. Ma Auguszta napja van.
Növekvő orosz befolyás az energiapolitikában
2015-02-26 03:24:03
Növekvő orosz befolyás az energiapolitikában

Növekvő orosz befolyás az energiapolitikában

A PM üdvözli az Európai Bizottság bejelentését az energiaunió megteremtéséről, ugyanakkor érthetetlennek tarja, hogy a magyar kormány folyamatosan olyan lépéseket tesz, amelyek gyengítik Magyarország és Európa energiabiztonságát. Az energiaellátás olyan terület, ahol a magyar és az európai érdekek egybeesnek: itt a külön út nem függetlenséget, hanem növekvő orosz befolyást eredményez.

Az európai energiaunió deklarált célja Európa külső energiafüggőségének csökkentése, az energiabiztonság növelése, az Oroszországgal szembeni kiszolgáltatottság mérséklése. A magyar kormány lépései látványosan szembemennek ezzel a szándékkal.

 

Tavaly titkos szerződést kötöttünk egy orosz technológiájú, orosz hitelből felépülő, az üzemanyag-ellátás és a hulladékkezelés terén is Oroszországra támaszkodó atomerőmű felépítéséről. Orbán megállapodott Putyinnal a hosszú távú gázszerződés meghosszabbításáról, miközben még érvényes az Európai Tanács tavalyi döntése, hogy a tagállamok nem szerveznek kétoldalú találkozókat az orosz vezetéssel.

 

A magas áron visszavásárolt gáztároló kapacitásainak egy részét bérbe adtuk a Gazpromnak. Így a kormány önként lemondott arról, hogy a Gazprom mindenkori ár- és ellátási politikájától függetlenítse magát.

 

Orbán Viktor a Bizottságot kikerülve egyeztetett Putyinnal és a török miniszterelnökkel a Déli Áramlatot kiváltó orosz gázvezeték nyomvonaláról.

 

Ezek a kormányzati intézkedések nem az energiauniót, hanem a kiszolgáltatottság tartósítását szolgálják. A PM szerint az Orbán-kormány Európa és Magyarország energiabiztonságát is aláássa. Ha az uniónak nincsenek eszközei a közös döntések végrehajtásának kikényszerítésére, akkor a Putyinnal kollaborálók miatt az energiaunió csak álom marad.

 

 

 

Jávor Benedek EP képviselő - MTI

Fotó: Atv

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>