. Ma Márk napja van.
Törvénymódosítással biztonságosabbá tehető a szex
2015-05-15 04:56:36
Törvénymódosítással biztonságosabbá tehető a szex

Törvénymódosítással biztonságosabbá tehető a szex

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE) a magyar szexmunkás közösség nevében elutasítja Nancy, az Akácfa utcai lakásban meggyilkolt szexmunkás halálát követő, az áldozatot hibáztató cikkeket, médiában megjelent riportokat es véleményeket, melyek Nancy feltételezett klienseire helyezik a hangsúlyt ahelyett, hogy a szexmunkásokat izolációba, bujdosásba kényszerítő, személyüket stigmatizaló állami szabályozást, rendőri erőszakot és társadalomban jelenlévő szexmunkások elleni diszkriminációt és gyűlöletet vizsgálnák.

 

A szexmunkások elleni erőszak sok esetben a nőgyűlöletből, homofóbiából, transzfóbiából és romák elleni kirekesztésből is táplálkozik, mely elleni harc közös feladatunk más szociális mozgalmakkal, a társadalom széles rétegeivel, médiával és a döntéshozással együtt. Felhívjuk ezen szereplőket, hogy a tragikus gyilkosság kapcsán szólaltassák meg magukat az érintetteket, a szexmunkásokat is és használjanak a szexmunkásokra való hivatkozáskor, így Nancyvel kapcsolatban is tiszteletteljes nyelvezetet.

Nancy egy lakásban dolgozó szexmunkás volt, aki rengeteg társához hasonlóan elszigetelt körülmények közt dolgozott a rendőri védelemhez, szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés szinte teljes hiányában.

 

Magyarországon kb. 15 000 szexmunkás dolgozik, sokféle motivációból: sokan egyedülálló anyák, akik másképp nem tudnának gyermekeik számára megfelelő körülményeket biztosítani, sokan diszkriminációt szenvednek el bőrszínük, nemi identitásuk, szexuális orientációjuk miatt más területeken, sokan pedig azért, mert a szexmunka flexibilitása, az ebből származó magas jövedelem miatt ez a megfelelő számukra. Sokszínű hátterük ellenére azonban mindannyian a rendőrségi erőszak, a döntéshozók tehetetlenségének, a jogi anomáliák okozta büntetések és társadalmi sztereotípiák áldozatai.

A lakásban dolgozó szexmunkások biztonságát legnagyobb mértékben az fenyegeti, hogy az ellentmondásos szabályozás következtében az egyéni vállalkozó szexmunkások kizárólag egyedül, a saját tulajdonú ingatlanukban folytathatják legálisan tevékenységüket és ha más szexmunkással dolgoznak együtt – mely növelné biztonságukat -, prostitúció elősegítéséért szabadságvesztésre büntethetők. Hazánkban bármely más vállalkozás az ingatlaninfrastruktúra tulajdonviszonyától függetlenül (akár bérleményben) is végezheti tevékenységét és az adójából költségként számolhatja el a vállalkozáshoz használt ingatlan költségeit.

 

Ezen ellentmondás napjainkra olyan fél-illegális helyzetet és olyan kényszermegoldásokat teremtett, melyben a szexmunkások bujkálva és a segítségkérés hiányában önmagukra utalva vagy különböző mértékben kizsákmányolva végzik tevékenységüket és folyamatos fenyegetettséget, kiszolgáltatottságot, nagyfokú kockázatokat kénytelenek nap mint nap elviselni.

 

Szintén gátolja a rendőrségi védelemhez való hozzáférésüket és rendőrök iránti bizalmukat, hogy a rendőrség célzottan bünteti őket: 2012-ben 26.125 esetben szankcionálták a szexmunkásokat szabálysértési eljárások keretében, a kiszabott pénzbírságok, helyszíni bírságok pedig átlépték az 1 milliárd forintot.  A 2012-es évben egyetlen főre kiszabott legmagasabb pénzbírságok több megyében is meghaladták a 10 millió forintot.

 

SZEXE arra szólítja fel a döntéshozást és a rendvédelmi szerveket, hogy a szexmunkások vegzálására és üldözésére fordított hatalmas, adófizetők pénzéből finanszírozott összegeket a szexmunkásokat kihasználó, kizsákmányoló és erőszakkal fenyegető felek felkutatására, büntetésére és a szexmunkások törvényes védelmére fordítsák, hogy a Nancy-hez hasonló esetek ne fordulhassanak elő a jövőben.

 

 

MTI

Fotó: Hír24

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándék...
Bővebben >>