. Ma Márk napja van.
Minősüljön álláskeresőnek a közmunkás
2015-03-30 09:04:29
Minősüljön álláskeresőnek a közmunkás

Minősüljön álláskeresőnek a közmunkás

Az ombudsman szerint a közmunka a hibás szabályozás miatt nemhogy nem segíti az elhelyezkedést, de még akadályozza is az embereket abban, hogy piaci munkát vállaljanak. Az LMP most újra benyújtja a közmunkacsapda felszámolására irányuló törvényjavaslatát, aminek lényege, hogy a közmunkás álláskeresőnek minősüljön.

 

Elvárjuk, hogy az állam segítse a helyzetükből kitörni akaró közmunkásokat, ne bent tartsa őket az éhbért fizető közmunkában!

 

Az ombudsman nemrég egy állampolgári panasz nyomán megállapította, hogy a közmunkások el vannak zárva az álláskeresők munkaerőpiacon való elhelyezkedését segítő támogatásoktól, ezért megrekednek a közmunkában. A Munkahely-védelmi akcióterv tartós álláskeresők foglalkoztatásához nyújtott kedvezményei ugyanis csak a legalább fél éve állást keresők után vehetők igénybe.

 

Az LMP már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a közmunkacsapda jelenségére, aminek oka, hogy a közmunkások nem számítanak álláskeresőknek. Törvényjavaslatot is benyújtottunk, amiben megteremtettük volna a rugalmas átjárhatóságot a közmunka és a foglalkoztatást elősegítő támogatások: bértámogatások, járulékkedvezmények, önfoglalkoztatóvá válást elősegítő támogatások közt.

 

Most újra javasoljuk, hogy a közmunka minősüljön a munkaügyi központtal való együttműködési időszaknak, vagyis a közmunkások számítsanak az álláskeresők közé. A munkanélküliek foglalkoztatását elősegítő támogatási rendszer akkor a leghatékonyabb, ha mindenki a képességeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő támogatásban részesül.

 

 

 

Szél Bernadett, az LMP társelnöke – MTI

Fotó: vs.hu

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>