. Ma Béla napja van.
Szepesi György 95 éves
2017-02-09 08:23:10
Szepesi György 95 éves

Szepesi György 95 éves

Február 5-én töltötte be 95. életévét Magyarország legendás sportriportere, az aranycsapat 12. tagja, kerületünk díszpolgára, Szepesi György. A magyar sporttörténet egyik legnagyobb alakja 1982-1994 között a FIFA vezető testületének tagjaként szolgálta a labdarúgás ügyét, tevékenységéért 2012-ben, a szervezet budapesti kongresszusán a nemzetközi testület által adományozható legmagasabb kitüntetést, a FIFA Érdemrendet vehette át.


Szepesi György 1922-ben, Budapesten született. 10 éves korától családjával Angyalföldön élt, ahol minden szabadidejét a grundokon való focizás töltötte ki. A labdarúgással kapcsolatos álmait akkor adta fel, amikor megismerkedett Szusza Ferenccel, és láthatta, hogy milyen az igazi tehetség. Később zongorázni tanult, de igazi életútját a sportújságírásban találta meg. „Aki nem érezte a kispályák öltözői levegőjét, aki nem mosdott lavórban – én most a harmincas, negyvenes évek környékéről beszélek – aki nem tudta, milyen az a kérges cipő, vagy fűzős labda, az nem is érezhette és nem is érthette azt, ami a pályán a fiúkkal történik. Az nem is tudta közvetíteni azt a hangulatot.” – írta pályakezdésének első éveiről.

 

Pályafutása során minden díjat és elismerést elnyert, amit csak megkaphatott, a Pulitzer-díjtól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olimpiai Érdemrendjéig és Média-díjáig, a Magyar Sportsajtó Halhatatlanja címtől a XIII. kerület 1997-ben adományozott díszpolgári címéig. Pályafutása során csaknem húsz könyvet írt, amelyek éppen olyan élvezetes olvasmányok, mint amilyenek a szerzőjük által közvetített sportesemények voltak.

 

Túlélte a legendás aranycsapat valamennyi tagját, közéleti érdeklődése a mai napig töretlenül megmaradt. Személyesen is megjelent tavaly a Papp László tér névadó ünnepségén, a háromszoros olimpiai bajnok szobrának felavatásán, ahol szűk körben a rá jellemző, az elbeszélt eseményeket élő valóságként megjelenítő stílusában emlékezett egykori barátjára.

 

Lélekben a szeretett Gyuri bácsival vagyunk, vele ünnepelünk, és még sok jó egészségben és családi örömökben gazdag esztendőt kívánunk neki.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándék...
Bővebben >>