. Ma Béla napja van.
Miért nem szakít az eddigi gazdaságpolitikájával a kormány?
2016-09-16 04:55:51
Miért nem szakít az eddigi gazdaságpolitikájával a kormány?

Miért nem szakít az eddigi gazdaságpolitikájával a kormány?

Miközben hónapról hónapra történelmi rekordokat dönt a betöltetlen állások száma Magyarországon, a kormány még arra sem képes egyértelmű választ adni, hogy külföldi vendégmunkásokkal akarja-e kezelni a munkaerőhiányt. A magyar kormánynak el kell döntenie: a Varga Mihály által képviselt technokrata utat választja, ami az olcsó munkaerőre alapozott versenyképesség fenntartását tekinti célnak, vagy egy olyan gazdaságpolitikára vált, ami a bérek felzárkóztatásával képes megállítani a magyar emberek tömeges elvándorlását.


A külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatos kormányzati szappanopera újabb felvonása Varga Mihály Heti Válasznak adott interjúja. A miniszter megerősítette, hogy továbbra is úgy gondolja: a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni külföldi dolgozók alkalmazását. Korábban Lázár János erre azt mondta: "A magyar kormány nem tudja támogatni, hogy Magyarországra külföldről hozzanak be munkaerőt. A kormány az itt élő emberek munkanélküliségén akar segíteni."


Ehhez csatlakozva Orbán Viktor is azt nyilatkozta, hogy még van "belső tartalék", a munkanélkülieket kell mozgósítani.


Az LMP felszólítja a kormányt, hogy döntse el végre: olcsó külföldi munkaerővel akarja továbbra is mesterségesen alacsonyan tartani a béreket, fokozva a kivándorlást, vagy szakít az eddigi gazdaságpolitikával, kiszáll a lefelé tartó bérversenyből, a munkaerő ára helyett a képzettségére alapozza a versenyképességet, összeszerelő üzemek helyett pedig a hazai kis-és középvállalkozások és a helyi gazdaság megerősítésén dolgozik.


A KSH legújabb adatai szerint a második negyedévben újabb történelmi csúcson volt a betöltetlen állások száma: az egy évvel korábbihoz képest 25 százalékkal 55 ezerre nőtt az üres álláshelyek száma, a versenyszférában közel 39 ezer állás várt betöltésre. A valós szám ugyanakkor 100-200 ezer is lehet. Mindeközben a munkanélküliek száma közmunkásokkal együtt megközelíti a félmillió főt, és folyamatosan nő a közmunkaprogramba bevontak száma.


Szél Bernadett, az LMP társelnöke - OS

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>