. Ma Hella napja van.
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
2024-04-26 11:40:26
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek

Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek

A Potidental fogászat fogkőeltávolítás sópolírozással szolgáltatása elsősorban azok számára hasznos, akik nem megfelelően végzik a szájhigiéniás tevékenységeket. A helyes fogmosási technológia mellett is szükség lehet fogkőeltávolításra. Viszont ha valóban nem jól mossuk meg a fogainkat, akkor azokon a lepedékek és ezáltal a fogkő nagyobb eséllyel telepszik meg.

 

A megfelelő fogkefe

 

A páciensek gyakran érdeklődnek, hogy elektromos vagy hagyományos fogkefe mellett érdemes-e dönteni. Mindenki más és más véleményen van, azonban nem árt tudni, hogy nem a fogkefe típusa számít, hanem az, hogy helyes technikát alkalmazzunk.

 

Az ideális kialakítású darab tömött, sűrű kefével és egyenesre vágott sörtékkel rendelkezik. Az is lényeges, hogy a fej mérete akkora legyen, hogy alapos tisztításra képes legyen, ugyanakkor kényelmesen elférjen a szánkban.

 

A fogmosás gyakorisága

 

Optimális esetben napi kétszer célszerű sort keríteni a fogak tisztítására. Akár többször is meg lehet mosni a fogakat a nap folyamán, azonban felesleges túlzásba esni. A kettőnél több fogmosás főleg a fogszabályzóval rendelkezők számára fontos.

 

Ezenkívül az is lényeges, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően ne azonnal mossuk meg a fogainkat. A savtartalommal rendelkező ételek felpuhítják a fogzománcot. Fél óra alatt magától is regenerálódik a fogzománc, viszont, ha nem várjuk meg a harminc percet, hanem előbb megmossuk a fogakat, akkor gyakorlatilag “lesikáljuk” a fogakról az átmenetileg meggyengült zománcréteget. Idővel ennek meglesz az eredménye és mindenképp kezelésre szorulunk majd.

 

A fogmosás időtartama

 

A szakértők ajánlása alapján legalább 3 percen keresztül kell tartania a tisztítási folyamatnak. Némely elektromos fogkefék beépített okosapplikációval vagy -mérővel vannak ellátva, ami segíthet, hogy biztosan elegendő ideig mossuk a fogaink.

 

A fogmosás helyes technikája

 

A fogmosás nem attól lesz jó, ha erősen sikáljuk, dörzsöljük a fogainkat. Az eszközt lazán kell mozgatni a fogak külső és belső felületén, valamint a rágófelszínén egyaránt. Ezeken a részeken körkörös mozdulatok ajánlottak, míg a metsző, valamint szemfogakon a függőleges mozgás biztosítja az alapos tisztítást.

 

A fogak mellett az íny masszírozása is lényeges, hogy a lepedéket erről a területről is el tudjuk távolítani. Foghiány esetén a hiányzó fog melletti két szomszédos felszínről sem szabad elfeledkezni. Az alaposság elengedhetetlen annak érdekében, hogy a fogorvosnál nyugodtan ülhessünk, tudván, hogy mi mindent megtettünk fogaink épsége érdekében.

Utoljára frissítve: 2024-04-27 19:50:36

További híreink
Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
A hipermarketekben és a drogériákban sajnos többségében olyan szappanokat árulnak, amelyek káros összetevőket is tartalmaznak. Amennyiben rendszeresen tapasztalod a kézsz...
2024-05-27 14:03:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az asztalláb javítása nem ördöngösség
A valódi fából készült bútorokat nem véletlenül szeretik oly sokan. Valahogy úgy érezheti az ember lánya és fia, hogy a természet egy darabja költözött az olykor annyira ...
2024-05-27 13:58:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lakásfelszerelési eszközök, amelyekkel kényelmesebbé teheti otthonát
Lakásunk komfortos és praktikus kialakítása fontos, hogy mindennapjaink gördülékenyen teljenek. Akár már régóta meglévő ingatlanunkat csinosítgatjuk, akár egy új házba kö...
2024-05-09 18:11:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a ...
Bővebben >>