. Ma Márk napja van.
Veszélyes is lehet a darazsak, méhek csípése
2014-06-09 13:24:51
Veszélyes is lehet a darazsak, méhek csípése

Veszélyes is lehet a darazsak, méhek csípése

A tavasz, majd a nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben. A szabadban eltöltött idő során előfordul, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.

Tavasszal megkezdik szokásos aktivitásukat a méhek és a darazsak. A hőség miatt pedig fokozottan jelennek meg e rovarok a lakóövezetekben, ahol vizet is találnak. A leggyakrabban öntözött kertek, és a medencék közvetlen környezetét szállják meg.

Ezek a rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet elkerülni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a lakóit, hanem hívjunk szakembert.

A vonatkozó jogszabály szerint a méhbefogás, darázsirtás nem tűzoltói feladat, de bizonyos esetekben az azonnali beavatkozás igénye megkövetelheti a tűzoltó egységek részéről a kapcsolódó feladatok elvégzését. A méhrajokkal, darazsakkal kapcsolatos intézkedés során a tűzoltók a veszélyeztetett helyen levő személyek kimenekítését végzik el. Rovarirtási tevékenységet nem folytatnak.

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető a kellemetlen találkozás.

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, rossz esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő. A sérült életveszélyes állapotba is kerülhet , így ajánlatos azonnal szakember segítségét kérni, orvost keresni.

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>