. Ma Hella napja van.
Vágó István - 10:23 - kampány
2011-01-31 14:27:40
Vágó István - 10:23 - kampány

Vágó István - 10:23 - kampány

A “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” elnevezésű Vágó István nevével fémjelzett kampány célja az, hogy az emberek megismerkedjenek a homeopátia igazi mibenlétével, valamint annak tudatosítása, hogy a homeopátiás szerek teljesen hatástalanok, vagyis alkalmazásuk értelmetlen (sőt közvetetten még ártalmas is lehet).

 

 

 

A résztvevők szeretnék elérni, hogy mindenki előtt világos legyen, hogy „a homeopaták állításai hiteltelenek, nem alapulnak szilárd bizonyítékokon, hanem csupán spekulációk.”

A kampányt 2010-ben a brit  Mersevside Szkeptikus Társaság,   a tudomány és a kritikai gondolkodás népszerűsítésén dolgozó egyik nonprofit szervezet indította útjára. A  megmozdulásban  2011-ben először magyarországi aktivisták is részt vállalnak. A kampány részét képezi a “10:23 esemény”, amelyre hazánkban is több helyszínen sor kerül majd a Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület  szervezésében.

2010. január 30-án 10:23-kor az Egyesült Királyság számos helyszínén,  több mint 400 aktivista vett részt abban a megmozdulásban, melynek során tömeges “túladagolást” követtek el. A résztvevők nyilvánosan lenyeltek egy-egy teljes fiola homeopátiás bogyót, amellyel demonstrálni kívánták, hogy ezek a “gyógyszerek”, amelyeket egy régen lejáratott XVIII. századi rituálé szerint készítenek, semmi mást nem tartalmaznak, mint cukrot. Így juttatták kifejezésre nemtetszésüket a homeopátiás készítmények forgalmazásával szemben, és egyben felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy ezekben a szerekben valójában semmi sincs, ami hatna.

 

A  kampány, üzenete:

  • A homeopatikus szerek hatástalanok, még gyógynövénykivonatokat sem tartalmaznak és semmivel sem jobbak a placebónál. Annak ellenére, hogy legfontosabb értékünk az egészségünk, a valódi, bizonyított eljárások háttérbe szorításával akár egészségünket is veszélyeztethetik.

  • Patikák százaiban vásárolnak gyógyulni vágyók nap mint nap hatástalan szereket maguknak, az illetékes hatóság  (Országos Gyógyszerészeti Intézet)  pedig asszisztál ehhez azzal, hogy ezeket gyógyszerként ismeri el. A homeopátiás termékek egy speciálisan a homeopátiára szabott törvénykiegészítésre alapozva hatékonyságuk mindennemű bizonyítása nélkül kapják meg a gyógyszer minősítést, ezzel nem csupán a vásárlókat, hanem sokszor még magukat a patikusokat is megtévesztik.

Ezek a súlyos problémák követelik a szabályozás európai szintű újragondolását, és a közvélemény felvilágosítását. Ezt a célt szolgálja a “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” kampány.

 

Február 5-én (szombaton) 10:23-kor Budapesten, Székesfehérvárott és Szegeden homeopátiás túladagolás. Gyári homeopátiás szerből egy-egy teljes doboznyit fogyasztanak el egyszerre a demonstrálók.

A világ 25 országának több mint 60 városában, valamint az Antarktiszon történik hasonló akció február 5-én és 6-án.

A szer, amit a résztvevők elfogyasztanak, a Gelsemium sempervirens 15CH, (az eredeti növény minden része erősen mérgező) melyet nyugtató és altató hatású szerként kis fiolákban található apró cukorgolyócskák formájában árulnak.

 

A 10:23 esemény vidéki helyszínei:

 

Székesfehérváron a Szent Anna Patika előtt a Belvárosban

Szegeden (a Klauzál téren, a Kígyó Gyógyszertár előtt)

 

 

Budapesti helyszín: február 5-én szombaton 10.23-kor

V. ker Zrínyi utca 3. (az Országos Gyógyszerészeti Intézet előtt)

 

 

Kampányszóvivő:

Hraskó Gábor Elnök, Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület

hrasko.gabor@szkeptikus.hu

+36 30 933 20 76

Kampányszervező:

Pintér András Gábor
pinter.andras@szkeptikus.hu

+36 70 253 48 17

További híreink
Elég volt – távozik a kormány célkeresztjéből az idősotthon igazgatója
A hónap végétől nyugdíjazását kérte a Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója, Skultéti József - írta meg a hvg.hu.
2020-05-22 15:50:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
A LED világításban rejlő lehetőségek beltéren
A LED világítás kapcsán gyakran emlegetjük a költséghatékony működést, a hosszabb élettartamot, a bennük rejlő egyéb lehetőségekről azonban már lényegesen kevesebb szó esik.
2020-02-22 12:58:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020-ban a foci-EB egyik helyszíne, 2027-ben pedig újra vizes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország, az előkészületeket pedig már meg is kezdte a kormány.
2020-02-17 21:08:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tegnap váratlanul megugrott a kórházban kezelt és lélegeztetőgépen lévő koronások száma, az operatív törzs ma ...
Bővebben >>