. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Nekünk a gyermekeink az elsők! - A Gyermekjogi Civil Mozgalom bemutatkozása
2015-11-27 11:35:55
Nekünk a gyermekeink az elsők! - A Gyermekjogi Civil Mozgalom bemutatkozása

Nekünk a gyermekeink az elsők! - A Gyermekjogi Civil Mozgalom bemutatkozása

Nem számít, mi történt, vagy mi történik éppen: NEKEM A GYERMEKEIM AZ ELSŐK! … Különélő anyák és különélő apák, gyermekvédelmi jelzőrendszer munkatársai, jogi szakemberek, akik e jelmondatot magukénak tudják, összefogásban indítottak útjára egy mozgalmat, Gyermekjogi Civil Mozgalom néven, a gyermekekért, a gyermekjogok érvényesítésének valódi megvalósítása és megvalósíthatósága érdekében.

 

A Mozgalom stratégiai céljai:

 

- Elemezni, megtörtént eseteket alátámasztó iratok alapján milyen "sablonhibákat" követnek el, gyermekeket érintő a gyámhivatali, rendőrségi és bírósági eljárásokban. Kimutatásokat készíteni, kutatásokat végezni annak érdekében, hogy láthatóvá válhassanak a „műhibák” következtében a gyermekek által elszenvedett, maradandó károsodások. Fontos a megoldási javaslatok elkészítése.

 

- A gyermekvédelemben dolgozók hihetetlenül nehéz gyermeksorsokkal szembesülnek, nap, mint nap. Gyermekek életéről döntenek, miközben a saját életükben felmerülő gondokkal is ugyanúgy megbirkóznak, mint a hozzájuk fordulók. A gyermekvédelmi rendszerben dolgozó munkavállalókra nehezedő lelki teher tehát jóval magasabb, mint az egyéb munkahelyeken dolgozó munkavállalóké. A vonatkozó, munkajogi szabályozás kellő tehát, és szükséges.

 

- Javítani szükséges a gyámhivatalok kapcsolattartási jog végrehajtása gyakorlatának hiányosságain. A korrupció, az emberi kapcsolatokat illetően a magyar közigazgatási rendszerben nagymértékben elterjedt, emiatt a lakhely szerint illetékes hivatalok szinte minden esetben elfogultak egyik, vagy másik féllel szemben, ezt igazolja az egyre gyakrabban előforduló kizárással végződő esetek. Az illetékességi területek kijelölését előíró jogszabály módosítása szükséges.

 

- Szükséges meghonosítani hazánkban is a PAS (Szülői Elidegenítési Szindróma) fogalmát, igazságügyi szakértői gyakorlatban való meghonosítását, a szükséges módszertani ismertetők kidolgozásával. Az igazságügyi szakértői rendszer reformja is elengedhetetlen.

 

- Minden egyes törvényt és kormányrendeletet szükséges átfésülni, hiszen egyikben sem szerepelnek a gyermekek jogai, és a gyermekek jogérvényesítési lehetőségei, a megfelelő mértékben és értékben. Tény: a gyermekek jogainak érvényesítési lehetőségei csak elméletben léteznek Magyarországon. Ezen változtatni kell.

 

- Szükséges beszélni a váltott elhelyezés kérdéséről, bevezetni azt a bíróságok joggyakorlatába, annak érdekében, hogy a bontópert követő években, évtizedekben a gyermekek ne válhassanak egyik szülő részéről sem eszközzé, a volt házas- vagy élettárssal szemben folytatott bosszúhoz.

 

- Szorgalmazni szükséges kifejezetten családjogi bíróságok felállítását, a német, kitűnően működő minta alapján. Ezeken a bíróságokon szükséges volna a gyermekeket érintő ügyekben eljáró bírák speciális szakirányú (gyermek- és családjogi) végzettségének megléte, az álláshely és pozíció betöltésének feltételeként. Elengedhetetlen a gyermekeket érintő bírósági eljárások időtartamának lerövidítése is.

 

- A pozícióhalmozás megszüntetése elengedhetetlen a bíróságokon, annak érdekében, hogy a peres feleknek lehessen jogorvoslati joguk. (Pl. ha a bíróság elnöke jár el egy ügyben, az elnöknél már eleve nem lehet panasszal élni. És ha ugyanez az eljáró bíró, aki elnök is egyben, címzetes törvényszéki bíró is, máris fölösleges a törvényszékhez fordulni jogorvoslatért.)

 

- Szintén hatalmas problémakör a nevelőszülők és a gyermekvédelmi gyámok között feszülő – jogszabályok által mesterségesen generált - ellentét, ami miatt lehetetlen megfelelőképpen, és főleg időben gondoskodniuk a rájuk bízott gyermekekről.

 

- Speciális helyzetben vannak a pszichiátriai szerekkel kezelt gyermekek. Azoknak a gyermekeknek a helyzete sem megoldott, akik nevelőszülőnél nevelkedést követően, 18 évesen nem maradhatnak a nevelőszülőnél, még akkor sem, ha önellátásra teljes mértékben képtelenek, pszichés/tudati megbetegedésük folyamán. Büntetőeljárásban egyáltalán nem minősül enyhítő körülménynek a pszichiátriai szerek által kiváltott mellékhatás, mint a cselekmény elkövetésének mozgatórugója.

 

- A kényszer-gyógykezelés fogalmát a jogalkotó összezavarta, a család-, vagy a gyermekek érdekében szükséges gyógykezelés megkezdése a vonatkozó jogi szabályozás értelmében kivitelezhetetlen, önkéntes beleegyezés nélkül. A családon belüli erőszak elleni küzdelem e kérdéskör tisztázása nélkül lehetetlen.

 

- Szintén speciális helyzetben vannak a drogos gyermekek, de a szenvedélybeteg szülők gyermekei is. Egyre többen vannak az országban, és a vonatkozó jogi szabályozás folytán a szülő nem tud segíteni ezeken a gyermekeken, viszont a jogi szabályozás arról szól, hogy a szülőt anyagilag padlóra küldi a jogalkotó.

 

- A Speciális Nevelési Igényű (SNI) gyermekekre vonatkozó jogi szabályozás ellehetetleníti, hogy ők megfelelő óvodai- iskolai képzésben részesüljenek. A pedagógusokat nem kapnak speciális képesítést, nem szereznek pedagógiai gyakorlatot SNI gyermekek között. Nem azért, mert nem akarnak, hanem azért, mert nincs rá lehetőségük. Nagyon sok betegség nem is szerepel az SNI minősítés jogi szabályozásában.

 

- A beteg gyermekek megfelelő ellátása sok szülő anyagi képességeit meghaladja. Az állam általi gondoskodás ezekben az esetekben kifejezetten hiányzik. Gyermekek nem juthatnak hozzá megfelelő gyógyászati segédeszközökhöz, illetve műtéti beavatkozásokhoz. Erre a kérdésre megoldást kell találni.

 

A Mozgalom bemutatkozó kisfilmje (… mert, ha nagy lesz, egyesület is válhat belőle):

 

 

A Mozgalom nem az anyák, és nem az apák, hanem kizárólag a gyermekek jogainak, és érdekeinek érvényesítése érdekében jött létre. A Mozgalomban nincs helye a szülők saját érdekérvényesítésének, illetve személyes sérelmeinek. Kizárólag a gyermekek érdekeinek érvényesítése a kiemelt cél.

 

A Mozgalom tevékenységét, naprakészen a Tabunyitogatón lehet figyelemmel követni. A Tabunyitogató a Gyermekjogi Civil Mozgalom alapító-partnere. Keresd a Gyermekjogi Civil Mozgalom menüpontot! A weboldal elérhetősége: http://www.tabunyitogato.hu/

 

A Mozgalom várja azok csatlakozását, akik a fenti célokkal azonosulni tudnak.  Már azzal is segítesz, ha híreinket elviszed a közösségedbe.

 

És most kérünk egy bátorító mosolyt!

 

Köszönjük!

 

Gyermekjogi Civil Mozgalom

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>