. Ma Hella napja van.
Miért van fontos szerepe a méhnyakrákszűrésnek?
2023-11-13 12:49:36
Miért van fontos szerepe a méhnyakrákszűrésnek?

Miért van fontos szerepe a méhnyakrákszűrésnek?

Hazánkban évente 1200 nő betegszik meg méhnyakrákban, amelyből 500-an bele is halnak. Európában minden 18. percben meghal valaki ebben a betegségben. A második leggyakoribb, nőket érintő megbetegedés. Azonban megelőzhető napjaink egyik súlyos egészségügyi problémájának kialakulása, hiszen az okozója, a HPV, vagyis a humán papilloma vírus könnyen kimutatható. Ezért fontos a méhnyakrákszűrés.

 

Mit lehet tudni a HPV-ről, vagyis a humán papilloma vírusról?

 

Ahogy már a bevezetőben is említettük, a méhnyakrákos esetekért szinte minden esetben a HPV, vagyis a humán papilloma vírus felelős. Mit lehet tudni a HPV-ről? Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, az emberek többsége az élete során találkozik a vírussal, amely többnyire pár hónapon belül el is tűnik a szervezetből. Azonban a nők egy részénél ez nem következik be, és akár sejtelváltozásokhoz is vezethet. Amennyiben ezeket az elváltozásokat nem kezelik, kialakulhat a méhnyakrák. A HPV jelenléte laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki.

 

Szóval a HPV nagyon gyakori vírus, azonban az esetek kis részében fordul elő, hogy daganatot okoz. Amennyiben sikerül időben észlelni a sejtelváltozást, az 100 százalékosan kezelhető. Gondolni kell tehát a megelőzésre, és minél hamarabb bejelentkezni méhnyakrákszűrésre. A betegség leggyakrabban a 35-60 éves korosztályt érinti, de egyre növekszik a fiatalabb betegek aránya.

 

A citológiai vizsgálat mellett HPV-szűrésre is feltétlenül szükség van

 

A HPV kimutatásával az okot vizsgálják, a sejtek vizsgálatával pedig az elváltozást. A citológiai vizsgálat során kimutatásra kerülnek azok az elváltozások, amelyek esetében szükség van további vizsgálatokra, esetleg beavatkozásra. 

 

A megbízható eredmény érdekében, a méhnyakrákszűrés során a citológiai vizsgálat mellett HPV-szűrésre is szükség van, ugyanis önmagában a citológiai vizsgálat csupán 70 százalékos pontossággal rendelkezik, így álnegatív eredményt adhat. Amennyiben együtt alkalmazzák a HPV-szűréssel, közel 100 százalékos eredmény kapható. 

 

A biomarkereken alapuló CINTEC PLUS vizsgálat nagyobb biztonságot ad

 

A biomarkereken alapuló CINTEC PLUS vizsgálat megbízhatóbb, a segítségével kiszűrhetőek azok az esetek, amikor a citológia még negatív eredményt ad, de a HPV jelenléte nagy kockázatot jelent. 

 

A segítségével az is megállapítható, hogy milyen stádiumban van az elváltozás, amelynek köszönhetően pontosan meg lehet határozni a további teendőket. A citológiai vizsgálat, a HPV kimutatása, és amennyiben szükséges, a biomarker vizsgálat pontosabb eredményt ad.

További híreink
Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
A hipermarketekben és a drogériákban sajnos többségében olyan szappanokat árulnak, amelyek káros összetevőket is tartalmaznak. Amennyiben rendszeresen tapasztalod a kézsz...
2024-05-27 14:03:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az asztalláb javítása nem ördöngösség
A valódi fából készült bútorokat nem véletlenül szeretik oly sokan. Valahogy úgy érezheti az ember lánya és fia, hogy a természet egy darabja költözött az olykor annyira ...
2024-05-27 13:58:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lakásfelszerelési eszközök, amelyekkel kényelmesebbé teheti otthonát
Lakásunk komfortos és praktikus kialakítása fontos, hogy mindennapjaink gördülékenyen teljenek. Akár már régóta meglévő ingatlanunkat csinosítgatjuk, akár egy új házba kö...
2024-05-09 18:11:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mosópor, mosógél vagy mosókapszula? Netán mosódió? Sokszor bizonytalanok lehetünk, mikor melyiket használjuk. ...
Bővebben >>