. Ma Natália napja van.
Miért van fontos szerepe a méhnyakrákszűrésnek?
2023-11-13 12:49:36
Miért van fontos szerepe a méhnyakrákszűrésnek?

Miért van fontos szerepe a méhnyakrákszűrésnek?

Hazánkban évente 1200 nő betegszik meg méhnyakrákban, amelyből 500-an bele is halnak. Európában minden 18. percben meghal valaki ebben a betegségben. A második leggyakoribb, nőket érintő megbetegedés. Azonban megelőzhető napjaink egyik súlyos egészségügyi problémájának kialakulása, hiszen az okozója, a HPV, vagyis a humán papilloma vírus könnyen kimutatható. Ezért fontos a méhnyakrákszűrés.

 

Mit lehet tudni a HPV-ről, vagyis a humán papilloma vírusról?

 

Ahogy már a bevezetőben is említettük, a méhnyakrákos esetekért szinte minden esetben a HPV, vagyis a humán papilloma vírus felelős. Mit lehet tudni a HPV-ről? Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, az emberek többsége az élete során találkozik a vírussal, amely többnyire pár hónapon belül el is tűnik a szervezetből. Azonban a nők egy részénél ez nem következik be, és akár sejtelváltozásokhoz is vezethet. Amennyiben ezeket az elváltozásokat nem kezelik, kialakulhat a méhnyakrák. A HPV jelenléte laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki.

 

Szóval a HPV nagyon gyakori vírus, azonban az esetek kis részében fordul elő, hogy daganatot okoz. Amennyiben sikerül időben észlelni a sejtelváltozást, az 100 százalékosan kezelhető. Gondolni kell tehát a megelőzésre, és minél hamarabb bejelentkezni méhnyakrákszűrésre. A betegség leggyakrabban a 35-60 éves korosztályt érinti, de egyre növekszik a fiatalabb betegek aránya.

 

A citológiai vizsgálat mellett HPV-szűrésre is feltétlenül szükség van

 

A HPV kimutatásával az okot vizsgálják, a sejtek vizsgálatával pedig az elváltozást. A citológiai vizsgálat során kimutatásra kerülnek azok az elváltozások, amelyek esetében szükség van további vizsgálatokra, esetleg beavatkozásra. 

 

A megbízható eredmény érdekében, a méhnyakrákszűrés során a citológiai vizsgálat mellett HPV-szűrésre is szükség van, ugyanis önmagában a citológiai vizsgálat csupán 70 százalékos pontossággal rendelkezik, így álnegatív eredményt adhat. Amennyiben együtt alkalmazzák a HPV-szűréssel, közel 100 százalékos eredmény kapható. 

 

A biomarkereken alapuló CINTEC PLUS vizsgálat nagyobb biztonságot ad

 

A biomarkereken alapuló CINTEC PLUS vizsgálat megbízhatóbb, a segítségével kiszűrhetőek azok az esetek, amikor a citológia még negatív eredményt ad, de a HPV jelenléte nagy kockázatot jelent. 

 

A segítségével az is megállapítható, hogy milyen stádiumban van az elváltozás, amelynek köszönhetően pontosan meg lehet határozni a további teendőket. A citológiai vizsgálat, a HPV kimutatása, és amennyiben szükséges, a biomarker vizsgálat pontosabb eredményt ad.

További híreink
A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
Az újságcikkek címei azt sugallják, hogy nagy nemzetközi sikert ért el hétvégén a Koltai Lajos rendezte, 2,3 milliárdból készült Semmelweis-film, és a nagy torontói feszt...
2023-12-05 17:49:04, Hírek, Fókuszban Bővebben
CBD olajjal a mellrák kezelésének mellékhatás-csökkentése érdekében
Nagyon sok nőt érint a mellrák, amelynek korai felismerése akár teljes gyógyuláshoz is vezethet. Fontos felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatokra, valamint az önvizsgálat...
2023-11-27 17:01:07, Hírek, Fókuszban Bővebben
Miért hasznos szerszám a nyomatékkulcs?
Ezeket az eszközöket olyankor vetik be, amikor feltétlenül szükséges az, hogy éppen a megfelelő mértékben legyenek megszorítva a csavaranyák. Mivel a precizitás érdekében...
2023-11-27 16:55:06, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Orbán Viktor kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlanalapok is sokat nyerhetnek az idegenrendésze...
Bővebben >>