiatt a két fontos tulajdonságuk miatt is érdemes megállapítani, hogy a minőség és a szakértelem elengedhetetlen a villanyszerelés során! Bármilyen lakásfelújításba vagy építkezésbe kezd, netán Ön maga is szakember, a tudás mellé minőségi eszközök szükségesek.
 
A VasMuszakiBolt.hu tartós vezetékei és kábeljei segíthetnek az egyszerűbb villanyszerelési munkálatoktól kezdve a komoly kábelszerelésig. Rengeteg típusú gyakran előforduló, és egészen különleges kábel és vezeték is megtalálható a kínálatukban.
 
Különböző típusok
 
Az egyik legnépszerűbb vezetékek közé tartoznak a PVC szigetelésű rézvezetékek. Ezekből két fajtával találkozhatunk, amelyek a merev (MCu), és hajlékony (Mkh) típus. Leggyakrabban elosztókban és kapcsoló szekrényekben alkalmazzák, főleg száraz helyiségekben érdemes használni őket.
 
A következő kábel típus a PVC köpeny kábel, amelyet MBCu jelzéssel jelölnek. Ezeket szintén száraz helyiségekben, de akár nedves helyen vagy a szabad ég alatt is alkalmazzák. 
 
A gumiköpenyes vezetékek már kevésbé ismertek az otthoni villanyszerelési munkálatok során. Ezeket a különleges kábeleket főleg tűz és robbanásveszélyes helyiségekben, és komoly ipari gépeknél alkalmazzák.
 
Anyaguk

Kábel vagy vezeték választása esetén bizonyos szempontokat figyelembe véve érdemes tervezni. 
 
Anyagukat tekintve az alumínium vezetékekről elmondható, hogy alacsony a vezetőképességük, és kevésbé hajlíthatóak. Ezeknek a típusoknak meglehetősen rövid az élettartamuk, mert gyorsan oxidálódnak.
 
A réz ezzel ellentétben az erőről és a rugalmasságról ismert. Rendkívül jól vezeti az elektromosságot, és tartósan, hosszan képes ellátni funkcióját.
 
Esztétika
 
Már a vezetékek és a kábelek szerelése előtt érdemes végiggondolni azok elrejtését az otthon kényes területein. Előfordul ugyanis, hogy az adottságok miatt csak egy területen húzható a kábel, amely elrontja az összképet.
 
Szerencsére számos remek megoldás létezik ezek elrejtésére! A kábelrendező doboz és az különböző öntapadós kábel csipeszek segíthetnek a rendezésben és a balesetmentes közlekedésben a lakásban.
 
Ha pedig egy területen végképp nem működik egyik megoldás sem, csak a képzeletünk szabhat határt a megoldásnak! Egy kilógó kábelre papír faleveleket, virágokat ragasztva igazi műalkotás születhet az eddig zavaró vezetékből!
 
Ha a minőségre és a biztonságra törekszik, válassza a VasMuszakiBolt.hu honlapján található tartós eszközöket, és válogasson a széles kínálatból!
További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>