. Ma György napja van.
Szerda este kezdődött a zsidó újév, a rós hasána
2014-09-25 12:46:51
Szerda este kezdődött a zsidó újév, a rós hasána

Szerda este kezdődött a zsidó újév, a rós hasána

Szerda este kezdődött a zsidó újév, a rós hasána. A kétnapos ünneppel kezdetét veszi az 5775. zsinagógai esztendő. A XIII. Kerületi Hírhatár boldog új évet kívánva az MTI által kérdezett Radnóti Zoltán neológ és Faith Áser lubavicsi ortodox rabbi szavait idézi az ünnep szokásairól.

„Az ünnep az ember teremtésének évfordulója, hiszen a Talmud szerint Isten 5775 évvel ezelőtt ezen a napon teremtette meg az embert, hat nappal a világ teremtése után" – ismertette Radnóti Zoltán neológ rabbi.

 

 

Faith Áser  lubavicsi ortodox rabbi a rós hasána kifejezésről elmondta, az szó szerint annyit tesz, az 'év feje', és ezen a napon a zsidó emberek számára 'sok minden eldől'. A rabbi úgy fogalmazott, hogy miként az embert irányítja a feje, ugyanúgy kell meghatároznia a rós hasánának az év többi napját.

 

 

Radnóti Zoltán szólt arról, hogy a rós hasána kifejezés a Tórában nem szerepel, ott a 'kürtharsogás napjaként' található ez az ünnep, ugyanis százszor kell megfújni a sófárt, a kosszarvból készített kürtöt. Ebből a zsidó hagyományból ered a szilveszteri trombitálás szokása – tette hozzá. Magyarázatként elmondta, a sófár arra emlékezteti a zsidókat, amikor Isten Ábrahámtól, a zsidók ősatyjától, fiának, Izsáknak a feláldozását kérte. Ábrahám ezt majdnem megtette, de végül csak egy kost kellett levágnia a fia helyett. A sófár, a kos szarva mindannyiunkat arra emlékeztet – fogalmazott Radnóti Zoltán –, hogy jámborsággal kell a Isten felé fordulnunk, valamint arra, hogy milyen mulandó az ember.

 

Faith Áser ehhez hozzátette, hogy a sófár hangja emlékezteti Istent az emberekre; a sófár sírásra emlékeztető hangja olyan mély lelkiállapotot mutat meg, amelyet szavakkal nem lehet kifejezni.

Radnóti Zoltán kitért arra a hagyományra is, amely szerint ezen a napon kinyílik Isten előtt a három könyv, az élet, a halál és a köztesek könyve, és valamelyikbe 'be vagyunk írva'. A zsidó embernek pedig tíz napja van, hogy 'átimádkozza' magát az élet könyvébe, ha nem oda lett beírva. Az ünnep színe a fehér, a lelki tisztaság színe. A zsidó férfiak ilyenkor egy speciális fehér halotti ruhát, kitlit viselnek, amely abban különbözik a hétköznapi öltözettől, hogy nincs zsebe. Ez utal arra, hogy az ember ezeken a napokon tetteivel és szavaival, nem pedig vagyonával tudja magát 'beírni az életbe'.

Utoljára frissítve: 2014-09-25 12:47:33

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>