. Ma Emma napja van.
Súlyos csapás a vasárnapi zárva tartás bevezetése
2014-12-21 09:34:10
Súlyos csapás a vasárnapi zárva tartás bevezetése

Súlyos csapás a vasárnapi zárva tartás bevezetése

Levél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek:


Tisztelt Miniszter Úr!

 

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy 2014. december 16-án a kereskedelmi ágazatban dolgozók sorsát meghatározó döntés született a magyar Országgyűlésben. Olyan törvényjavaslatot fogadott el a kormánypárti többség, amely a foglalkoztatás bővítése, a stabil munkahelyek ellen hat. A vasárnapi zárva tartás bevezetése súlyos csapás a boltokban dolgozókra, családjukra.

 

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) korábban támogatója, sőt az egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartás kérdésének. Ugyanakkor most sem, sőt eddig sem értettünk egyet olyan változtatással, amelynek eredményeképpen csökkenhet a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember dolgozhat a jövőben. Azt látjuk, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között az üzletek nyitva tartásáról szóló szabályozás rossz irányba ment. Nem foglalkoznak azzal, hogy nagy a dolgozók leterheltsége, folyamatosak a jogszabálysértések, és egyre erősebb a munkahelyi stressz.

 

Ezzel szemben a kormánypárti többség csak a serpenyő egyik oldalát nézte, hibásan.

 

A KASZ, mint a kereskedelmi ágazat legnagyobb, reprezentatív munkavállalói érdekképviseleti szervezete támogatásával aláírásgyűjtés kezdődött a nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozó munkavállalók körében. Ennek során az aláírásgyűjtésben részt vett üzletekben a dolgozók közel 90%-a elutasította a vasárnapi zárva tartást.

 

Azaz több mint 10 ezer dolgozó a nevét és személyes adataikat felvállalva kiállt a vasárnapi nyitva tartás mellett. Mindezt azért, hogy a változás révén ne kerüljön veszélybe korábbi bérük, vagy akár munkahelyük.


Tisztelt Miniszter Úr!

 

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és az aláírók nevében mellékelten elküldöm az íveket, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, a kormány és a kormánypártok a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeivel ellentétesen cselekedtek.

Ez egyben lehetőséget biztosít arra, hogy a tiltakozáshoz nevüket adók számára levelet írjanak, amelyben elmagyarázzák nekik, hogy miért nem kerül veszélybe a kereskedelmi dolgozók munkahelye, vagy miért nem csökken a bérük.

 

Mi nem szeretnénk mást, csak BÉKÉT A KERESKEDELEMBEN!

 

Ennek érdekében fordultunk a Köztársasági Elnökhöz is, és kértük, küldje vissza a törvényt az Országgyűlésnek, ezzel adjon lehetőséget a kormánypárti parlamenti többség számára, hogy újra szavazhasson a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényről.

 

Bízunk benne, hogy ebben az esetben az Ön korábbi, a zárva tartást elutasító érveit is meghallgatják képviselőtársai.


Budapest, 2014. december 17.

 

Tisztelettel:

 

 

Dr. Sáling József, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete



Fotó: Nostalgia Shop

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>