. Ma György napja van.
Miért nem adózik rendesen a McDonald's?
2015-04-18 12:02:33
Miért nem adózik rendesen a McDonald's?

Miért nem adózik rendesen a McDonald's?

“A Bizottságnak ki kell vizsgálnia a McDonald’s adózási gyakorlatait" mondta Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, az EP adóügyi különbizottságának (TAXE) szocialista nemzeti szóvivője Az S&D frakció európai parlamenti képviselői felszólították az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot a McDonald’s európai adózási gyakorlata kapcsán.

 

Egy európai és amerikai szakszervezeteket tömörítő szövetség által nem rég kiadott tanulmány szerint, amelyet ma mutattak be az Európai Parlament adóügyi különbizottságának, a McDonald’s 3,7 milliárd eurónyi nyereséget utalt át luxembourgi leányvállalatának 2009 és 2013 között, és mindössze 16 millió euró adót fizetett.  Ezzel az EU tagállamok mintegy 1 milliárd euró adóbevételtől estek el.

 

Az S&D frakció adóügyi magyar szóvivője, Szanyi Tibor kijelentette: “Amennyiben az Európai Bizottság vizsgálata megerősíti a tanulmány állításait, akkor a McDonald’s adózási modellje egyértelműen elfogadhatatlan, az átlag adófizető arcul csapása."

 

“Láthatóan gond van ezekkel a gyakorlatokkal, így sürgősen változtatni kell. A szakszervezetek, adótanácsadók és könyvvizsgálók beszámolói mind világossá tették, hogy a jogtalan adóelkerülés egész iparágak számára vált általános üzleti modellé.  A feltételes adómegállapításokkal, melyeknek eredeti célja, hogy növelje a befektetők jogi biztonságát, most adódömping céljából élnek vissza. A jövőben az ilyen illegitim adóelkerülési modelleket törvénytelenné kell nyilvánítani."

 

“Miután az Európai Bizottság – az említett tanulmányban megjelent megállapítások hatására – a McDonald’s adózási gyakorlatait is vizsgálja többek között, mi, Szocialisták és Demokraták kérjük, hogy a TAXE különbizottság kapjon azonnali hozzáférést az összes adómegállapítással kapcsolatos információhoz.

 

“Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a legmagasabb prioritást adta az adóelkerülés elleni harcnak. Most itt az alkalom, hogy valóra váltsa az ígéretét."

 

 

MTI

Fotó: Index

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>