. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Törvénysértően hitelezett az MFB
2015-04-16 06:12:11
Törvénysértően hitelezett az MFB

Törvénysértően hitelezett az MFB

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a 2010-es kormányváltást követően az MFB 4 korábbi hitelügyletét – az adonyi Magtárház, a szolnoki papírgyár, a győri stadionrekonstrukció és a Rác Fürdő beruházások finanszírozását – vizsgálta. Az ellenőrzéseket az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a KEHI felett irányítást gyakorló közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelte el.

 

A KEHI a vizsgált hitelkihelyezésekkel összefüggésben azt állapította meg, hogy az MFB korábbi vezetése a vonatkozó törvényi előírások és belső szabályzatok megsértésével úgy nyújtott hitelt, hogy a hitelek jövőbeni törlesztése már a kihelyezéskor eleve kérdéses volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank nem kötött ki.

 

E szabálytalanságokra, illetve kockázatokra a bank döntés-előkészítő szervezeti egységei előzetesen felhívták a vezetés figyelmét, ennek ellenére a bank igazgatósága – a bankszakmai érveket figyelmen kívül hagyva – a hitelek kihelyezése mellett döntött. A hitel valamennyi vizsgált esetben később "bedőlt", vagyis az adós egy idő után nem törlesztett.

 

Az ügyletek eredményeként az MFB-t (és így közvetetten a magyar államot) mintegy 47 milliárd Ft vagyoni hátrány érte.

 

Mindezek alapján a Hivatal hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt 2012-ben a Rác fürdő és az adonyi Magtárház, 2013-ban a szolnoki papírgyár és 2015-ben a győri stadionrekonstrukció ügyében összesen 6 büntetőjogi tényállásban tett feljelentést.

 

Az adonyi Magtárház ügyében két bűncselekmény gyanúja miatt kezdeményezett büntetőeljárást a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya 2014 májusában megszüntette, mivel "a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény".

 

A KEHI a nyomozást megszüntető határozattal szemben 2014. május 28-án panasszal élt a Legfőbb Ügyész felé, mert álláspontja szerint a nyomozó hatóság azokat a nyomozati cselekményeket, amelyek ahhoz lettek volna szükségesek, hogy a gyanút konkrét személyekre lehessen vonatkoztatni, nem végezte el. Ezért a Hivatal a bizonyítási eljárás folytatását, illetve további nyomozati cselekmények elvégzését tartotta szükségesnek.

 

A panaszt a Fővárosi Főügyészség 2014. június 23-án elutasította, arra hivatkozva, hogy "a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet olyan tényt, illetve körülményt megállapítani, amely az MFB Zrt. nevében eljáró személyek vagyonkezelői kötelességszegése és az MFB Zrt.-nél bekövetkezett


vagyoni hátrány közötti okozati összefüggés fennállását minden kétséget kizáró módon alátámasztaná".

 

A többi ügyben a nyomozás jelenleg is folyamatban van, azok megszüntetésére, illetve vádemelési javaslattal történő lezárására az elmúlt években nem került sor.

 

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a győri ETO Park finanszírozásához nyújtott MFB-hitel vizsgálatát 2011-ben kezdte meg. A KEHI az ellenőrzés keretében az MFB által 2005-ben biztosított hitel kihelyezésének körülményeit vizsgálta.

 

A Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján elhangzottakkal ellentétben a KEHI 2012 márciusában a vizsgálatát nem függesztette fel, az ellenőrzést nem zárta le. Ezzel szemben a Hivatal az eltelt időszakban folyamatosan tájékozódott arról, hogy az adós cég a hitelt törleszti-e. A rendelkezésre álló információk szerint az adós a hitelt az elmúlt években törlesztette, 2015 februárjában azonban a törlesztést beszüntette, ezért a Hivatal – a vagyoni hátrány bekövetkezésére tekintettel – az ügyben feljelentést tett.

 

 

 

MTI

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>