. Ma Auguszta napja van.
Szerkezetkész a Dagály Úszóaréna
2016-05-25 02:09:36
Szerkezetkész a Dagály Úszóaréna

Szerkezetkész a Dagály Úszóaréna

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság első világrekordja a szárazföldön születhet – e szavakkal vezette fel Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az immár szerkezetkész Dagály Úszóaréna bemutatását, a jövő évi vb központi helyszínét, melynek május 23-án, azaz hétfőn volt a helyszíni sajtóbejárása.


A Dagály Strandfürdő mellett épülő uszodakomplexumban rendezett eseményen részt vett Tarlós István főpolgármester és dr. Tóth József polgármester is. A kormánybiztos emlékeztetett arra, szinte napra pontosan egy éve tették le az úszóaréna alapkövét, a Tóth Józseffel és Tarlós Istvánnal közös bejáráson pedig ellenőrizték az építkezést, és megállapították: „nagyon jól haladunk”. (Emlékeztetőül: tavaly márciusban állt elő az a teljesen váratlan helyzet, hogy visszalépett a 2017-es úszó világbajnokság mexikói helyszíne. Budapest ezek után jelezte a nemzetközi úszószövetségnél, hogy vállalja a rendezést, a FINA pedig bizalmat szavazott a magyaroknak, akik amúgy már rendelkeztek a 2024-es rendezés jogával. Így ez a határidő rövidült le most jelentősen – a szerk.).


Fürjes Balázs elmondta, a tervezéstől a kivitelezésig két év alatt sikerül befejezni a teljes kivitelezést, kizárólag magyar szakemberek által úgy, hogy egy ilyen, olimpiára is alkalmas uszodát mások három-négy év alatt szoktak felépíteni. Egy év alatt nagy munkát sikerült elvégezni, jövő tavaszra pedig egészen biztosan elkészül a teljes úszópalota. Ez két dolognak is köszönhető – hangsúlyozta a kormánybiztos.


Egyfelől annak a megfeszített munkának, ami a hét hét napján, a nap 24 órájában zajlik, másfelől annak az egészen példás összefogásnak, ami egyben a beruházás sikerének is a záloga: Fürjes Balázs elmondása szerint „nap mint nap szorosan együtt dolgozik a főpolgármesterrel és Angyalföld szocialista polgármesterével, munkájukat támogatja, hogy a parlament tavaly 97 százalékos többséggel fogadta el a beruházást gyorsító Dagály-törvényt”. Kijelentette: az építkezést biztos, hogy határidőn és költségkereteken belül befejezik.


Minden híreszteléssel szemben az úszó-vb költségei nem háromszorozódtak meg, ezt a kormánybiztos a leghatározottabban cáfolta. Hozzátéve ugyanakkor: az egyik legrangosabb sportvilágeseménynek lesznek bizonyos szervezési költségei, az úszóaréna mellett sok, a vb megvalósítását segítő más fejlesztés is történik, de ezeket a vb nélkül is ugyanúgy megépítették volna.


Elhangzott, ami zajlik, az több mint uszodaépítés, egy hatalmas városfejlesztés történik Budapesten, Angyalföldön. A beruházáshoz kapcsolódóan olyan régi tervek valósulnak meg, amelyekre egyébként az úszó-világbajnokságtól teljesen függetlenül van szükség, és teljesen függetlenül tervezték meg őket, de most végre meg is valósulnak.


Ilyen például az az egy kilométer hosszú árvízvédelmi gát, ami az Árpád hídtól északra húzódik, megoldva ezzel egy évtizedes problémát. Az út- és közterek rekonstrukciója mellett gyalogsétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszópalotáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között. Idén ősztől pedig megújul a Dagály-strand, amelynek nyitva tartását tavaly ősztől meghosszabbították. Így a fürdő az építkezés ideje alatt, az idei szezonban is várja a vendégeket.


Ami pedig az úszóarénát illeti, az épület több lesz, mint versenyuszoda, hiszen a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, amely a világbajnokság után is több ezer ember számára nyújt majd élményteli szórakozást. Az uszoda edzőbázisa lesz a magyar úszó- és vízilabdasportnak, otthont ad hazai és nemzetközi versenyeknek, de ugyanilyen fontos, hogy a nagyközönség számára is nyitva áll majd. Kiemelt központja lehet a budapesti és különösen a XIII. kerületi úszóoktatásnak.


A Dagály Úszóarénát a környezettudatosság, az utóhasznosítás és a fenntartható fejlesztés jegyében tervezték meg. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a 12 400 fős ideiglenes lelátó szerkezetei – elbontásuk után – teljesen alkalmasak lesznek arra, hogy Budapest különböző helyein két P+R parkoló épüljön belőlük, míg a tetőburkolata más középületek – leginkább a helyi iskolák, óvodák – hő- és vízszigetelésére lesz alkalmas. A fűtési rendszer gazdaságos üzemeltetéséhez és a versenymedencék vizének fűtéséhez a területen található Béke-kút termálvizét használják.


Dr. Tóth József kérdésünkre megerősítette, a Dagály Úszópalota építésében valóban harmonikus az együttműködés a kormánybiztossággal és a fővárossal. Erre jó példa, hogy a főváros is felkarolta a kerület régi kezdeményezését. A polgármester és Tarlós István közösen jegyzi azt a levelet, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérik, a kormány biztosítsa azt a többletforrást, amelyből a Fürjes Balázs által is említett árvízvédelmi gát az Árpád hídtól délre, a Dráva utcáig kiépülhessen. Ezzel a Vizafogó lakótelep kevésbé lenne kitéve árvízi veszélyeztetettségnek. A kerület ezért továbbra is kéri az árvízi védvonal új, a lakosság számára is megnyugtató vonalának kijelölését és megépítését az Árpád híd–Dráva utcai szakaszon.


A polgármester hangsúlyozta, a dinamikusan fejlődő XIII. kerület ezúttal is örömmel üdvözli, hogy egy újabb emblematikus építménnyel gazdagodik, különösen, hogy a kerület mindig jó otthona volt a látványos fejlesztéseknek.


A kerület az elmúlt években is megtartotta népességvonzó erejét, kiemelkedő gazdasági potenciálját, a beruházási kedv folyamatos maradt. A kerületben építették a legtöbb, összesen 18 000 lakást, a közelben luxus apartmanok sora épült. Jelentősek az önkormányzat saját fejlesztései is. Az önerőből létrehozott több mint félezer bérlakás meghaladja az országban a többi település által összesen épített lakásszámot. A kerületi irodaépítkezések élenjárnak a fővárosban, a befektetői beruházások egyharmada itt összpontosul.


A városrésznek fontos minden állami és magánerős beruházás. Az úszókomplexum a kerületi fejlesztéseket mintegy egy százalékkal növeli. A kerület nemcsak befogadója a beruházásoknak, hanem segítője is: az úszóarénához mintegy félmilliárd forinttal járul hozzá. Lemondott például 160 millió forintnyi közterület-használati díjról, több telekalakítás, tulajdonjog-rendezés kapcsán pedig 378 millió forintról.


Dr. Tóth József végül szólt arról is, a Dagály a kerület és a főváros egyik legnépszerűbb, a pesti oldal legnagyobb fürdője, ezért jó hír, hogy 2016. augusztus 31-ig biztosan üzemel. A polgármester abban bízik, hogy egy rövid felújítási szünet után újra az úszó-, fürdőszerető közönség kikapcsolódását szolgálja majd.




K. A. I.


További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>