. Ma György napja van.
Saját zsebből fizessék meg a felelősök az MNB-re kiszabott büntetést
2016-08-11 05:59:08
Saját zsebből fizessék meg a felelősök az MNB-re kiszabott büntetést

Saját zsebből fizessék meg a felelősök az MNB-re kiszabott büntetést

Lezárult a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) vizsgálata azzal kapcsolatban, hogy az MNB Pallas Athéné alapítványai hány szerződés esetében szegték meg a közbeszerzési törvényt. A KDB 84 millió forintos bírságot szabott ki, melyet az Együtt szerint a felelősöknek saját zsebből kell kifizetniük. Továbbá mindenkinek le kell mondania, akinek köze volt az alapítványok szabálytalan működéséhez.
 
Az Együtt szerint saját zsebükből kell kifizetniük a büntetést mindazoknak, akik eddig is az adófizetőket károsították meg; ha a büntetést közpénzből fizetnék meg, az állam lényegében egyik zsebéből a másikba tenne pénzt. Elfogadhatatlan, hogy az adófizetők pénzének ellopása után még a szabálytalanságok miatti büntetést is az adófizetőkkel fizettessék meg.


A büntetések kifizetése ugyanakkor nem elég: az alapítványok kuratóriumainak elnökeinek, tagjainak és felügyelőbizottsági tagjainak azonnal le kell mondaniuk, továbbá Matolcsy Györgynek is távoznia kell pozíciójából. Az Állami Számvevőszéknek pedig minél előbb ellenőrzést kell indítania Magyar Nemzeti Bank alapítványainál. - tudatta az Együtt.


A jegybankelnök unokatestvéreinek, rokonainak és a fideszes vállalkozóknak juttatott jegybanki közpénz-milliárdok után az MNB alapítványai most szintén közpénzből fizethetnek büntetést.


A bűnösök tehát ugyanúgy csendben ülhetnek a helyükön, míg a büntetés ugyanazokat károsítja, mint akik védelmében elvileg kiszabták őket: a magyar adófizetőket. Az MNB alapítványainak ügyében márpedig nem a magyar adófizetők tették zsebre az általuk korábban befizetett milliárdokat, hanem Matolcsy György, az ő rokonai, és a hozzájuk köthető érdekkör.


A Demokratikus Koalíció személyi felelősségre vonást követel az MNB-alapítványok pénzszórása ügyében az illetékes hatóságoktól! A DK szerint a közpénzből kifizethető büntetéseknek nincs visszatartó erejük azokra nézve, akikre pontosan a közpénzek elherdálása miatt szabták ki azokat. A DK szerint, amíg Matolcsy György és az MNB vezetői elkerülhetik a személyes felelősségre vonásukat, addig ugyanúgy folytatni fogják a jegybanki vagyon rokonoknak és haveroknak történő elosztogatását. - tette hozzá Kerék-Bárczy Szabolcs, Elnökségi tag.



OS

Utoljára frissítve: 2016-08-11 06:01:19

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>