. Ma György napja van.
Róna Péter közgazdász válaszol a HÍRHATÁRNAK
2011-05-16 15:41:44
Róna Péter közgazdász válaszol a HÍRHATÁRNAK

Róna Péter közgazdász válaszol a HÍRHATÁRNAK

A világgazdasági válság utóhatásainak kérdéseiről írt nekünk múlt héten  a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának igazgatásszervezős hallgatója, Gombos László ITT.  Olvasóink korrekt tájékoztatásának érdekében,  a téma kapcsán véleményezésre kértük a téma  neves szaktekintélyét Róna Péter közgazdászt, az MNB felügyelőbizottságának tagját.


A sikeresebb országok vezetése, mint Németország, és a vezető nemzetközi szervezetek, mint a Valutaalap és a vezető nemzetközi bankok elmélete szerint a válság valamiféle túlköltekezés keserű gyümölcse. Nézetük szerint a  megoldás a takarékosságban, a kiadások visszafogásában és az állam csökkentett felelősségvállalásában rejlik. Ennek megfelelően a fizetőképesség kimerülésével küszködő országokat megszorító csomagok bevezetésére kényszerítik amennyiben azok a nemzetközi szervezetek segítségére szorulnak.


Eddig azonban semelyik bevezetett megszorító csomag sem hozta a várt eredményt. A görög, a portugál és az ír gazdaság teljesítőképessége a megszorítások következtében nem, hogy nem javult, hanem jelentősen csökkent. Hazánk esetében a szélsőségesen duális gazdaság egyik fele, a fejlett gazdaságokhoz kötődő multik leányvállalatai növekvő termelést mutatnak, miközben a honi vállalkozások további zsugorodást könyvelnek el, tehát a megszorítások a magyar gazdaság számára nem hoznak kilábalást, hiszen, attól, hogy a multik leányvállalatokat működtetnek Magyarországon, tevékenységük csak korlátozott értelemben tekinthető része a magyar nemzetgazdaságnak.


A pazarlás/takarékosság tengelye mentén mentén megfogalmazott elemzést tehát az eddigi tapasztalat nem csak hogy nem igazolja, hanem egyenesen cáfolja. A megszorító csomagok kivétel nélkül minden esetben csak további megszorításokhoz vezettek.(Nálunk a Gyurcsány féle konvergencia programot például a Bajnai csomag követte, hogy aztán a további megszorításokat az Orbán kormány Széll Kálmán nevével fémjelezze.)

Sajnos a gond a leegyszerűsített pazarlás/takarékosság magyarázat nem csak, hogy jóval összetettebb, de valójában a gondok gyökere egészen más. A nemzetközi pénzügyi piacok óriási terjeszkedése következtében a kisebb országok, mint hazánk, önálló gazdaságpolitikai mozgástere beszűkült éppen akkor, amikor versenyképességük növelése érdekében a lehető legnagyobb mozgástérre lett volna szükségük.

 

Vezetőik nem vették észre, hogy elégséges versenyképesség hiányában törekvésük, hogy egyre inkább bekapcsolják országaik gazdaságát a nemzetközi termelési folyamatba csak lemaradásukat, versenyképességük további, szinte megállíthatatlan csorbulását eredményezi. Eladósodásuk olyan valutákban, amelyek fölött nem ők, hanem vagy egy másik ország (pl. Svájc) vagy egy olyan szervezet rendelkezik, amelyre nincs befolyásuk (pl. az Európai Központi Bank) leválasztotta gazdaságukat az egyébként a gazdaság működését szolgáló pénzügyi rendszerről. Az árfolyam elválik a gazdaság teljesítőképességétől, és a szétválás további versenyhátrányt produkál. Az idegen fizetőeszközben felvett hitelek ára (kamata) kitermelhetetlenné válik, nő a költségvetés hiánya, a csökkentett gazdasági teljesítmény egyrészt csökkenti az állam bevételét, másrészt növeli szociális kiadásait. A végeredmény a gazdaság irányításának a "privatizálás" fogalmával álcázott átadása, mint ahogy most éppen a görögök esetében Németország egy 50 milliárd eurós azonnali privatizációt (más szóval kiárusítást) szorgalmaz.

 

 

Róna Péter (1942) 1956-ban emigrált. Előbb a Pennsylvania Egyetemen (1964), majd Oxfordban szerez gazdaságtörténészi diplomát (1966). 1969-től egy washingtoni ügyvédi irodában dolgozik, majd a kereskedelmi minisztérium úgynevezett közvetlen külföldi befektetések osztályának jogtanácsosa. 1971-től a Schroders Bank munkatársa, 1986-tól 1990-ig a J. Henry Schroder Bank & Trust Co. elnök-vezérigazgatója. 1990 és 2004 között a magyarországi befektetésekkel foglalkozó Első Magyar Alapítvány elnök-vezérigazgatója, MNB felügyelőbizottságának tagja.

 

Gombos László korábban a hatálytalan alkotmányról írt a Hírhatárnak, mely írást  dr. Kolláth György alkotmányjogász  véleményezett.

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>