. Ma Orsolya napja van.
Őssejt botrány a magyar klinikán
2011-08-05 09:03:05
Őssejt botrány a magyar klinikán

Őssejt botrány a magyar klinikán

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még 2008. decemberében rendelt el nyomozást  a Btk. 173/I. (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés a) és b) pontja szerint minősülő emberi test tiltott felhasználása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

 

A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyeket a Nyírő Gyula Kórház  területén 2009 júliusában tetten érték és elfogták.

 

A büntetőeljárás során kilenc személyt, köztük  három amerikai / USA / és egy ukrán állampolgárságú személyt vontak felelősségre.

 

A nyomozás során megállapították, hogy az egyik amerikai állampolgár -Julij Baltaytis professzor - egy magyar irányítású őssejt kutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében -  25.000 USD-t, vagy 5.000.000 forint - 2007-től kezdve egészen a letartóztatásig őssejt kezeléseket végzett. Egy ukrán állampolgárságú nő -  Natalia Karnikova biológus - készítette el a kezelésekhez szükséges dózisokat.

 

Az ukrán gyanúsított  abortumokból nyerte ki az őssejteket, melyeket az amerikai társa a betegeknek beinjekciózott, vagy infúzióval adagolt be. Ráadásul a pácienseknek beadott készítményeket  nem tesztelték, így hatásuk ismeretlen volt.

 

 

A terápia alkalmazásához a klinika és a hozzá fűződő gazdasági társaságok sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkeztek.

 

A Nemzetközi Nyomozó Iroda tizenkettő helyszínen végrehajtott házkutatások alkalmával és tettenérés során számos tárgyi bizonyítási eszközt foglalt le, melyekről a szakértői vélemények a gyanúsításban rögzített  - emberi test tiltott felhasználása -  bűntett megalapozott gyanúját alátámasztották.

 

A tiltott kezelésekkel kapcsolatosan összesen harminchét kezelt személyt és hozzátartozót  hallgattak ki tanúként.

 

A nyomozás 2011. július 26-án fejeződött be.

 

A Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett a Btk. 173/I. (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés a) és b) pontja szerint minősülő emberi test tiltott felhasználása bűntett nyomozása során keletkezett nyomozati iratokat az ügyben szereplő 9 gyanúsított esetében a Be. 193.§ (5) bekezdése alapján – határidőben - vádemelési javaslattal küldi meg a Fővárosi Főügyészségnek.

 

Korábban a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója azt  állította, hogy a kórház volt dolgozóiból alakult magántársaságnak adták bérbe a szülészetet, a mesterséges megtermékenyítő centrumot, valamint az ezekhez tartozó műtőket és az orvos-igazgató helyezte  el a betegeket a fővárosi intézmény területén működő magánklinikán, ahol a rendőrségi rajtaütés idején illegális őssejtterápiát akartak végrehajtani.

 

További híreink
Az utolsó aranyló őszi napon a Mátrában jártunk
Az elmúlt szombaton a Mátrában jártunk, az utolsó olyan napon, amikor az ősz még megmutatta aranyló és sokszínű arcát - a héten már hó lepte el a Kékestetőt.
2020-10-17 17:53:33, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
A kerületi rendőrörsök fogadóórái megváltoztak
A XIII. kerületi Rendőrkapitányság tájékoztatja a lakosságot, hogy a körzeti megbízotti irodák fogadóóráinak helye és időpontja megváltozott, az alábbiak alapján:
2017-02-16 03:39:52, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Csalók nyereményjátéka
Az utóbbi időkben történtek olyan esetek, hogy kéretlen telefonálók közismert áruházláncok nevében nyereményjátékra, vagy nyeremény-azonosításra hivatkozva kerestek meg t...
2017-01-31 06:05:11, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Október 7-én van a Tisztességes Munka Világnapja, ennek alkalmából figyelemfelhívó akciót hirdetett a Magyar K...
Bővebben >>