. Ma Mihály napja van.
Utazás az internettechnológiák birodalmában: milyen szolgáltatást válasszunk?
2023-08-25 10:53:11
Utazás az internettechnológiák birodalmában: milyen szolgáltatást válasszunk?

Utazás az internettechnológiák birodalmában: milyen szolgáltatást válasszunk?

A kezdetek: a DSL és a kábeles megoldások

 

Úgy 2005-ig az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal (ADSL) a legnépszerűbb internethozzáférési módnak számított. Ma már kifejezetten elavultnak számít - főleg az optikai kábeles és a Datatransnál is elérhető mikrohullámú internet tükrében. Az ADSL-t azért is nevezték aszimmetrikusnak, mivel az általa nyújtott feltöltési sebesség (1 Mbps) kb. a tizede volt a letöltési sebességnek (10 Mbps).

 

A másik lehetőség az internet hőskorában, az 1999-ben útjára indult, kábeltelevíziós hálózatokon megvalósuló internetszolgáltatás volt. Az állandó és azonnali világhálós kapcsolatot lehetővé tevő technológia hamar az ADSL konkurenciájává lépett elő, 50-300 Mbps-es sávszélességével. Ám a fejlődés még ezen a ponton sem állt meg: ma már kábeltévé sem szükséges ahhoz, hogy internetezni tudjunk.

 

A jelen: az optikai hálózat és a vezeték nélküli internet kora

 

Az optikai hálózatot a mai legmodernebb adatátviteli technológiaként tartjuk számon. Az adattovábbítást üvegszálas kábelekkel végzi, villámgyorsan - akár 150-1000 Mbps sávszélességen. Nem véletlen, hogy 2020-tól már ez lett az egyik legelterjedtebb technológia. A drága és időigényes kiépítés miatt azonban ez sem mindenkinek, mindenhol elérhető. Itt válik igazán relevánssá az egyik legkorszerűbb internetszolgáltatási lehetőség.

 

A mikrohullámú, más néven “mikrós” internet stabil és korlátlan internetelérést biztosít ott is, ahová már nehezebb elérni a vezetékes technológiákkal. Emellett a sűrűbben lakott területeken is kiváló alternatíva. Ebben az esetben az internet magas minőségét a szolgáltatóközpontok báziállomásai, szolgáltatópontjai biztosítják. A mikrohullámú internet színvonala ma már független az időjárási jelenségektől - de fontos, hogy a bázispontra rálátásunk legyen. Akár 10-500 Mbps-os, szimmetrikus sávszélesség is elérhető vele. 

 

A mikrohullámú internet mellett a 2010-es évek óta a mobilinternet is egyre inkább az érdeklődés középpontjába került. A kezdeti 3G, majd 4G technológiák mellett ma már az 5G is egyre többek készülékén elérhető. Így már csak a térerőtől és mobiltelefonunktól függ, milyen gyorsan tudunk a világhálón böngészni, zenét hallgatni vagy online kommunikálni.

 

Melyik legyen?

 

Még nem tudod, milyen netet lenne érdemes beköttetned céged új épületébe? Érdemes a hatékonyság, a sávszélesség és a kiépíthetőség oldaláról is megvizsgálni a lehetőségeket. Az optikai kábel például a sűrűbb nagyvárosokban ideális alternatíva lehet. Ugyanakkor kevésbé lakott területeken, kisebb településeken a gyorsan helyreállítható, mikrohullámú internet lehet az egyik leghatékonyabb megoldás. 

További híreink
Tippek az operációs rendszer kiválasztásához
A számítógépek elengedhetetlen része, mondhatnánk úgy is, hogy a lelke az operációs rendszer. Napjainkban azonban már több eszköz is használ ilyen keretrendszert: tablete...
2023-09-27 10:15:21, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mivel tehetjük hangulatosabbá otthonunkat?
Az őszi időszak beköszöntével nagyobb fókusz helyeződik otthonunk csinosítgatására, díszítésére. Ez nem is meglepő, ugyanis ilyenkor a benti programok, a közös családi ét...
2023-09-23 13:41:12, Hírek, Fókuszban Bővebben
Nem mindegy, milyen kivitelezőt választunk a felújításhoz
A felújítás minden család életében egy igazán komoly beruházást jelent. Rengeteg műveletre oda kell figyelni és anyagilag sem elhanyagolható feladatról beszélünk. Ezért i...
2023-09-21 12:24:02, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nyilvánvalóan felháborító (és nem éppen okos dolog) azt a Horthy Miklóst kormányszinten dicsőíteni, aki a máso...
Bővebben >>