. Ma Gedeon napja van.
Nincs felügyelő bizottsága a Nemzeti Bankunknak
2015-04-19 04:25:27
Nincs felügyelő bizottsága a Nemzeti Bankunknak

Nincs felügyelő bizottsága a Nemzeti Bankunknak

Szanyi Tibor egyperces plenáris felszólalásában hívta fel az Európai Parlament figyelmét arra, hogy a pénzügyi felügyeleti rendszerek nem megfelelő működése több nem euró-zóna tagállamban, így Magyarországon is problémát okoz.

 

Elfogadhatatlan, hogy a ma már a pénzügyi szervezetek állami felügyeletéért is felelős Magyar Nemzeti Banknak a kormány hibájából immáron 11 hónapja nincsen felügyelőbizottsága - mondta a szocialista képviselő. A megfelelő kontroll hiánya egyenesen vezet az olyan botrányok kialakulásához, mint a Buda-Cash, vagy a Quaestor ügyek.

 

Az elhúzódó válság világosan megmutatta, hogy bizonyos helyzetekben mennyire sérülékeny az európai pénzügyi rendszer. Az EU pont ezért vezetett be számos intézkedést, mely a polgárok biztonságát garantálhatja. Az egyik legfontosabb lépés a pénzügyi felügyeleti rendszerek euró-zónán belüli megerősítése és egységesítése volt. Azonban a felügyeleti rendszerek nem megfelelő működése számos nem euró-zóna tagállamban, így Magyarországon is probléma.

 

Az elmúlt hetekben Magyarországon két jelentős cég működését kellett felfüggeszteni: az első a Buda-Cash, mely a gyanú szerint évekig meghamisította jelentéseit, a második a Quaestor, mely a gyanú szerint akár 150 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki engedély és fedezet nélkül. A Magyar Nemzeti Bank, amely nemrég óta a pénzügyi szervezetek állami felügyeletéért is felelős Magyarországon, egyértelműen megbukott e tevékenysége gyakorlása során.

 

Megítélése szerint e helyzet kialakulásához nagyban hozzájárul az a tény, hogy Magyarországon, a kormány hibájából, több mint 11 hónapja nincs felügyelőbizottsága az MNB-nek, ami a szocialista EP képviselő szerint sérti a központi bank EUMSZ 130. cikkében foglalt működési függetlenségét is.

 

Itt az ideje, hogy valamennyi európai ország érezze az erős pénzügyi felügyeleti keret szükségességét, mely a polgárok és a befektetők bizalmát is garantálja. Ellenkező esetben a Juncker-terv sem lesz képes segíteni a szükséges gazdasági növekedést és a felzárkózást.

 

"Határozottan felszólítom a magyar kormányt, hogy haladéktalanul gondoskodjon a jogszabályi előírásoknak megfelelő, hatékonyan működő MNB felügyelőbizottság tagjainak Országgyűlés általi megválasztásáról, valamint hogy haladéktalanul adjon számot arról, az MNB és a pénzügyi szervezetek állami felügyeletéért felelős elődszervezete milyen vizsgálatokat végzett és e vizsgálatok miért nem jelezték előre azokat a problémákat, melyek a Buda-Cash és a Quaestor gyanított visszaéléseit érintették." - tette hozzá nyilatkozatában Szanyi Tibor.

 

 

MTI


Kapcsolódó írásaink:

Quaestor: fizessenek a valódi felelősök

A Quaestor állampapírokat is sikkasztott

Az MNB másfél éve tudta, mi zajlik a Quaestornál

Hazugságspirálban Orbánék

A Legfőbb Ügyész is érintett a Quaestor-ügyben?

Orbán Viktor, a főbróker

A kormány szeme láttára pucolják ki a Quaestort

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demeter Szilárd (képünkön), aki - saját elmondása szerint - nem szeret színházba járni, aki nem olvassa a magy...
Bővebben >>