. Ma Hella napja van.
Vágó István - 10:23 - kampány
2011-01-31 14:27:40
Vágó István - 10:23 - kampány

Vágó István - 10:23 - kampány

A “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” elnevezésű Vágó István nevével fémjelzett kampány célja az, hogy az emberek megismerkedjenek a homeopátia igazi mibenlétével, valamint annak tudatosítása, hogy a homeopátiás szerek teljesen hatástalanok, vagyis alkalmazásuk értelmetlen (sőt közvetetten még ártalmas is lehet).

 

 

 

A résztvevők szeretnék elérni, hogy mindenki előtt világos legyen, hogy „a homeopaták állításai hiteltelenek, nem alapulnak szilárd bizonyítékokon, hanem csupán spekulációk.”

A kampányt 2010-ben a brit  Mersevside Szkeptikus Társaság,   a tudomány és a kritikai gondolkodás népszerűsítésén dolgozó egyik nonprofit szervezet indította útjára. A  megmozdulásban  2011-ben először magyarországi aktivisták is részt vállalnak. A kampány részét képezi a “10:23 esemény”, amelyre hazánkban is több helyszínen sor kerül majd a Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület  szervezésében.

2010. január 30-án 10:23-kor az Egyesült Királyság számos helyszínén,  több mint 400 aktivista vett részt abban a megmozdulásban, melynek során tömeges “túladagolást” követtek el. A résztvevők nyilvánosan lenyeltek egy-egy teljes fiola homeopátiás bogyót, amellyel demonstrálni kívánták, hogy ezek a “gyógyszerek”, amelyeket egy régen lejáratott XVIII. századi rituálé szerint készítenek, semmi mást nem tartalmaznak, mint cukrot. Így juttatták kifejezésre nemtetszésüket a homeopátiás készítmények forgalmazásával szemben, és egyben felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy ezekben a szerekben valójában semmi sincs, ami hatna.

 

A  kampány, üzenete:

  • A homeopatikus szerek hatástalanok, még gyógynövénykivonatokat sem tartalmaznak és semmivel sem jobbak a placebónál. Annak ellenére, hogy legfontosabb értékünk az egészségünk, a valódi, bizonyított eljárások háttérbe szorításával akár egészségünket is veszélyeztethetik.

  • Patikák százaiban vásárolnak gyógyulni vágyók nap mint nap hatástalan szereket maguknak, az illetékes hatóság  (Országos Gyógyszerészeti Intézet)  pedig asszisztál ehhez azzal, hogy ezeket gyógyszerként ismeri el. A homeopátiás termékek egy speciálisan a homeopátiára szabott törvénykiegészítésre alapozva hatékonyságuk mindennemű bizonyítása nélkül kapják meg a gyógyszer minősítést, ezzel nem csupán a vásárlókat, hanem sokszor még magukat a patikusokat is megtévesztik.

Ezek a súlyos problémák követelik a szabályozás európai szintű újragondolását, és a közvélemény felvilágosítását. Ezt a célt szolgálja a “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” kampány.

 

Február 5-én (szombaton) 10:23-kor Budapesten, Székesfehérvárott és Szegeden homeopátiás túladagolás. Gyári homeopátiás szerből egy-egy teljes doboznyit fogyasztanak el egyszerre a demonstrálók.

A világ 25 országának több mint 60 városában, valamint az Antarktiszon történik hasonló akció február 5-én és 6-án.

A szer, amit a résztvevők elfogyasztanak, a Gelsemium sempervirens 15CH, (az eredeti növény minden része erősen mérgező) melyet nyugtató és altató hatású szerként kis fiolákban található apró cukorgolyócskák formájában árulnak.

 

A 10:23 esemény vidéki helyszínei:

 

Székesfehérváron a Szent Anna Patika előtt a Belvárosban

Szegeden (a Klauzál téren, a Kígyó Gyógyszertár előtt)

 

 

Budapesti helyszín: február 5-én szombaton 10.23-kor

V. ker Zrínyi utca 3. (az Országos Gyógyszerészeti Intézet előtt)

 

 

Kampányszóvivő:

Hraskó Gábor Elnök, Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület

hrasko.gabor@szkeptikus.hu

+36 30 933 20 76

Kampányszervező:

Pintér András Gábor
pinter.andras@szkeptikus.hu

+36 70 253 48 17

További híreink
Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
A hipermarketekben és a drogériákban sajnos többségében olyan szappanokat árulnak, amelyek káros összetevőket is tartalmaznak. Amennyiben rendszeresen tapasztalod a kézsz...
2024-05-27 14:03:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az asztalláb javítása nem ördöngösség
A valódi fából készült bútorokat nem véletlenül szeretik oly sokan. Valahogy úgy érezheti az ember lánya és fia, hogy a természet egy darabja költözött az olykor annyira ...
2024-05-27 13:58:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lakásfelszerelési eszközök, amelyekkel kényelmesebbé teheti otthonát
Lakásunk komfortos és praktikus kialakítása fontos, hogy mindennapjaink gördülékenyen teljenek. Akár már régóta meglévő ingatlanunkat csinosítgatjuk, akár egy új házba kö...
2024-05-09 18:11:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kulka János, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társ...
Bővebben >>