. Ma György napja van.
Torzítja az adatokat az EU munkanélküliségi statisztikája
2015-06-27 06:08:12
Torzítja az adatokat az EU munkanélküliségi statisztikája

Torzítja az adatokat az EU munkanélküliségi statisztikája

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és szociális (EMPL), valamint a Gazdasági és monetáris ügyekkel (ECON) foglalkozó szakbizottságai eszmecserét folytattak az Európai Bizottság alelnökével, Valdis Dombrovskis-szal és Marianne Thyssen és Pierre Moscovici biztosokkal az országspecifikus ajánlásokról.

 

Szanyi Tibor, az EP Gazdasági és monetáris ügyek szakbizottságának póttagja újra felhívta az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy bár a munkaerő-piaci reformokra számos tagállamban szükség van, de e reformnak minőségi munkahelyeket kell teremteniük és nem a munkavállalókat kell kizsákmányolniuk. A szocialista képviselő szerint az ország-specifikus ajánlások erre nem fordítanak kellő figyelmet.

Ennek persze az is oka, hogy a munkanélküliségi ráták számítása kapcsán az Unió olyan sztenderdeket követ, melyek torzítják a végeredményt.

 

E statisztikák a dolgozó személyeket ugyanis nem a munkavégzésük, hanem a lakóhelyük szerinti ország foglalkoztatott népességéhez sorolják, valamint minden olyan személyt foglalkoztatottnak tekintenek, aki a bázishéten bármilyen – akár csak egy órányi – fizetett munkát végeztek vagy jövedelemre tettek szert. Még akkor is, ha ez az összeg minimálbér alatti.

 

A magyar kormány mindkét módszer nyújtotta lehetőséget "kihasználva" próbál maga számára megfelelő statisztikai eredményeket "varázsolni". Az ilyen és ehhez hasonló megtévesztő adatokra alapított statisztikák azonban mind félrevezetőek és természetszerűleg rossz javaslatok tételére is vezethetik az Európai Bizottságot, amellett, hogy populista, demagóg politikai érdekeket szolgálnak, például Magyarországon is.

 

E rossz gyakorlatok uniós felülvizsgálata ezért is elengedhetetlen. Szanyi Tibor az ülésen kérte, hogy az Európai Bizottság, hogy a jövőben ezt is fontolja meg, hogy korrekt statisztikai adatokon alapuló, a valósághoz minél jobban illeszkedő ajánlásokat tudjon majd megfogalmazni.

 

Az EP képviselő üdvözölte, hogy a Bizottság a korábbi gyakorlatához képest, most hónapokkal korábban hozta nyilvánosságra az országspecifikus jelentéseit. Fontos lépés ez, hiszen így a megfogalmazott javaslatokat szélesebb körben és a civil szervezetekkel, valamint a szakszervezetekkel folytatott társadalmi konzultációk eredményeit is figyelembe véve lehet a tagállami gyakorlatokba beépíteni.

 

"Sajnos azonban e téren sincsenek ábrándjaim, a Fidesz-kormány semmilyen konzultációt nem fog folytatni és az ajánlások megfogadása helyett is, csak a haveri érdekek biztosítását igyekszik majd garantálni" - fogalmazott Szanyi.

 

 

MTI

Fotó: Index

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>