. Ma Béla napja van.
Miért titkosított a forintosítás?
2015-03-01 08:26:54
Miért titkosított a forintosítás?

Miért titkosított a forintosítás?

Elkészült a forintosításról szóló törvény, a gyakorlati megvalósítás részletei azonban úgy tűnik, titkosak. Senki sem ad ki előzetes információt arról, hogyan, és miként is fog történni. Ily módon nem tudható, valóban a jogszabályban foglaltak szerint járnak-e majd el a bankok, mint ahogyan az sem tudható, ha a forintosítás mögött nincs megfelelő informatikai háttér, hogyan is lesznek képesek a bankok arra, hogy egy nem létező jogügyletet létezővé varázsoljanak.

 

A Magyar Nemzeti Bank Fogyasztóvédelmi Központja a Hiteles Mozgalom számára a következő választ küldte a vonatkozó kérdésükre: „A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) az Elszámolási törvény kapcsán az MTI-ben 2014. december 9. napján megjelent mintaszámítás adatainak, részletszámításainak megküldését kérte.


Tájékoztatjuk, hogy a mintaszámítás részleteit, illetve egyéb mintaszámítást nem áll módunkban megküldeni, tekintettel arra, hogy bármely fogyasztási hitel esetében az információk összességének értékelésével határozható csak meg a visszafizetendő összeg.


Az MNB az elszámolásra való felkészülés időszakában minden segítséget megad a pénzügyi szervezeteknek a pontos elszámolások előkészítéséhez, a fogyasztóktól tisztességtelenül elvont összegek visszatérítéséhez. A számítások módszertanának helyességét az MNB folyamatosan ellenőrizni fogja, amely garanciát nyújt az elszámolásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására.


Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az elmúlt időszakban több internetes portál is olyan kalkulátort jelentetett meg, amely a hitelintézetek által a fogyasztói hiteleknél és pénzügyi lízingszerződéseknél korábban tisztességtelenül elvont árfolyamrés és költségek visszafizetésének, elszámolásának pontos összegét kívánja kiszámítani az ügyfelek számára. E kalkulátor-programok azonban jellemzően csak néhány, a számításhoz szükséges alapvető adat segítségével végzik el a számításokat, amelyek így akár súlyosan félrevezető, megtévesztő eredményt adhatnak. Aggályos lehet, ha emiatt téves várakozás alakulna ki bármelyik fogyasztóban az elszámolás mértékét illetően.


Hangsúlyozzuk, hogy az elszámolással érintett szerződések alapján visszajáró összegek csak egyedileg, minden releváns információ figyelembe vételével állapíthatók meg.


Üdvözlettel:

Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ”



Ez azért nagyon érdekes, mert az ügyfelek, ha nem értenek egyet az elszámolással, akkor panasszal élhetnek azzal szemben.

 

Igen ám, de hogyan, s miként fogja ellenőrizni az elszámolás helyességet az az ügyfél, aki nem rendelkezik sem matematikus-, sem pedig közgazdász diplomával? Hiszen úgy lesz szükséges ellenőrizni a banki számításokat, hogy ahhoz nem létezik az ügyfelek számára semmiféle gyakorlati útmutató. …

 



Doody


Kapcsolódó írásunk:

A forintosítás ellenőrzéséhez nem hoznak létre kalkulátort

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>