. Ma Márk napja van.
Törvénysértő volt a házkutatás az Ökotársnál
2015-01-30 03:29:23
Törvénysértő volt a házkutatás az Ökotársnál

Törvénysértő volt a házkutatás az Ökotársnál

Mint ismert, az Ökotárs Alapítvány és partnerei székhelyén és az alapítvány egyes munkatársainak lakásán tavaly szeptember 8-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak.

 

A házkutatás ellen minden érintett - az Ökotárs Alapítvány, mind Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor - panaszt tettek. A Budai Központi Kerületi Bíróság január 23-án kelt határozatában panaszunknak helyt adott, és megállapította, hogy a házkutatás és lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, hiszen bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható.

 

Szemben a kormányzati vádakkal, a Bíróság megállapítja, hogy a házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban. A Bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Az Ökotárs üdvözli a Bíróság döntését, ugyanakkor aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre Magyarországon. A jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg.

 

Az Ökotárs elvárja a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.

 

A Liberálisok szerint az ítélet egyértelműen jelzi, hogy a rendőrség politikai megrendelésre járt el, a civilek kormányzati zaklatásának egy újabb törvénytelen állomása volt ez. Joggal merül fel ezt követően a kérdés, hogy lesznek-e személyi következményei a törvénytelen zaklatásnak, vállalja-e bárki a rendőrség és a kormányzat részéről a felelősséget.

 

A Liberálisok álláspontja szerint a rendőrség megsértette Magyarország törvényeit, ezért pedig a felelősöknek távozniuk kell a pozícióból. A lefoglalt iratokat azonnal vissza kell szolgáltatni az Ökotárs számára, a Belügyminisztérium pedig bocsánatkéréssel tartozik a zaklatást elszenvedők felé.

 

Bárándy Gergelynek, a Törvényalkotási Bizottság alelnökének álláspontja a történtek kapcsán: „… a BKKB döntésével bebizonyosodott, hogy hamisak voltak azok az érvek, amelyek szerint a razziáról szóló döntések szakmai alapon születtek. Ennek tükrében felszólítjuk a rendőrség politikai és szakmai irányításáért felelős vezetőket, hogy többé ne használják politikai célokra a testületet! Továbbá nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy az a rendőri vezető, aki politikai célokra használja a rendőrséget, a hatályos magyar jogszabályok szerint is bűncselekményt követ el!”

 

MTI

Fotó: Nol.hu

Utoljára frissítve: 2015-01-30 04:21:40

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>