. Ma György napja van.
Sikeres az esélyegyenlőségi program
2016-06-19 07:51:38
Sikeres az esélyegyenlőségi program

Sikeres az esélyegyenlőségi program

A Képviselő-testület alapvető célként fogalmazta meg, hogy kerületünkben minden embert egyenlőnek kell tekinteni. Diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés senkit ne érjen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet miatt.

 

Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében a fiatal párok lakhatását támogatva évente 4-5 fecskelakást, 2015. évben 4 passzívházi lakást jelölt ki az önkormányzat, a lakáspályázatok 10%-át fiatal párok nyerhetik el. 

 

A GYES-en és GYED-en otthon lévő kismamák munkavállalásának segítése érdekében az ECDL Start tanfolyamon 28 kismama szerzett bizonyítványt, a gyermekfelügyelet biztosítása mellett. A 9 bölcsődében (952 férőhely) és 11 telephelyen működő családi napköziben (77 férőhely) összesen 1029 kisgyermekről gondoskodik. Az Egyesített Óvodában a férőhelyek száma folyamatosan emelkedett, igazodva a kerületben felmerülő igényekhez.

 

2015. évben összesen 8038 gyermek vette igénybe az étkeztetést intézményekben, számuk növekedett. A gyermekek - bölcsődékben 51 %, óvodákban 50 %, iskolákban 35 % - 41 %-a térítésmentesen étkezik. A nyáron és a téli iskolai szünetben és a bölcsődei és óvodai téli szünet ideje alatt megszerveztük az étkeztetést a hátrányos helyzetű gyermekek részére.

 

2014/2015. tanévre is meghirdettük a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot. Az egy főre jutó önkormányzati támogatás havi összege 3000-5000 Ft. A Prevenciós Központban Médiacsoport, Tini disco, kamasztábor működik. A legtöbbször előforduló programok a bűnmegelőzéssel és az egészséges életmódra neveléssel, a drog-prevencióval foglalkoznak. Hangsúlyos a különféle konfliktuskezelő stratégiák tanítása, a védőnők és az iskolapszichológusok bevonása az egészségnevelő munkába.

 

A kerületben átlagosan, havonta 169 fő munkanélküli dolgozott közfoglalkoztatásban, a regisztrált álláskeresők 11,6%-a. Elsősorban közterületen köztisztasági munkát, parkgondnoki, intézményi takarító feladatokat láttak el. Az önkormányzat 8 ezer Ft értékű étkezési utalvánnyal és havi bérlet hozzájárulással segíti őket. Az álláskereső klubban 30-35 fő vett részt a foglalkozáson, ahol a számítógép kezelés ismereteinek átadása az elmúlt évben 41 főt segített az otthoni díjmentes internetes álláskereséshez.

 

A Lakóközösségi Napok programsorozat a kerületben életközösséget alkotó, különböző korcsoportokat és társadalmi rétegeket képviselő lakók színvonalas kikapcsolódási lehetőségét biztosítja. Alkalmat nyújt az ott élőknek a találkozásra, egymás megismerésére, az összekovácsolódásra, 8 helyszínen zenés, táncos műsorok, sportversenyek, játszóházak, közösségi fórumok, egészségügyi tanácsadás és mérések várták a kikapcsolódni vágyókat. A rendezvényeken átlagosan 400-500 fő vett részt alkalmanként.

 

A térítésmentes WIFI szolgáltatást jelenleg 65 közösségi helyen vagy közterületen lehet igénybe venni. 2015. évben 5143 db „partnerkártya” került kiadásra, összesen 87 szervezet van jelen a rendszerben. A közszolgáltatást nyújtó intézmények akadálymentesítése folyamatos feladatunk. Minden önkormányzati egészségügyi, szociális szolgáltatás, a kulturális programok fizikai akadálymentesített helyszínen érhetőek el. Új beruházások, intézményi és zöldterületek felújítások, akadálymentesített környezet biztosításával történnek. A hivatal épülete teljes körűen akadálymentesített. A helyi közszolgáltatások honlapjai akadálymentesek.

 

Közel 5500 szépkorú részesül valamilyen szolgáltatásban. Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás folyamatos szervezését önként vállalta, 220 idős biztonságát szolgálja a szolgáltatás. Az önkormányzati finanszírozással történő, 8 hónapon át tartó szakorvosi tanácsadással egybekötött szűrés a tünetmentesnek tekintett paciensek számára jelent biztonságot. 2015-ben a program a szemnyomás mérés keretében történő glaukóma (zöldhályog) szűréssel bővült. Két idősek klubjában a távellenőrzéssel működő egészségügyi rendszer közel 300 idős rendszeres szűrését biztosítja.

 

Az idősek klubjaiban az alapfeladatot meghaladó a szolgáltatások köre. Kirándulásokat szerveznek, a múlt év szeptemberében 202 fő a Velencei táborban üdült. Lehetőség van pedikűrös, masszőr, fodrász, gyógytornász rendszeres igénybe vételére, rendelkezésre állnak napi-, hetilapok, könyvek, kártya és társasjátékok. Informatikai oktatásán 20-25 fő vesz részt rendszeresen. A Rozsnyay utcai csarnokban térítésmentes tornafoglalkozásokat szervezünk, kondícióedző, gyógytestnevelő vezetésével, hetente 120-150 nyugdíjas részére. Az Újpalotai úti sporttelep bowling pályáját is szívesen használják az idősek. Az éves uszodabérlet felének átvállalása során a 259 fő öregségi nyugdíjas részére nyújtottunk támogatást.

 

Az idősek sérelmére elkövetett tipikus bűncselekmények megelőzése céljából fórumokat, tájékoztatókat szervezünk. A „Figyeljünk egymásra program”, valamint az áldozattá válás megelőzésére irányuló tanácsadás rendszeres az intézményekben, melyekben a rendőrség is aktívan közreműködik. Minden idősek klubja egy-egy kerületi óvodát patronál, amely közös programokon való részvételt, jeles ünnepek megszervezését, egymás rendszeres látogatását jelenti.

 

A kerületben működő gimnáziumok tanulói önkéntes munka keretében foglalkozásokat szerveznek idősek részére, kerítésfestést, kertrendezést végeznek. Közösségi szolgálat keretében 31 középiskolás tanította az időseket az új technikai eszközök rejtelmeire. 

 

A beszámoló évében a pályázati úton vagy települési támogatás formájában összesen 42 fő részére nyújtott akadálymentesítéshez segítséget. 43 idős lakásában segítették az „idősbarát” környezet kialakítását, a fürdőszobákban kád kicserélését zuhanyzóra, küszöbök megszűntetését, kapaszkodók felszerelését. Önkormányzati intézményként 30 értelmi fogyatékos ember részére a Frim Jakab Napközi Otthon nyújt napközbeni ellátást. Vácegresi szobabérlők házában 9 értelmi fogyatékos személy részére biztosítunk önálló lakhatást.

 

Fotó: Sinosz

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>