. Ma Auguszta napja van.
Óriási baj van a Tisza-menti szennyvíztisztítókkal
2016-09-21 04:48:04
Óriási baj van a Tisza-menti szennyvíztisztítókkal

Óriási baj van a Tisza-menti szennyvíztisztítókkal

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót a Tiszából vett vízminták eredményéről. Az Együtt politikusa szerint bár az Országos Vízügyi Főigazgatóság cáfolja, de a Tiszából vett vízminták egyértelműen bizonyítják, hogy óriási gondok vannak a szennyvíztisztítók háza táján. Ezért rendőrségi feljelentést tesz, és minden adatot kikér a Felső-Tisza vidéki szennyvíztelepekről.


Baranyi Krisztina ismertette az akkreditált mérések eredményeit a vízmintáról, amit a Tisza egy olyan pontjáról vettek, ahol 10 méter mély a víz és erős a sodrás. Egyértelműen kiderült, hogy a víz nagyon magas koncentrációban tartalmaz fekáliát, amire a magas indol és szkatol tartalom a bizonyíték, valamint zsír-észtereket.


A zsír 20 kilométer hosszan fényes rétegben fedi a folyó felszínét teljes szélességében, a fekáliától pedig bűzös, habos és elszíneződött a víz. 


A mérések azt is kimutatták, hogy vegyi szennyezés nem található a vízben, ugyanakkor a kommunális szennyezésre utaló KOI, melynek határértéke 25 mg/liter, addig a folyóban mért érték 3954 mg/liter, ami 158-szoros határérték túllépést jelent.


Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték ehhez képest 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése.


A mérések természetesen nem reprezentatívak, hiszen a teljeskörű vizsgálat a hatóság feladata, de Baranyi Krisztina elmondta: a kapott eredmények bebizonyították, hogy óriási baj van a Tisza-menti szennyvíztisztítókkal. Ki kell deríteni, hogy ki a felelős a Tisza tönkretételéért, ezért környezetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, és minden adatot kikér a Felső-Tisza vidéki szennyvíztelepekről.


Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa - OS

Fotó: 9-tv

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>