. Ma Csongor napja van.
Pert indít a VDSZSZ a heti pihenőnapokért
2016-06-22 03:52:25
Pert indít a VDSZSZ a heti pihenőnapokért

Pert indít a VDSZSZ a heti pihenőnapokért

Újabb pert indít a VDSzSz Szolidaritás: ezúttal a heti pihenőidő kiadásának gyakorlata miatt, ami ezúttal is több ezer vasutast érint. Ha a munkáltató adott időszakban a kötelezőnél kevesebb heti pihenőnapot osztott be a munkavállaló számára, abban az esetben a munkavállaló "pihenőnapi" rendkívüli munkavégzést teljesített, és eszerint illeti meg a túlórapótlék.

A munkaviszonyra vonatkozó szabályok pihenőidőkről szóló rendelkezése kimondja, hogy a munkavállalót hetenként legalább 40 (Munka törvénykönyve) vagy 42 (Kollektív Szerződés) órát kitevő, egy naptári napot magában foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidő illeti meg.


A pihenőnapokat (de különösen a pihenőidőket) azok kezdő és befejező időpontjainak feltüntetésével a munkaidő-beosztásban kell kijelölni, és arról a munkavállalót kimutathatóan értesíteni kell. Mindezek ellenére meglehetősen gyakori, hogy a munkáltató erre az alapvető kötelezettségre fittyet hány.


Szakszervezetünk ugyanazt teszi, amit a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatottak esetében tett a hétvégi munkavégzések során elszenvedett sérelmek orvoslása érdekében: keresetet nyújtunk be a pimasz, sokak életét megnehezítő jogtiprás megszüntetéséért, és a tagjainkat ért károk megtérítése érdekében!


Ismeretes: a VDSzSz Szolidaritás február 25-én jogerősen pert nyert, ezt követően a munkáltatók vállalták, hogy 3 évre visszamenőlegesen kifizetik a több milliárdos nagyságrendű elmaradt túlórapótlékot mintegy 10 ezer érintett vasutas számára.


VDSzSz Szolidaritás - OS

További híreink
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>