. Ma Hella napja van.
Öntözéstechnika alapok – melyek a szükséges felszerelések?
2023-05-10 11:33:52
Öntözéstechnika alapok – melyek a szükséges felszerelések?

Öntözéstechnika alapok – melyek a szükséges felszerelések?

Nagyobb kertek esetében a locsolókannák használatával csak feleslegesen nehezítjük meg a saját dolgunkat, ugyanis egy öntözőrendszerrel sokkal egyszerűbben is kivitelezhető a locsolás. Ehhez persze szükség lesz néhány eszközre, nézzük is meg, hogy melyek ezek!

 

Tömlőkocsik és -dobok

 

Az első beszerzendő eszköz a locsolótömlő lesz. A hosszú tömlővel viszont az a legnagyobb gond, hogy a tárolása macerás és hajlamos összegubancolódni. A finnshop.hu-nál kapható tömlőkocsik és -dobok azonban segítenek megoldani ezt a problémát.

 

A locsolócső ugyanis itt egy forgó dobra van felterekve, így praktikusan, kis helyen is tárolható, ezáltal elkerülhető az összegabalyodás és az ebből származó károsodás (a tömlő megtörése). 

 

Egyes eszközök automata visszacsévélő funkcióval is rendelkeznek, ami gondoskodik arról, hogy használat után a cső magától feltekeredjen, nem kézzel kell elvégezni a műveletet. Persze aki a klasszikus megoldásokat részesíti előnyben, az választhatja a hagyományos elven működő, manuális tömlőkocsit is.

 

Léteznek olyan modellek, amelyeknek az alján kerekek találhatóak. Ez abban segít, hogy használat közben könnyű legyen mozgatni őket; a kerekek finoman gördülnek a talajon, így a rángatással sem a tömlő, sem a gyep nem fog károsodni. 

 

A falra szerelhető tömlődobokat pedig fel lehet rögzíteni közvetlenül a csap vagy az időkapcsoló mellé, ezáltal még praktikusabbá téve öntözőrendszerünket.

 

Öntözőfej

 

A locsolás során nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az egyes növényeknek eltérőek az igényeik. A virágok és palánták például a lágy, permetszerű öntözést kedvelik, ám a nagyobb bokrok és fák az erőteljesebb sugárban érkező vizet preferálják. 

 

Egy öntözőfej segítségével pedig a kedvünk szerint variálhatjuk a különféle locsolási mintázatokat. Akár az esőcseppeket szeretnénk imitálni a növényeink számára, akár az a cél, hogy minél nagyobb nyomással folyjon a víz, ezekkel az eszközökkel mindez megoldható, csak megfelelően kell őket beállítani. 

 

Toldók és csatlakozók

 

A tömlőket csak úgy tudjuk összekötni a szivattyúval vagy a vízcsappal, illetve az öntözőfejekkel, ha ehhez valamiféle csatlakozót használunk. Ezek általában kisméretű műanyag alkatrészek, melyeket a locsolócső megfelelő végére kell rögzíteni.

 

A csatlakozóknak több fajtája is létezik attól függően, hogy csaptelephez, öntözőfejhez vagy esőztetőhöz szeretnénk rögzíteni a tömlőnket. 

 

A toldók pedig két tömlő összekötésére szolgálnak, azaz a hosszabbítást teszik lehetővé. Létezik olyan változata is, aminek az egyik vége kétfelé ágazik, így mondhatni kettéoszthatjuk a rendszert, és két különböző irányba is folyhat a víz egyidejűleg. Ilyenkor viszont számoljunk azzal, hogy a víznyomás is megfeleződik!

További híreink
Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
A hipermarketekben és a drogériákban sajnos többségében olyan szappanokat árulnak, amelyek káros összetevőket is tartalmaznak. Amennyiben rendszeresen tapasztalod a kézsz...
2024-05-27 14:03:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az asztalláb javítása nem ördöngösség
A valódi fából készült bútorokat nem véletlenül szeretik oly sokan. Valahogy úgy érezheti az ember lánya és fia, hogy a természet egy darabja költözött az olykor annyira ...
2024-05-27 13:58:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lakásfelszerelési eszközök, amelyekkel kényelmesebbé teheti otthonát
Lakásunk komfortos és praktikus kialakítása fontos, hogy mindennapjaink gördülékenyen teljenek. Akár már régóta meglévő ingatlanunkat csinosítgatjuk, akár egy új házba kö...
2024-05-09 18:11:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Még valamivel több, mint 200-at kell aludni a Sziget első napjáig, de a fesztivál weboldalán már tervezhetjük ...
Bővebben >>