. Ma Gedeon napja van.
Önkormányzati feladat a prevenció - helyi drogstratégia
2015-07-22 03:53:52
Önkormányzati feladat a prevenció - helyi drogstratégia

Önkormányzati feladat a prevenció - helyi drogstratégia

Az egykor létrehozott Kábítószerügyi Kerekasztal filozófiája szerint mindazok a szervezetek, amelyek ezen a területen feladatot látnak el, egymás munkáját megismerve és elismerve végezzék tevékenységüket. 2004-ben egy magasabb szintű összefogást alapoztunk meg a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) megalakításával.


A drogokkal összefüggő problémák megelőzésének és szakszerű kezelésének területén aktív munkát végeztek a KEF tagjai: az önkormányzati fenntartású intézmények, a civil szervezetek, az egyházak, a Gyermekjóléti Központ, a HÍD Családsegítő, a Rendőrség, a Polgárőrség, a Drogambulancia, a Védőnői Szolgálat. A több mint 40 tagszervezet képviselőiből álló Fórum alapvető küldetése: a helyi szinten megfogalmazott stratégia megvalósításának koordinálása, összhangteremtés a helyi szereplők között.

 

Az önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatásával a KEF az elmúlt négy évben is sokrétű, színvonalas tevékenységet folytatott. A KEF a tagszervezetein keresztül folyamatos tájékozódási és beavatkozási lehetőséget nyújtott a káros szenvedélyek kialakulását megelőző és az ártalomcsökkentő erőfeszítésekhez. Célunk továbbra is, hogy az itt élő állampolgárok felelősséget érezzenek és vállaljanak saját környezetük és mindennapjaik alakításáért, a prevenció eszközével.

 

A Gyermek- és ifjúságvédelem területén szociális intézményhálózatunk szorosan együttműködik az óvodai-iskolai gyermekvédelmi felelősökkel, a gyermekvédelmi munkacsoporttal, az óvoda- és iskolapszichológusokkal, a Gyámhivatallal, napi kapcsolatban áll a kerületi Rendőrkapitánysággal, a Kerületi Védőnői Szolgálattal, a gyermekorvosokkal. Kidolgozták és működtetik a gyermekvédelmi jelzőrendszert, amely gyors intézkedéseket tesz lehetővé. A családgondozói tevékenység során, szociális-mentálhigiénés esetkezelést, az ügyintézésben segítséget, információkat, tanácsadást, különféle terápiákat nyújtanak a családgondozói tevékenység során.


Az egészségmegőrző, prevenciós tevékenység során folytatjuk és bővítjük a tanítási órákon és azon kívül a helyes életmódra nevelést, a személyiség sokoldalú fejlesztését. Kerületünkben 1999 óta folyamatos az egészségmegőrző szűrőprogram. Óvodáinkban és általános iskolákban házi gyermekorvosokkal és iskolai védőnőkkel szervezzük az ellátást. Az óvodákban audiológiai, szemészeti szűrést is végeznek. Az iskolafogászati ellátás ingyenes.


A Prevenciós Központ munkatársai 2015-től önkéntes iskolai szociális munkát végeznek kerületünk általános és középiskoláiban. Fogadó órákon az egészséges életmód megőrzéséről, a káros szokásokról, szenvedélybetegségek megelőzéséről, illetve felismeréséről tájékoztatnak, szexuális felvilágosítást nyújtanak. Tevékenységi körükben önismereti csoportot, kortárssegítő képzést, különböző prevenciós programokat szerveznek. A rendezvények sorában kiemelkedő a Védőnői Szolgálattal közösen szervezett Családi Nap.

 

A táboraink a szorgalmi időn túli ellátást biztosítják. A Prevenciós Központ hátrányos helyzetű gyermekek nyári napközis táboroztatását végzi, a velencei tábor szorgalmi időben erdei iskolai, nyári szünetben üdülő tábori funkciót lát el.

 

A kerületi Mentálhigiénés és Drogstratégiájának 2015-2019. elkészítésével, az abban szereplő célok és feladatok megvalósításával bízunk abban, hogy sikerül a kerületünkben egy olyan helyzetet kialakítani, melyben a kábítószer-fogyasztásban és a mentálhigiénés problémákban további javulás áll be. A kerület fiataljai még nagyobb biztonságban érezhetik magukat, és képessé válnak arra, hogy szembe nézzenek a különböző kísértésekkel, és helyes döntést hozzanak a különböző legális és illegális szerekkel szemben.  A meglévő komplex segítői rendszer és az együttműködés tovább erősödjék, segítve a veszélyeztetett fiatalokat.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján változatlanul szükség van a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumra. A KEF fontos feladata a tagszervezetek együttműködésének tovább erősítése és bővítése. A prevenciós programokat már az óvodában el kell kezdeni. A megelőzésbe szükséges a gyermek, az egész család és a helyi közösségek bevonása. A legális és az illegális szerek használata esetében is a szükségletekre és igényekre reagáló prevenciós tevékenységet kell végezni, amelyek megfelelő alternatívát nyújtanak a veszélyeztetett gyermekek és fiatalok, valamint családjaik számára.

 

Fotó: Index

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>