. Ma Gedeon napja van.
Orosz légitámadások Szíriában
2015-10-03 04:30:31
Orosz légitámadások Szíriában

Orosz légitámadások Szíriában

Amikor Vlagyimir Putyin az ENSZ előtt felhívást tesz egy terrorellenes koalícióra, és komolyan kellene venni, hogy hisz ebben a lehetőségben, akkor a Nyugat reakciója gyorsan megkérdőjelezi az egészet.

 

Egy olyan „koalíció”, amiben valaki másnak van szava, mint az USA-nak, a politika azon a térfelén el sem képzelhető. Az amerikai nemzetvédelmi miniszter nem is csinált abból titkot, hogy Szíriában helyettesek konfliktusa zajlik: az orosz támadások nem is az Iszlám Államot célozzák - akik esetében az USA esetleg megengedné, hogy Moszkva pucolja el a mocskot -, hanem „a CIA által kiképzett” szíriai „ellenzéki csoportokat” támadják. Oroszország ezt tagadja, azonban fenntartja jogát, hogy a támadásokat „más terrorcsoportok” ellen is folytatja. Végülis nyilatkozat nyilatkozatot követett.

 

Az, hogy Moszkva a szír kormány megkeresésére indított támadást, természetesen nem lehet kizárni, hogy nyugati szempontból „nem az igaziakat” is ér támadás; ugyanis ők is Asszad elnök katonai ellenfelei. Mégis, hogy mit is gondoljunk ezekről a „mérsékelt” szír ellenzékiekről, néhány napja világossá vált, amikor az USA 70 ilyen „, mérsékelt” Asszad- ellenes harcost kiképzett és Törökországon keresztül Szíriába csempészett – aztán ezek fele két napon belül fegyverestül, katonai járműveikkel együtt az Iszlám Államhoz álltak át, a többiek pedig a családjukhoz dezertáltak. Tekintsünk most el attól, hogy a nyugati beavatkozási politika pártoltjai közé az Al-Kaidával szövetséges Al-Nuszra-front is tartozik, akiket Szaúd-Arábia pénzel, s hogy aztán ennek külügyminisztere most Oroszországot vádolja a polgári lakosság megölésével, rossz viccnek tekinthető. Kijelentésével az aznapi hírtémák cinizmusáért pálmát kiérdemli.

 

Mindenesetre az USA is most abban érdekelt, hogy a szíriai orosz beavatkozás ne eszkalálódjon közvetlen amerikai-orosz összecsapássá, aminek aztán gyorsan kiszámíthatatlan következményei lennének. Ezt szolgálja, hogy mindkét oldal katonai vezetése haladéktalanul összeül, hogy a két oldal katonai gépeinek téves közvetlen összecsapását elkerüljék. Ez azonban azt is jelenti egyidejűleg, hogy az USA a saját szíriai légicsapásait hasonlóan folytatni akarja.

 

Ha ez a „ha Te az én terroristámat püfölöd, akkor én a tiedet”-játék sokáig tart Szíriában, ez annak a kirajzolódó USA-stratégiának felel meg, hogy ott hosszan lekösse Oroszországot. Moszkva ezzel szemben abban érdekelt, hogy gyors fordulatot érjen el a harcmezőn. Eddig Putyin kizárta az orosz szárazföldi csapatok szíriai bevetését. Az orosz lakosság többsége a közvélemény-kutatások szerint mindenesetre elutasítja Moszkva katonai elkötelezettségét az arab köztársaságban.

 

Reinhard Lauterbach

Fordította: Kleinheincz Ferenc

Transform!

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>