. Ma Csongor napja van.
Téli, év eleji aktualitások
2017-01-07 04:58:32
Téli, év eleji aktualitások

Téli, év eleji aktualitások

Egy cikkben foglaltuk össze a téli síkosságmentesítés és hótakarítás, valamint a hagyományosan Vízkereszt ünnepe után utcára kerülő karácsonyfák elhelyezési, gyűjtési információit, tudnivalóit.


A járdát az úttestig minden esetben a járdaszakasszal szomszédos ingatlan tulajdonosának kötelessége tisztán, gyom-, és síkosságmentesen tartani a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (I. 19.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről, valamint a 48/1994. (VIII.1.) Fővárosi Közgyűlési rendelet értelmében.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. felkészülten várja a hó és a fagy megérkeztét. Környezetbarát szóróanyagokkal síkosságmentesítünk, kalcium-kloridot és zeolitot használunk. Ezek az anyagok nem károsak a környezetre, élőlényekre és nem marják a kutyák lábát sem. A jégmentesítő anyagok jéggel vagy hóval érintkezve olyan oldatot képeznek, amelyeknek olvadáspontja alacsonyabb, mint a víznek.


A megszokott útszóró só, a nátrium-klorid -7 Celsius fokig ad védelmet, míg a kalcium-klorid -42 Celsius foknál kezd el megfagyni. Ez utóbbi alkalmas megelőzésre is, tehát eső utáni fagyás vagy havazás előtt is kiszórható. A zeolit a szemcsés szerkezetéből adódóan, kiszórás után, azonnal csúszásmentessé teszi a felületet. Tavasszal a maradék talajjavítóként is használható.

A téli takarítási üzem tekintetében adottak a technikai eszközök is, jelentős géppark áll rendelkezésünkre a kerület parkjainak, közlekedő útjainak hómarására. Havazás vagy ónos eső esetén a készenléti munkatársak pár órán belül megkezdik a síkosságmentesítést, hétvégén vagy ünnepnapokon is. 


Az utakon a téli úttakarítási munkát az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. végzi.

A karácsonyfák gyűjtéséről is a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gondoskodik. 


A tűlevelűeket a lakosok a kukák mellé is helyezhetik, ez esetben az FKF Zrt. elszállítja azokat. Az elhelyezésnél ügyelni kell arra, hogy a karácsonyfák ne akadályozzák sem a gyalogosok, sem a gépkocsik parkolását, közlekedését.

A fák a kijelölt gyűjtőhelyeken is leadhatók:
- Tisza utcai parkoló (Pannónia utca felőli oldal)
- Tatai utca 96. 
- Hajdú utca – Petneházy utca sarok
- Jász utca – Keszkenő utca sarok 
- Új Palotai út – Arasz utca sarok
- Tahi utca – Göncöl utca sarok
- Madarász Viktor utca – Szobor utca sarok
- Árva utca – Balzsam utca sarok
- Párkány utca 46. mögött (parkoló)
- Tüzér utca – Gidófalvy utca parkoló

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>