. Ma Auguszta napja van.
Reggel a legmagasabb a pollenkoncentráció
2016-08-16 03:03:05
Reggel a legmagasabb a pollenkoncentráció

Reggel a legmagasabb a pollenkoncentráció

A felmérések szerint hazánkban a lakosság jelentős része szenved valamilyen allergiában. A legtöbben a virágporra, azon belül is a parlagfű pollenjére érzékenyek. Ők azok, akik a nyár végi és az ősz eleji időszakot végigszenvedik. A parlagfű virágzásának csúcsidőszaka augusztus közepétől szeptember közepéig tart.


Ilyenkor sokaknál jelentkeznek az úgynevezett szénanáthás tünetek: orr- és szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés. A betegek többsége már csak a szezonban vagy a súlyosabb szövődmények jelent-kezésekor fordul orvoshoz. Természetesen az állapotunknak megfelelő, személyre szabott terápia ilyenkor is segíthet a panaszok enyhítésében.


Az allergiás tünetek kezelését azonban már az allergén növény megjelenésekor, még a tünetek jelentkezése előtt ajánlatos megkezdeni. Ezzel biztosíthatjuk a szezonban jelentkező tünetek enyhítését.


A szakemberek azt tanácsolják a pollenallergiásoknak: kövessék folya-matosan az aktuális pollenhelyzetet. Ebből megtudható, hogy egy adott növény – például a parlagfű – pollenkoncentrációja milyen szintet ér el a levegőben. Ez az adat segítséget nyújthat a tünetek elleni védekezésben.


Ha az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, hasznosabb a lakásban inkább zárva tartani az ablakokat. A szellőztetést ne reggel öt és tíz óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb. Autóban is tartsuk zárva az ablakokat, és használjuk inkább a belsőkeringésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót.


Ami a szabadidős programokat illeti, célszerű figyelembe venni, hogy a pollenkoncentráció nemcsak reggel öt és tíz óra között, de száraz, meleg, szeles időben is különösen magas. Ilyenkor tanácsos inkább zárt térben tartózkodnunk, sportoláshoz pedig az edzőtermet választani. Nyáron ne a szabadban teregessünk, a frissen mosott, nedves ruhákon ugyanis könnyen megtapadnak a pollenek, így a ruha viselése közben fokozottan jelentkezhetnek a tünetek.


Allergiások számára ajánlott az esténkénti hajmosás, így megelőzhetjük, hogy az éjszaka folyamán belélegezzük a hajunkról a párnánkra tapadt polleneket. Ügyeljünk az étkezésre is. Nem ritkán az allergiás panaszok az allergiaszezonban olyankor is erősödnek, amikor nincs a környezetünkben emelkedett allergénkoncentráció. Ez az úgynevezett keresztallergia, amelynek fontos ismertetőjele a szájüregben érzett kellemetlen viszketés, ajak- vagy nyelvduzzanat.


Parlagfű-allergiásoknál a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka fogyasztása mellőzendő, ha ezeket a tüneteket észlelik.


Az, hogy valaki egy bizonyos növény, például a parlagfű pollenjeire allergiás, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nála mindenképpen jelentkeznek a ke-resztallergiás tünetek is. A tünetek súlyossága is nagyon különböző lehet: ez például függhet attól is, mennyi pollen van a levegőben.


A pollenallergia kezelése jó eséllyel csökkenti a keresztallergiás tünetek megjelenését is.


Csop V.

Fotó: Origo

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>