. Ma Emma napja van.
Mikor kell távoznia egy államtitkárnak?
2015-05-24 09:13:28
Mikor kell távoznia egy államtitkárnak?

Mikor kell távoznia egy államtitkárnak?

Immár két hete annak, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium jogerősen pert vesztett a Kishantosi Nonprofit Kft-vel szemben, mert megsértette annak jó hírnevét. A biogazdaság elleni kormányzati bosszúhadjáratban főszerepet vállaló dr. Bitay Márton Örs államtitkár azonban még mindig nem vonta le a következtetést.

 

Az LMP két hetet várt, abban bízva, hogy vagy az államtitkár, vagy gazdái lesznek annyi józan belátással: ha valakiről kimondja a bíróság, hogy hazudott, és saját politikai céljai miatt megtévesztette a közvéleményt, akkor nem nagyon illő vezető kormánytisztviselői státusban maradnia. Úgy látszik, Magyarországon a politikai kultúra még jobban sárban van, mint korábban: az ügyben csak a sunnyogás - mintha mi sem történt volna.

 

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy az egykori Vidékfejlesztési Minisztérium állításával szemben Kishantos nem maradt el a bérleti díj fizetésével, nem károsította meg a magyar államot és nem vállalt olyan fejlesztéseket, amelyeket nem hajtott végre. A Fidesz-kormány bosszúállása eredményeképpen azonban mégis kárba veszett 21 év vegyszermentes gazdálkodása és egy eszme, amit képviseltek. A biogazdaság földhasználati szerződése 2013-ban járt le, amikor a korrupcióra lehetőséget hagyó földpályázati rendszerben az összes addig használt földjét elvesztette.

 

A kormány vidékpolitikájáról sokat elárul az, hogy Kishantos szomszédjában 8000 hektárnyi állami földön gazdálkodik a Zászlós Tibor agrárkamarai vezető által irányított agrárcég, az állam mégis a 452 hektárnyi biogazdaság ellehetetlenítésével akarta termőföldhöz juttatni a helyi gazdálkodókat.

 

A bíróság ítélete alapján már világos: a minisztérium Bitay államtitkáron keresztül olyanokat állított, amelyek nyilvánvaló hazugságnak bizonyultak. Bitay államtitkár úr lemondásával tenné a legnagyobb szolgálatot a vidék ügyének és tenne egy nagy lépést a minisztérium megfakult becsületének tisztára mosása felé, de szemlátomást egyik sem cél.

 

 

Sallai R. Benedek, országgyűlési képviselő - MTI

Fotó: 444.hu

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>