. Ma Iván napja van.
Rossz lépés a jó irányba
2016-11-14 05:48:10
Rossz lépés a jó irányba

Rossz lépés a jó irányba

A kormány által ajánlott minimálbér-emelés jó irányban tett lépés, de keveset ad a dolgozóknak, megdobja az inflációt és ezzel hátrányba hozza a nyugdíjasokat, sőt: mindannyiunkat érintő megszorításokhoz vezet.


A kormány által ajánlott minimálbér-emelés nettó 85 ezer forintot jelentene havonta jövőre, ami előrelépés ugyan, de messze elmarad a Párbeszéd által javasolt nettó 105 ezer forinttól, amelyet az alapjövedelem-tanulmányban mutattunk be részletesen.


Az emelés technikája sem megfelelő: a kormány javaslata a minimálbér közelében foglalkoztatóknak a járulékcsökkentés ellenére is költségnövekedést jelent, amelyet magasabb árak formájában a fogyasztókra hárítanak majd tovább - különösen rosszul járnak a nyugdíjasok és a munkanélküli vagy közmunkás háztartások. Ezzel szemben a Párbeszéd megoldása nem jelentene költségnövekedést a munkáltatóknál, így nem növelné az inflációt sem.


A kormány javaslata ugyanakkor a minimálbérnél, illetve garantált minimumbérnél többet fizető foglalkoztatónak olyan költségcsökkentést tesz lehetővé, amelyet azok nem biztos, hogy béremelésre fordítanak majd. Így a költségvetés is rosszul jár, amiből megszorítások következnek, de a dolgozók sem biztos, hogy megkapják az emelést.


A Párbeszéd javaslata ezzel szemben minden munkavállalónak plusz 31 ezer forintot garantál az átlagbér szintjéig. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg garantált bérminimumot keresők 117 ezer forintot vihetnének haza, míg a kormány javaslata szerint a 25 százalékos emelés után is csak nettó 107 ezer forintra számíthatnak.


Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője - OS

Fotó: Atv

További híreink
Hiányzó emlékek - kampány a családok újraegyesítéséért
Ma Magyarországon a nagy szegénységben élő családok tömegei veszítik el a gyermekeiket rossz anyagi körülményeik, illetve a diszkriminatív gyermekkiemelési gyakorlat miatt.
2016-09-06 05:06:29, Hírek, Jogi rovat Bővebben
A csillagos ég a határa az olimpiai pályázat költségeinek
Orbán Viktor szerint is mérsékeltek az esélyek, itt lenne az ideje befejezni. Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke szerint a Népszabadságban megjelent cikk és az aug...
2016-09-04 03:37:53, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Azonnal fel kell függeszteni a letelepedési kötvények árusítását
A Belügyminisztérium hallgatása megerősítette, hogy bűnözők is jegyeztek letelepedési kötvényt, s hogy ezzel a Fidesz-kormány anyagi haszonszerzés reményében kockáztatja ...
2016-07-31 09:27:32, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vajon milyen italok nyűgöznék le a világ legnagyobb alkotóit? Olyan különlegességeket mutatunk be, amelyekkel ...
Bővebben >>