. Ma Gedeon napja van.
Vágó István - 10:23 - kampány
2011-01-31 14:27:40
Vágó István - 10:23 - kampány

Vágó István - 10:23 - kampány

A “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” elnevezésű Vágó István nevével fémjelzett kampány célja az, hogy az emberek megismerkedjenek a homeopátia igazi mibenlétével, valamint annak tudatosítása, hogy a homeopátiás szerek teljesen hatástalanok, vagyis alkalmazásuk értelmetlen (sőt közvetetten még ártalmas is lehet).

 

 

 

A résztvevők szeretnék elérni, hogy mindenki előtt világos legyen, hogy „a homeopaták állításai hiteltelenek, nem alapulnak szilárd bizonyítékokon, hanem csupán spekulációk.”

A kampányt 2010-ben a brit  Mersevside Szkeptikus Társaság,   a tudomány és a kritikai gondolkodás népszerűsítésén dolgozó egyik nonprofit szervezet indította útjára. A  megmozdulásban  2011-ben először magyarországi aktivisták is részt vállalnak. A kampány részét képezi a “10:23 esemény”, amelyre hazánkban is több helyszínen sor kerül majd a Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület  szervezésében.

2010. január 30-án 10:23-kor az Egyesült Királyság számos helyszínén,  több mint 400 aktivista vett részt abban a megmozdulásban, melynek során tömeges “túladagolást” követtek el. A résztvevők nyilvánosan lenyeltek egy-egy teljes fiola homeopátiás bogyót, amellyel demonstrálni kívánták, hogy ezek a “gyógyszerek”, amelyeket egy régen lejáratott XVIII. századi rituálé szerint készítenek, semmi mást nem tartalmaznak, mint cukrot. Így juttatták kifejezésre nemtetszésüket a homeopátiás készítmények forgalmazásával szemben, és egyben felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy ezekben a szerekben valójában semmi sincs, ami hatna.

 

A  kampány, üzenete:

  • A homeopatikus szerek hatástalanok, még gyógynövénykivonatokat sem tartalmaznak és semmivel sem jobbak a placebónál. Annak ellenére, hogy legfontosabb értékünk az egészségünk, a valódi, bizonyított eljárások háttérbe szorításával akár egészségünket is veszélyeztethetik.

  • Patikák százaiban vásárolnak gyógyulni vágyók nap mint nap hatástalan szereket maguknak, az illetékes hatóság  (Országos Gyógyszerészeti Intézet)  pedig asszisztál ehhez azzal, hogy ezeket gyógyszerként ismeri el. A homeopátiás termékek egy speciálisan a homeopátiára szabott törvénykiegészítésre alapozva hatékonyságuk mindennemű bizonyítása nélkül kapják meg a gyógyszer minősítést, ezzel nem csupán a vásárlókat, hanem sokszor még magukat a patikusokat is megtévesztik.

Ezek a súlyos problémák követelik a szabályozás európai szintű újragondolását, és a közvélemény felvilágosítását. Ezt a célt szolgálja a “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” kampány.

 

Február 5-én (szombaton) 10:23-kor Budapesten, Székesfehérvárott és Szegeden homeopátiás túladagolás. Gyári homeopátiás szerből egy-egy teljes doboznyit fogyasztanak el egyszerre a demonstrálók.

A világ 25 országának több mint 60 városában, valamint az Antarktiszon történik hasonló akció február 5-én és 6-án.

A szer, amit a résztvevők elfogyasztanak, a Gelsemium sempervirens 15CH, (az eredeti növény minden része erősen mérgező) melyet nyugtató és altató hatású szerként kis fiolákban található apró cukorgolyócskák formájában árulnak.

 

A 10:23 esemény vidéki helyszínei:

 

Székesfehérváron a Szent Anna Patika előtt a Belvárosban

Szegeden (a Klauzál téren, a Kígyó Gyógyszertár előtt)

 

 

Budapesti helyszín: február 5-én szombaton 10.23-kor

V. ker Zrínyi utca 3. (az Országos Gyógyszerészeti Intézet előtt)

 

 

Kampányszóvivő:

Hraskó Gábor Elnök, Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület

hrasko.gabor@szkeptikus.hu

+36 30 933 20 76

Kampányszervező:

Pintér András Gábor
pinter.andras@szkeptikus.hu

+36 70 253 48 17

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>