. Ma Gedeon napja van.
Mit tanítanak gyermekeinknek a csókos igazgatóváltások?
2016-08-22 08:57:46
Mit tanítanak gyermekeinknek a csókos igazgatóváltások?

Mit tanítanak gyermekeinknek a csókos igazgatóváltások?

Napjainkra egyre több, botrányos iskolaigazgatói kinevezésről hallani, amely nem a rátermettség, vagy a szakmai kompetencia, a gyermekek rajongása, vagy a kollégák támogatása útján történik, hanem a Döbrögi-rendszerben jól bevált, és megszokott, uram-bátyám stílusban.


Igen, meghallgattam ezeket a híreket, de tovább is ment a fülem mellett, hiszen, tulajdonképpen, nem értettem, mit akadnak fenn az emberek egy-egy ilyen hír hallatán. A közömbösségig megszokott, hogy csak a csókosoknak jár minden. … A többieknek meg kuss.


Ez az eddigi közömbösség most megbosszulta magát. Most, amikor azt hallom, hogy a gyermekem iskolájában uram-bátyám módon osztották le az iskolaigazgatói pozíciót. Így már, hogy a gyermekem a rendszer közvetett áldozata, így már mar a tudat: ezt mi, szülők, hagytuk.


Mikor lesz már elég?


Most már nekem, az érintett szülőnek az. És nektek? Nektek mikor lesz elegetek?


Nekünk, szülőknek kell elgondolkodnunk. A gyermekeinkért. A jövőjükért. Hiszen ez az uram-bátyám rendszer mit is tanít gyermekeinknek a demokráciáról? Tulajdonképpen azt, hogy nincs. Jut eszembe: talán nem véletlen, hogy az idei tanév végén érettségizők történelemkönyvében hibásan rögzítik, és hibásan is tanítják majd a demokrácia fogalmát. Orbanisztánra szabva. …


S ha egy igazgatóhelyettes kockás inget húz magára, tiltakozva e rendszer ellen, akkor az ő érvényes, és mindenki által támogatott pályázatát nem fogadják el, hanem kinevezik helyére azt az igazgatót, aki már távolodni akar attól a pozíciótól, amely neki csak terhet jelent. …


Megbüntették a kockás inges tanárnőt. Nemcsak, hogy igazgató nem lehetett, hanem az addigi, igazgatóhelyettesi pozíciójából is felmentették. S hogy nekem, mint szülőnek ehhez mi közöm van, miért fáj ez nekem?


Talán, mert a gyermekem az idén kezdi a 11. évfolyamot, és az ezt követő tanévben érettségizni fog, nem ártana, ha addig megszerezhetné azt a tudást, azokból a valóban tudást adó tankönyvekből, ami ehhez szükségeltetik. Talán, mert a gyermekem a diktatúra alaptéziseit tanulja meg a demokrácia központilag hazudott alapelemeként, eme gyakorlati példa bemutatásával.


Megbüntetik a kockás inget húzó tanárokat. Megbüntetik azokat a pedagógusokat, akik mindent megtesznek a rájuk bízott gyermekeként. Eltávolítják azokat a tanárokat, akik a Magyarországon egyébként haláltusáját vívó gyermekvédelmi rendszert meghonosítanák az iskolákban.


Azokat az anyákat és apákat távolítja el ez a rendszer, akik a pedagógiai pályát választották, és akik felügyelete alatt a szülők tényleges biztonságban tudhatják gyermekeiket, mert úgy vigyáznak rájuk, mint a sajátjukra.


Ilyen pedagógus, ilyen igazgatóhelyettes, ilyen tanügyi igazgató (volt) Hadházi Róbertné, Ági, az egri Keriben. Egészen addig, míg a rendszerrel való elégedetlenségének hangot nem adott. Minden betöltött pozíciójától megfosztották, mert azt merte mondani: ELÉG! (Katt ide a tényekért. Ide kattintva érhető el az Agria tévé felvétele)


Szülőként azt mondom: ebből most már elég!

Nemcsak Egerben történt meg ez és hasonló eset. Sorolom:


2013. augusztus: Jászárokszálláson, a Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában nem a pedagóguskar által támogatott jelöltet nevezték ki, hanem a helyi Fidesz egyik emberét. Bár őt a tantestületből 6 ember azért csak támogatta. Hja, és a tankerületi vezető. A tankerületi vezető talán ezzel a gesztussal állt bosszút azért, mert az önkormányzati választásokon vereséget szenvedett. …


 Szintén ugyanekkor, Jászapátiban, az Alapfokú Általános és Művészeti Iskolában nem nevezték ki a tantestület, a diákönkormányzat, a szülők, és az iskolai alkalmazottak által támogatott jelöltet. Itt a jelöltek közötti döntést az iskolai szegregációt támogató, igen-nem vélemény képviselete dönthette el. Dönthette, mivel Jászapáti honlapjáról eltűnt a szegregációra vonatkozó törvényességi-szakértői jelentés. Ily módon biztosat nem tudhatunk – de sejthetjük. ….


2013. szeptember: a szakolyi Arany János Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatói posztját a tankerületi vezető férje kapta. A Klik szerint nincs, és nem is volt összeférhetetlenség.  A helyi képviselő testület bíróságon támadta meg az igazgató kinevezését, aki, kinevezésekor még csak közalkalmazotti jogviszonyban sem állt a Klik-kel, ezen túlmenően az iskolát fenntartó önkormányzatot sem értesítették az igazgató kinevezéséről. ….


Megtörtént ugyanez, a budapesti, Törökvész úti Általános Iskolában, 2014. májusban. Az addigi igazgató pályázata mellett egy olyan jelölt adta le pályázatát, aki már több igazgatói posztot is bepályázhatott, „kiváló” kapcsolatai révén. S a szakmai kompetenciája? Másoktól ellopott pályázati anyagokat nyújtott be, saját gondolatai, illetve saját helyesírása SEM volt a pozíció betöltéséhez. Még annak az iskolának a nevét sem tudta helyesen leírni, amelynek az igazgatói pozícióját megpályázta. …


2014. szeptember: Miskolcon, a Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát érintette az igazgatóváltási botránysorozat. A miniszternél a tantestület, és a közalkalmazotti tanács és szakszervezet tiltakozott, nyílt levélben. A korábbi igazgató – aki addig 13 éven keresztül vezette az intézményt - pályázatát támogatták, az új pályázóét azonban nem, mégpedig komoly szakmai hiányosságok és tévedések okán.  Ennek hatására a miniszter egy harmadik, nem pályázó jelöltet nevezett ki az igazgatói posztra, a korábbi igazgató pedig egy Általános Iskola igazgatói székét nyerte el. Tehát, a korábbi igazgató érvényes pályázatát már csak azért sem fogadták el.


2015. május: Kecskeméten, a Bányai Júlia Gimnáziumban egy olyan igazgatót váltott a helyi csókos, aki már 22 éve vezette az intézményt, a tantestület, a diákok, és a szülők is őt támogatták. Mégis mennie kellett. …  Az iskolát fenntartó önkormányzat indoklása az volt: mivel csak egyetlen pályázat érkezett, azt nem fogadhatják el, mert az nem volna demokratikus. ….Annak ellenére szavazták le az igazgató pályázatát, hogy minden reál-tárgy versenyen az iskolája előkelő helyen szerepelt, hiszen az igazgató az iskolában matematikát oktatott. Az igazgató mellett, és a félreállítása ellen a szülők Facebook csoportot alakítottak, és flashmobbal tiltakoztak.


2015. július: a Budai Nagy Antal Gimnáziumban tanuló gyermekek szülei háborodtak föl azon, hogy az oktatási államtitkár által igazgatói székbe tolt jelölt, aki, mint kiderült, az államtitkár egykori diáktársa volt, emellett plagizálta az iskolaigazgatói pályázatát. Pikantéria: a korábbi igazgató pályázatát bár érvényesnek találták, ráadásul a tantestület, a szülők, és a diákok is őt támogatták, mégis új pályázatot írtak ki a volt diáktárs térnyerése céljából. A szülők nyomására a plágiumot a Klik elismerte, de az államtitkári döntést nem bírálta fölül, maradt az öribarinő az igazgatói székben. …


2016. március: a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatói posztjának kiosztása borzolta a kedélyeket. Itt az igazgatói posztra pályázó szintén koppintott, mégpedig Benedek István oktatáskutató írásából. A minisztérium ezt „szerzői jogi kérdésként” könyvelte el, és a plagizálás ellenére érvényesnek ítélte meg a pályázatot. A helyi képviselőtestület is támogatta a plagizáló jelöltet, csupán azért, mert nem volt olyan autonóm, mint az eredeti iskolaigazgató.  …


Talán nem is szükséges tovább sorolni, mi zajlik ebben az országban.


Kedves Szülők!


Mondjuk ki, bátran: nekünk nem mindegy, ki, mire tanítja gyermekeinket az iskolában. Nekünk nem mindegy, hogy diktatórikus rendszerben, vagy ellenkezőleg, demokratikus módszerekkel foglalkoznak-e gyermekeinkkel. Nekünk nem mindegy, hogy az igazgatót érdekli-e, vagy nem, hogy az iskola területén belül drogterjesztés folyik, vagy tesz is ez ellen. Nekünk nem mindegy, hogy a gyermekünkre ki vigyáz akkor, amikor mi nem vagyunk jelen.


Mondjuk ki bátran: nekünk teljesen mindegy, ki, kinek a kicsodája. Ha nem ért a szakmájához, ha nem kedveli a gyermekeket, a gyermekeinket, lehet akár évezredes barátsága államtitkárokkal, nekünk akkor sem kell! Nekünk teljesen mindegy, hogy ő a helyi Kismenő, akiből Nagymenőt varázsolnak, nekünk már csak azért sem kell!


Mert nem kell ez a diktatórikus, mindent ránk kényszerítő rendszer sem. Mondjunk Nem-et, hogy Orbánék is megértsék! Nem október 02.-án, hanem itt és most! Azért, hogy gyermekeink valós tudást szerezhessenek az iskolában. Azért, hogy a gyermekeink megtanulhassák: mi az, hogy demokrácia, véleménynyilvánítás szabadsága, és mi az a szabad választáshoz való jog.


Azért, hogy gyermekeink megtanulhassák: igenis, érdemes tanulni, és képezni magukat, mert CSAK az visz előbbre, és nem a rokoni kapcsolatok. ….


Tabunyitogató

További híreink
A te fürdőszobád gyerekbarát?
Persze nem releváns a kérdés, ha nincs gyermeked, és nem is tervezel, de ha már úton van a babád, vagy esetleg már fel is borította a házirendet, akkor mindenképpen olvas...
2022-07-19 11:41:29, Hírek, Vélemény Bővebben
Munkaerő-közvetítés a piacképes vállalatért
A nyudíjkorhatár kitolódásával napjainkban összesen négy generáció van aktívan jelen a munkaerőpiacon. Ez a helyzet rendkívüli kihívások elé állítja a munkáltatókat, hisz...
2021-11-23 08:49:42, Hírek, Vélemény Bővebben
Karácsonyi társkereső
Egy kapcsolat alapja az őszinteség és a bizalom, és amin ezek alapulnak: a tisztelet. Szerelmesnek lenni a világon a legegyszerűbb dolog, de működő párkapcsolatot csak kö...
2016-12-23 03:57:22, Hírek, Vélemény Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>