. Ma Béla napja van.
Titkosított törvénymódosítás a Magyar Postánál
2016-02-11 04:16:40
Titkosított törvénymódosítás a Magyar Postánál

Titkosított törvénymódosítás a Magyar Postánál

A Liberálisok szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz úgy akarja módosítani a postai szolgáltatásokról szóló törvényt, hogy üzleti titokra hivatkozva eltitkolhassák, mire költik az adófizetők pénzét az állami cégnél. A Liberálisok a javaslat azonnali visszavonását követelik.


A Fidesz ezzel  a törvénymódosítóval tovább korlátozná az állampolgári alapjogokat, végképp felszámolva az állami vagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságát, az elszámoltathatóságot, s utat engedve a most már titokban tartható szabadrablásnak. A Magyar Posta állami intézmény, s mint ilyen, az adófizetők pénzéből gazdálkodik, az állampolgároknak tehát joguk van megismerni a vállalat szerződéseit és működését csakúgy, mint minden más állami pénzből gazdálkodó szervét is.


A Németh Szilárd által benyújtott javaslatban a Fidesz tovább szűkítené az információs szabadságot. Most próbaképpen egy egész állami vállalatot és annak érdekeltségeit vonnák ki a közérdekű adatok nyilvánosságra hozásának kötelezettsége alól.


A tervezet indokolásában a Fidesz képmutató módon az állami vagyon védelmére, az alaptörvényben garantált tisztességes gazdasági verseny érvényre juttatására, az információs önrendelkezési jogra hivatkozik, jóllehet az információs szabadságról szóló törvény ma is lehetőséget ad az adatok kiadásának megtagadására, ha az aránytalanul súlyos gazdasági sérelmet okozna. A bírói gyakorlat azonban rendszerint ennek megalapozott igazolását követelte meg az érdekeltektől, amit úgy látszik, megelégelt a Fidesz.


Amennyiben Németh Szilárd nem vonja vissza javaslatát és azt a kormánypártok megszavazzák, úgy Fodor Gábor a köztársasági elnökhöz fordul és arra kéri, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a postai szolgáltatásokról szóló 2012 . évi CLIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat előzetes normakontrollját, mert az ellentétes az Alaptörvénnyel.


OS

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>