. Ma Béla napja van.
Üres a paksi kassza, nem fizet a szennyező
2016-10-14 06:18:33
Üres a paksi kassza, nem fizet a szennyező

Üres a paksi kassza, nem fizet a szennyező

Bár a kormány az ellenkezőjét állítja, egyre nyilvánvalóbb, hogy a Paksi Atomerőmű nem képez megfelelő pénzalapot a reaktorokban képződő nukleáris hulladék eltakarítására: ha a létesítményt bezárják, a pénzügyi teher az adófizetők nyakán marad. Az LMP a százmilliárdos kiadással fenyegető helyzet azonnali tisztázását sürgeti.


Sajtóhírek szerint tavaly alig 12,1 milliárd forint folyt be a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba, amelynek jelenleg mindössze 255 milliárd forintja van a Paksi Atomerőmű hulladékainak 1650 milliárdba kerülő kezelésre. Ráadásul ez a képtelen helyzet a jövőben is így marad, a radioaktív hulladékok kezelésével foglalkozó állami cég számításai szerint az erőmű bezárásakor már közel 1000 milliárd forint fog hiányozni a kasszából.


Az LMP évek óta hangoztatott szakmai álláspontja, hogy a Paksi Atomerőmű nem fizeti meg az általa okozott környezetterhelés összes költségét, ami a környezetvédelmi törvény és az atomtörvény tételes előírásaival is ellentétes. A szennyező fizet elv az atomerőmű esetében azt jelentené, hogy az áramárba beépülnek a hulladékkezelés költségei, ez azonban a valóságban nem történik meg.


Így a mai paksi rezsicsökkentés árát az adófizetőknek vagy az áramfogyasztóknak kell megfizetniük a létesítmény bezárása után: a hiányzó összeget úgy lehetne pótolni, ha a paksi áram árát tíz éven át a duplájára emelnék, vagy ennek megfelelő új adókat vetnének ki a hulladékkezelés fedezetének biztosítására.


Az LMP szerint ismét bebizonyosodott, hogy az energiaellátás módját és árazását nem lehet politikai játszmák és választási kampányok tétjévé tenni. A helyzet azonnali tisztázása mellett a kormánynak most az a kötelessége, hogy az atomerőművet rászorítsa a hulladékeltakarítás költségeinek korrekt megfizetésére – különben az olcsó és tiszta áram helyett a valóságban egy ezermilliárdos hulladékszámlát kapunk a létesítmény leszerelésekor.


Szél Bernadett, társelnök - OS

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>