. Ma György napja van.
Nemcsak itthon, Európában is támadja a bírói függetlenséget a Fidesz
2016-08-30 14:57:22
Nemcsak itthon, Európában is támadja a bírói függetlenséget a Fidesz

Nemcsak itthon, Európában is támadja a bírói függetlenséget a Fidesz

A Fidesz egyszerre indított támadást a független bíráskodás ellen itthon és Európában. Magyarországon a közigazgatási bíróság létrehozásával akarja az Orbán-kormány lehetetlenné tenni a számonkérhetőséget, Európában pedig az előírt pályázatot mellőzve szeretnék az Emberi Jogok Európai Bíróságába beültetni a saját pártkatonájukat.


Ezért felszólítjuk a Fideszt: ne kacérkodjon a diktatúrák módszereivel, ne fenyegesse a bírói függetlenséget! Ha ezt mégis megteszik, az MSZP nemzetközi jogi lépéseket fog tenni.


A közigazgatási bíróság ötlete olyan, mintha egy vádlott a saját családtagjaiból állíthatná össze a fölötte ítélkező esküdtszéket.


Ezért az MSZP nem vesz részt a Fidesz ötpárti egyeztetésén, mivel ez a javaslat még egyeztetésre sem méltó. A Fidesznek az ötpárti egyeztetés csak a konszenzus látszatához kell.


Az is felháborító, hogy a Fidesz-kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságába is szabálytalanul akar magyar tagot jelölni. Az Európa Tanács világosan előírja, hogy a tagországok jelöltjeit nyilvános és átlátható pályázat során kell kiválasztani.


A jelölési határidő ma jár le, de a Fidesz-kormány semmilyen előírást nem tartott be. Nem volt pályázat, nem volt átláthatóság. Ez nem véletlen, mivel a strassbourgi bíróság már több ügyben döntött a Fidesz-kormány ellen. Ezért akarják oda is a saját emberüket ültetni, ami elfogadhatatlan.
 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője - OS

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>