. Ma Márk napja van.
Toroczkai László jogerősen felelős a becsületsértő kommentekért
2016-01-20 18:43:49
Toroczkai László jogerősen felelős a becsületsértő kommentekért

Toroczkai László jogerősen felelős a becsületsértő kommentekért

A Szegedi Törvényszék első fokú ítéletét, ma a Szegedi Ítélőtábla helyben hagyta. Vagyis jogerős ítélet rögzíti, hogy Toroczkai László megsértette felperes becsületét azzal, hogy felperest szennycsatorna-tölteléknek nevezte és hogy oldalán azt kommentelte egy híve, hogy az újságírót ha lehetne le is kellene lőni. E kifejezéseket Toroczkainak nem csak törölnie kell oldaláról de a további jogsértés eltiltása mellett még sérelemdíj fizetésre is kötelezte őt a bíróság. Épp akkora összegre, mint amennyit Toroczkai kapott, amikor egy facebook bejegyzés megjelenése miatt ő perelt.


Előzmények


Toroczkai mélyen felháborodott, amikor a XIII. kerületi Hírhatár tudósításában, mely a mezőőrök felfegyverzéséről tudósított (a cikket már töröltette a bíróság, de a téma itt még fellelhető)  Tavalyi cikkünben ugyanis egy facebookos kommentet idéztünk, ahol a hozzászóló azt állította, hogy egy vétlen embert egy mezőőr már meg is lőtt.  Tény, hogy a hozzászóllás eltúlzott volt, mert nem halt meg senki, de Toroczkai ezt annyira sértőnek találta magára nézve, hogy pert indított és azt első fokon meg is nyerte. (Nem volt fellebbezés.) A cikket törölni kellett és 600.000 forint sérelmi díjból 350.000 forintot ítélt meg az ásotthalmi polgármesternek a bíróság.

 

Csakhogy Toroczkai nemcsak perelt, hanem miközben nagy vehemenciával tudósított Facebookos oldalán kommentelve, szokás szerint, egyben provokálta is híveit. Ezek a facebookos vélemények azoban indokolatlanúl és eltúlzottan bántóra sikeredtek, így Toroczkai vált alperessé.


Bár Toroczkai precedens értékű, felmentő ítéletet várt, de végül botrányosnak nevezte a Szegedi Törvényszék ítéletét, mert bizony az ügyvédi képviseletet is igénybe vevő ásotthalmi polgármester a pert első fokon elvesztette. (Felperes ügyvéd nélkül járt el)  A Szegedi Törvényszék indoklása szerint, mivel Toroczkai a kifejezetten és általa is kinyilvánítottan közszereplőként működteti a Facebook profilját (oldalát), ezért az ott megjelent kommentekre irányadók a 19/2014. (V.30) AB határozatban az internetes tartalomszolgáltatókkal kapcsolatban kifejtett felelősségi szabályok, azaz az alperes a bejegyzéseihez fűzött kommentek vonatkozásában nem mentheti ki felelősségét arra hivatkozva, hogy azok a közlések nem tőle származnak”


Toroczkai azonban nem fogadta el, hogy az ő becsülete sem ér többet más ember becsületénél és fellebbezett.

 

Toroczkai csavaros agyműködésére jellemző, hogy mikor az elsőfokú ítéletet kézhez kapta, közszereplőről szerzőre változtatta Facebook oldalának borítóképén a feliratot, ezzel indokolva: „A bíró szerint azért (is) én felelek az összes hozzászóló hozzászólásáért, mert az oldalamon a nevem alatt az szerepel(t), hogy "közszereplő". Emiatt mostantól "szerző" szerepel a nevem alatt. Az írásaim szerzője vagyok, nem közszereplő. Értik?”


Toroczkainak ezzel a frenetikus ötlettel sem sikerült kibújni a nyilvánvaló felelősség alól, és Szegedi Ítélőtábla jogerőre emelte az elsőfokú határozatot.

 

Érdekes, hogy Toroczkai  álláspontja szerint ő nem felelős a saját Facebook oldalán a kommentelők hozzászólásainak tartalmáért, de azt viszont még ma sem tartja fontosnak, hogy közszereplő polgármesterként tájékoztassa híveit arról, hogy csak olyan hozzászólásokat írjanak közösségi oldalára, melyekért személyes felelősséget is vállalnak.


Toroczkai azt szerettette volna elfogadtatni a bírósággal, hogy a polgármesterként létrehozott és közszereplőként működtetett közösségi oldalán  senki ne vonhassa felelősségre azért, mert oldalán bárki, bármilyen indokolatlanul bántó, sértő, megalázó, jogsértő tartalmat közzétesz. Ennek a hibás álláspontnak vetett gátat, a ma jogerőssé vált Szegedi Törvényszék ítélete, mely határozat indoklása pontosan rámutat arra, hogy a Facebook nem jogmentes terület, és különbséget kell és lehet tenni a gátlástalan, szándékosan sértő, megalázó kifejezések és a kritikát is megfogalmazó vélemény-nyilvánítások minősége között. Azt pedig senki nem vitathatja, hogy Toroczkai polgármesteri Facebook oldalának tartalmáért, kizárólag a közszereplő Toroczkai felel, hiszen ezt a tartalmat  bármikor, moderálhatja vagy törölheti.

 

Nem kell megijedni, ez a jogerős ítélet nem a véleményszabadság ellen szól.

 

Nem szabad összekeverni azt, hogy az AB szerint a magáncélú közlések, honlapok, blogok, közösségi portálok stb. nem kezelhetők együtt a tömegek tájékoztatását vagy szórakoztatását célzó internetes újságokkal, hírportálokkal, illetve jelentős különbség van az internetes oldal üzemeltetője által szerkesztett, és ekként tartalmi egységet alkotó (tartalom)szolgáltatás és az úgynevezett Web 2.0, vagyis a közösségi oldalak és a tisztán véleményoldalak között (például Facebook, blogszféra stb.)”. :„…..tájékoztatási vagy hasonló igénnyel” fel nem lépő, szerkesztetlen netes tartalmak üzemeltetői, például egy üzleti tevékenységet nem végző blog írója vagy FB-oldalt fenntartó magánszemély között, akik még akkor sem felelhetnek polgári jogilag a kommentekért, hogyha az nyilvános felületen jelent meg.”

 

A polgármester-közszereplő-alperes a Facebook–oldalán nem magánszemélyként, hanem közszereplőként tájékoztat több tízezres tömeget és rendszeresen jóval több hírt jelentet meg, mint amennyi egy átlagos hírportálon megjelenik.


Ezért döntött helyesen az elsőfokú bíróság, amikor nem az AB határozatban rögzült kivételként, hanem a valós helyzetnek megfelelően értékelte a polgármester Facebook-oldalát és azt az ítéletet hozta, hogy alperes polgári jogi felelősséggel tartozik az oldalán megjelenő, kommentelők által közzétett jogsértő tartalmakért.

 

Ebben az ügyben a szegedi bíróságok nem csak jogot, hanem igazságot is szolgáltattak. Toroczkai becsülete épp annyit ér, mint más emberé. Pontosan annyit kell fizetnie egy facebookos hozzászólásból keletkezett jogsértésért amennyii neki járt facebookos hozzászólás valótlan tartalmáért.

 

Toroczkai oldala most is bővelkedik a rasszista gyűlöletkeltő kifejezésektől, de talán a jogerős ítélet a jövőre nézve visszatartó erővel hat rá és a hozzá hasonló szélsőségesen agresszív vélemény-nyilvánítókra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok dolga lesz Toroczkai László polgármesternek mire kitisztogatja közösségi oldalát, de ha nem teszi, a jövőben is hasonló vesztes perekre számíthat.

 

Korábbi cikkek:

Toroczkai felelős az agresszív, gyűlölködő kommentekért 

A jobbikos Toroczkai Gyurcsány és Orbán agyonlövéséről beszélt

 

 

Utoljára frissítve: 2016-01-21 18:25:47

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>