. Ma Ervin napja van.
Orbán háttéralkut kötött a magyarok bőrére ....
2016-02-04 03:05:14
Orbán háttéralkut kötött a magyarok bőrére ....

Orbán háttéralkut kötött a magyarok bőrére ....

Megjelent az első kompromisszumos munkadokumentum, amely az Európai Unió és Nagy-Britannia kormánya közötti lehetséges megállapodás alapjait tartalmazza. A britek által kritizált kérdéskörök (gazdasági kormányzás, versenyképesség, szuverenitás) mellett kiemelten fontos követelésként szerepel a szabad munkaerő-áramlás és a több százezernyi magyar munkavállalónak is járó szociális juttatások lehetséges korlátozása.


A tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács következő ülésének napirendjén is szereplő dokumentum egyes pontjai - így például a munkakeresési támogatás megvonása - magyar szempontból teljességgel vállalhatatlanok. Az európai munkavállalóknak biztosított juttatások rendszere részben felülvizsgálható és korrigálható, de annak alapvetései és vívmányai semmiképpen sem módosíthatóak.


Cameron konzervatív, jobboldali kormánya "túltolta a biciklit" a populista futamon és most kiszolgálva az Unió-ellenes, a külső- és belső migrációval szemben felheccelt választói tömegeket megpróbál valamit felmutatni és teljesíteni a választási ígéreteiből. Az Európai Unió közösségének kompromisszumokra és megegyezésre kell törekednie; nem hagyhatja azonban, hogy a populista zsarolás bármikor érdemi teret nyerjen és példát adjon másoknak. Félő ugyanis, hogy további európai országok is beállhatnak a sorba, amely az ott élő magyarok életét is negatívan befolyásolhatja majd.


Az Európai Tanács soron következő ülésén Orbán Viktornak kötelessége minden lehetséges eszközzel megvédeni az európai munkavállalók, így a több százezer Nagy-Britanniában dolgozó magyar jogait és józan alapokon álló érdekeit. Azokat az embereket, akiknek nagy többségét épp az orbáni, illiberális politika és a szociális kilátástalanság üldözte el Magyarországról.


Felszólítom a magyar miniszterelnököt, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra: milyen háttéralkut kötött a brit kormányfővel a magyar emberek bőrére! Valljon színt a brit követelésekkel kapcsolatban és tegye világossá: a kivándorolt magyarok oldalán áll, vagy ismét cserbenhagyja őket?- kérdezi közleményében Ujhelyi István,  az MSZP alelnöke, EP-képviselő.


A DK számára elfogadhatatlan, hogy bármelyik tagállam a saját kilépésével fenyegetőzve akarja rákényszeríteni akaratát a többi tagállamra. Európában ezt zsarolásnak nevezik. A DK felszólítja Orbán Viktor, hogy az Európai Tanácsban semmi olyan javaslatot ne támogasson, amely megsérti a már most, vagy a jövőben Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogait és szociális támogatáshoz való hozzáférésüket!


A szabad munkavállalás és a nemzetiségtől független jogegyenlőség az Európai Unió alapértékei, amelyeket semmilyen formában sem szabad korlátozni. Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy ne szavazzon meg olyan javaslatot sem, amely csorbítaná a polgárok által demokratikusan választott Európai Parlament jogait, ezáltal évtizedekkel visszavetve az európai egység eszméjét és újabb döntéshozatali szintek bevezetésével lassítaná az Unió működését. - állítja Molnár Csaba, Ügyvezető alelnök, EP-képviselő .


Orbán Viktor kevés szövetségesének egyike, Cameron brit miniszterelnök a kelet-európai bevándorlókat kizárná a brit szociális rendszerből. A Párbeszéd Magyarországért szerint az Orbán-Cameron találkozón a Fidesz-elnök feladta a kivándorolt magyarok képviseletét. Elárulta Orbán a Fidesz-rezsim elől külföldre menekülő magyarokat, amikor Cameron előtt letette a fegyvert: a nagy szabadságharcos önös érdekből kötött alkut. A miniszterelnöki találkozón Orbán nem ért el semmilyen, a magyarok számára hasznos eredményt – az árulás bére csak annyi volt, hogy a Fidesz-elnök egy napra kitörhetett a nemzetközi elszigeteltségből.


A PM felszólítja Orbánt: ha komolyan gondolja, hogy nem leszünk másodrendű polgárok az Unióban, akkor minden erejével küzdjön a kelet-európai uniós polgárok, így a magyarok hátrányos megkülönböztetése, vagyis David Cameron terve ellen!


2010 óta több százezer magyar vándorolt ki, jelentős részük az Egyesült Királyságban talált új otthont magának; mára London a második legnagyobb magyar város. A Fidesz láthatóan nem képes arra, hogy olyan országot teremtsen, ahol az emberek otthon érzik magukat, és látnak lehetőségeket maguk előtt. Ha Orbán most nem lép, azzal végleg lemond az EU más országaiban boldogulást kereső magyarok érdekeinek képviseletéről, és ezzel a PM szerint miniszterelnöki esküjét is megszegi. - jelentette ki Tordai Bence, a PM szóvivője.


A magyar kormánynak nem a pálinkafőzés adómentességéért és a különböző kormányzati mutyik zavartalanságáért kell ,,szabadságharcot folytatnia" az Európai Unióban, hanem állampolgárainak munkavállalói jogaiért kell határozottan kiállnia, mivel ezek a jogok most veszélybe kerültek. A Liberálisok fontosnak tartják, hogy az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió tagja maradjon, mert az országnak fontos szerepe van az EU-n belüli erőviszonyok kiegyensúlyozásában, a szabad piac és a versenyképesség szabályainak érvényesítésében, ill. az atlantista külpolitikai vonulat erősítésében.


A Magyar Liberális Párt  szerint a Donald Tusk által bejelentett tervezet több pontja elfogadható. Ilyen a versenyképességre vonatkozó kitétel, az "egyre szorosabb unió" kitételről való lemondás is. Ugyanakkor aggodalommal fogadjuk az uniós munkavállalók jogainak és jogosultságainak tervezett korlátozását.  Bár a javaslat fontos részletei még nem ismertek, de az már látható, hogy a legkedvezőbb értelmezésben is hátrányosan érinti a tervezet az Egyesült Királyságban munkát vállaló más tagállamok állampolgárait, így a magyarokat is.


A Liberálisok szerint elfogadhatatlan, hogy a tervezett döntés előtt két héttel még nincs pontos információ a kompromisszum valódi részleteiről. A közszolgáltatási vészhelyzetnek, amely alapján jelentős korlátozásokat vezetnének be a társadalmi juttatások terén nincsenek egyértelmű kritériumai, nincsenek garanciális elemei és jelen pillanatban az sem világos, hogy milyen jogi instanciákon támadható meg. A Liberálisok úgy vélik, a magyar kormánynak határozottan jeleznie kell a vélelmezett kockázatokkal kapcsolatos fenntartásait és világossá kell tenni, hogy a javaslat jelen formájában nem fogadható el hazánk számára. - áll a Liberálisok közleményében.


OS

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>