. Ma Gedeon napja van.
Véget kell vetni a dolgozók túlhajszolásának
2016-12-10 05:44:43
Véget kell vetni a dolgozók túlhajszolásának

Véget kell vetni a dolgozók túlhajszolásának

Magyarországon túl kevesen dolgoznak túl sokat, s ez már a dolgozók egészségének a rovására megy. A megugró táppénzes hiányzások is azt bizonyítják: itt az ideje, hogy bevezessük a Párbeszéd által javasolt négynapos munkahetet.

Megugrott a betegszabadságok aránya a korábbi évekhez képest. Ennek az az oka, hogy a magyar munkavállalók durván túlterheltek; foglalkozás-egészségügyi szakértők szerint egyharmaduk vitálisan kimerült, így könnyebben betegszenek meg. Mindez nem meglepő: az OECD statisztikái szerint hazánk egyike azon országoknak, ahol a legtöbb munkaóra esik egy dolgozóra.


A megoldás az olykor a rabszolgatartást idéző hazai foglalkoztatáspolitika, illetve munkáltatói és szervezeti kultúra lecserélése. Olyan munkahelyeket akarunk látni, amelyek összeegyeztethetők az emberi méltósággal és a természetes emberi igényekkel. Ennek a változásnak szükségszerű része, hogy több embernek kell egyenként kevesebbet dolgoznia.


A munkaidő-csökkentés kétségtelenül megvalósítható, hiszen a hazai foglalkoztatottság jóval az unós átlag van, ha nem számoljuk a közmunkásokat és külföldön dolgozókat.


Az alulfoglalkoztatottságon és a túlhajszolt, éppen állásban lévő embereken egyszerre segítene a négynapos munkahét bevezetése, amely a Párbeszéd Mindenki számít! programjának a része.


Tordai Bence, szóvivő - OS

Fotó: Atv

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>