. Ma Márk napja van.
Sztrájkra készül a Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
2016-05-02 04:46:44
Sztrájkra készül a Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

Sztrájkra készül a Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

Bruttó 30%-os illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára 2016. október 1-től az MKKSZ. Erről a szakszervezet szombati Kongresszusán született döntés.

 

Az MKKSZ emlékeztet arra, hogy az általa képviselt munkavállalók körében az elmúlt nyolc évben egyáltalán nem történt fizetésemelés, sőt, igen sokan vannak olyanok, akiknek fizetése nominálisan csökkent. Ebben az időszakban ugyanakkor „állami normává” vált a törvényes munkaidő semmibevétele, és a munkavállalók számára egyértelműen hátrányosan változtak meg a munka világát szabályozó törvények. 

A Kormány most ígéretet tett arra, hogy a járási hivatalok munkatársainak bére július 1-től átlagosan 30%-kal nő. Az MKKSZ támogatja a béremelést, amennyiben az a dolgozói létszám csökkentése nélkül valósul meg.

Ugyanakkor a Szakszervezet felhívja a figyelmet arra: Ezt a megoldást csak azért választotta a kormány, hogy ne kelljen, a teljes magyar közigazgatás személyi állományának bérrendezését megvalósítania.

Jelenleg ígéret sincs arra, hogy az önkormányzatoknál dolgozó munkavállalók bére emelkedjen, sőt, mint a Kormány képviselője a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum 2016. április 16-ái ülésén kijelentette: „Az önkormányzatokhoz az államnak semmi köze”. Ez a kijelentés az MKKSZ számára elfogadhatatlan és értelmezhetetlen.

Többről van szó ugyanis, mint 24-25 ezer önkormányzati köztisztviselő, vagy a kistelepülési polgármesterek bérének rendezéséről. 

Első lépésként azonban most a bérrendezés a legfontosabb. Ezért az MKKSZ elnöksége sztrájk előkészítő bizottságot alakított, amely  megfogalmazta a legfőbb követelést, és ezt az MKKSZ XI. Kongresszusa jóváhagyta.

„A Közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvény illetményrendszerének keretei között – a 2016. október 1-ei illetmények alapján - ezen időponttól átlagosan bruttó 30 %-os illetménynövekedés az önkormányzati köztisztviselők számára.”

Az MKKSZ ezúttal is hangsúlyozza: a sztrájk végső eszköz.  Más esély azonban nincs! Április 20-a azt igazolja, hogy - bár rendkívül bonyolult, és veszélyes részt venni egy munkabeszüntetésben, nem lehetetlen sztrájkolni. A sztrájktörvény indokolatlanul korlátozó, de nem tudja megakadályozni a munkabeszüntetést!

 

MKKSZ

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>