. Ma Hella napja van.
Simó Endre válasza a terézvárosi kilakoltatás kapcsán az alpolgármesternek
2016-07-28 17:14:46
Simó Endre válasza a terézvárosi kilakoltatás kapcsán az alpolgármesternek

Simó Endre válasza a terézvárosi kilakoltatás kapcsán az alpolgármesternek

Terézvárosban, július hónap közepén kilakoltattak egy rokkant, 72 éves embert, melyről szerkesztéségünket az MSZF értesítette. E híradás kapcsán Bundula Csaba, terézvárosi alpolgármester is elmondta portálunkon álláspontját. Az alpolgármester állásfoglalására a mai napon megérkezett az MSZF alapítójának válasza.

 

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezőjének válasza Bundula Csaba „Megszólalt a terézvárosi alpolgármester az idős rokkant kilakoltatásának ügyében” c. írására


Alább tételesen reagálok Bundula Csaba terézvárosi alpolgármester állításaira:


Bundula úr azzal indokolja a 72 éves Hüvelyes Lajos, mozgáskorlátozott, 81 százalékos rokkant kilakoltatását, hogy nem tudott és nem is akart otthonában rendet tartani, és ezzel megkeserítette a lakóközösség életét. A helyzet ezzel szemben úgy fest, hogy az önkormányzat elhanyagolta a rokkant ember állapotának megfelelő gondoskodást: a lakás rendben tartását és karban tartását. Helyette a munkát olykor egyes lakók, az utóbbi időkben pedig önkéntes fiatalok végezték el. Ők sétáltatták a kutyát, takarítottak és bevásároltak.


Bundula úr olyan mértékű lakbértartoztással is indokolta Hüvelyes Lajos kilakoltatását, ami miatt az önkormányzatnak bírósághoz kellett fordulnia a helyzet megoldása érdekében. Mint írja, így született meg a jogerős bírósági ítélet. A horribilisnak mondott összeg a Pesti Központi Kerületi Bíróság lakás kiürítéséről szóló 2015. évi ítéletében 6522.- Ft lakbérhátralék, kamattal együtt 12.700.- Ft, továbbá 15 ezer Ft-ot követel rajta a magyar állam az adóhatóság révén! Kérdés: hol van itt a kilakoltatás okául felhozott mértékű lakbértartozás? A 2016. május 25-én kelt jegyzőkönyvben a végrehajtásról az áll, hogy a kilakoltatást 168.670.- Ft bankhitelkártya szerződésből származó tartozás miatt rendelték el. Kérdés: mi köze a bankhitelkártya tartozásnak az önkormányzati lakáshoz?


Bundula úr, megismételve Hassay Zsófia polgármester szavait azt írja, hogy az egyetlen valóban humánus megoldást az intézményes elhelyezés jelentené. Köztudottan senkit sem lehet intézetbe zárni akarata ellenére. Hüvelyes Lajos nem áll gyámság alatt, jogait senki sem korlátozhatja. Az intézeti elhelyezés gondolatának nyilvános hirdetése arra enged következtetni, hogy képviselői önkényes, törvénybe ütköző cselekedetekre hajlottak, és kizárólag a Magyar Szociális Fórum fellépésére visszakoztak tervüktől, s választották megoldásul a tatárszentgyörgyi kertes házat két héttel ezelőtt.

 

A tatárszentgyörgyi lakhatást és a felajánlott gondoskodást Hüvelyes Lajos elfogadta. A szerződést mégsem tudták még megkötni, mert Hüvelyes július 15-i kilakoltatásakor, bilincsbe verésekor és a pomázi pszichiátriára szállításakor kérése ellenére sem vehette magához személyi okmányait, ezek híján pedig nem tudják kitölteni az adatokat. Kiderült, hogy személyi okmányai időközben el is tűntek, és pótolni kell őket. Bundula úr az eltűnésükért azokra a lakókra hárította a felelősséget, akik segédkeztek Hüvelyes Lajos lakásának kitakarításában. (Ezt a Lánchíd Rádió Kalauz c. 2016. július 26-i műsorában jelentette ki.) A tények arra engednek következtetni, hogy a személyi okmányok ügyében eljáró VI. kerületi önkormányzat ezt úgy értelmezi, hogy Hüvelyes Lajosnak addig is a zárt osztályon kell maradnia, míg papírjai elő nem kerülnek. (Két hete tartják őt ott annak ellenére, hogy szakorvosi vélemény szerint épelméjű, nem szorul ápolásra, gyógyszerezésre sincs szüksége.)


Bundula úr azzal igazolja Hüvelyes Lajos zárt osztályra szállítását, hogy öngyilkossággal fenyegetőzött, ha kilakoltatják, és az orvosnak ilyen esetben kötelező eljárnia. A szóban forgó orvost Hüvelyes Lajos Dr. Szelényi Andrea néven azonosította.Kérdés: ki rendelt ki az orvost a kilakoltatáshoz? Milyen jogszabály írja elő, hogy ideggyógyintézetbe kell csukni valakit, ha öngyilkossággal fenyegetőzik? Miért tekintett el az orvos az épelméjűség vélelmezésétől, amikor Hüvelyes Lajos arra kérte, hagyják őt békén, a lakásban akar maradni, ott él már 30 éve. Nem kellett volna ezt a lakáshoz ragaszkodásként felfogni? Ha nem, miért nem? Milyen jogon fabrikáltak „pszichiátriai esetet” egy kilakoltatási ügyből és hurcolták el bilincsben Hüvelyes Lajost a zárt osztályra, hogy lakását kiüríthessék? A kórházi szakvélemény tanúsága szerint Hüvelyes Lajos nem pszichiátriai eset, és még csak kezelésre sem szorul! Alapvető jogsértések merülnek föl az önkormányzat kezdeményezte eljárással kapcsolatban! Az önkormányzatnak és az eljárásban részt vett hatósági személyeknek választ kell adniuk a legalapvetőbb kérdésre: milyen jogon kényszerítettek pszichiátriára egy épelméjű embert! A Magyar Szociális Fórum a történtek kirívó társadalmi veszélyességre hivatkozva sürgős vizsgálatra kérte Trócsányi László igazságügyi és Pintér Sándor belügyminisztert, akik léptek is az ügyben.


Bundula úr Magyar Szociális Fórummal, és személyemmel kapcsolatos megjegyzéseire jellemzően egyetlen tényt szeretnék felhozni, mely – úgy vélem – rávilágít a terézvárosi önkormányzat vezetésének erkölcsi állapotára: 2016. július 20-án a Lánchíd Rádió Kalauz c. műsorában Bundula Csaba azt mondta, hogy én utaltattam be Hüvelyes Lajost a pszichiátriára. Ezt az állítását 2016. július 26-án, ugyancsak a Lanchíd Rádió Kalauz c. műsorában megismételte! (A hangfelvételek elérhetőek a Lánchíd Rádió hangarchívumában.)


...


Dr. Simó Endre kérdéseit eljuttatjuk Bundiula Csabához. Amint megérkezik az alpolgármester válasza, közzé tesszük.

További híreink
Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
A hipermarketekben és a drogériákban sajnos többségében olyan szappanokat árulnak, amelyek káros összetevőket is tartalmaznak. Amennyiben rendszeresen tapasztalod a kézsz...
2024-05-27 14:03:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az asztalláb javítása nem ördöngösség
A valódi fából készült bútorokat nem véletlenül szeretik oly sokan. Valahogy úgy érezheti az ember lánya és fia, hogy a természet egy darabja költözött az olykor annyira ...
2024-05-27 13:58:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lakásfelszerelési eszközök, amelyekkel kényelmesebbé teheti otthonát
Lakásunk komfortos és praktikus kialakítása fontos, hogy mindennapjaink gördülékenyen teljenek. Akár már régóta meglévő ingatlanunkat csinosítgatjuk, akár egy új házba kö...
2024-05-09 18:11:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az alábbiakban a Nemzet Színésze, Cserhalmi György sorait közöljük, amelyet a Színház Online szerkesztőségéhez...
Bővebben >>