. Ma Márk napja van.
Neked hány rabszolgád van? Egy se? Csak hiszed…
2014-07-09 10:41:51
Neked hány rabszolgád van? Egy se? Csak hiszed…

Neked hány rabszolgád van? Egy se? Csak hiszed…

Egy barátom hívta fel a figyelmemet  egy oldalra, ahol  Itt megtudhatjuk, hogy hány rabszolgánk van, vagyis hányan dolgoznak borzalmas körülmények között, a mi jólétünkért. Illetve mindenki a saját rabszolgáinak számát tudhatja meg.

 

Az ókori társadalmakban bevett dolog volt rabszolgát tartani, igaz más volt egy egyiptomi házi rabszolga és egy római gladiátor (élet-halál harcra kényszerített rabszolga) élete. Ma már - hivatalosan - a legtöbb ember elítéli a rabszolgaságot, mégis fenntartjuk a rabszolgaság intézményét.

 

Nem arról van szó, hogy ingyen dolgozik valaki a kertemben, vagyis műveli a földemet. Bár ezt a jelenséget is ismerjük, csicskáztatásként (erről egyébként Till Attila készített egy meglehetősen érzékletes filmet.

 

De akkor miért is vagyunk rabszolgatartók? Azért tudunk viszonylag olcsón számtalan termékhez hozzájutni, mert rengeteg embert dolgoztatnak ingyen, vagy éhbérért. Mivel pedig megvásároljuk a „rabszolgák” által gyártott termékeket, - a szép, díszes csomagolásban, és a csillogó reklámoknak köszönhetően - mi is tevékenyen hozzájárulunk a modern rabszolgaság fenntartásához.

 

Természetesen az emberkereskedelem, a prostitúcióra való kényszerítés és az embereknek más módon történő kihasználása is rabszolgaságnak számít, mert akaratuk ellenére kell szenvedéssel teli munkát végezniük.

 

Érdemes kitölteni a tesztet, hogy Ön is megtudja: hány rabszolga dolgozik embertelen körülmények között azért, hogy mások – többek között Ön is, kedves olvasó - jólétben élhessenek!

 

P.D.F

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>