. Ma Márk napja van.
Miért érdemes pszichológushoz fordulni?
2022-05-11 14:05:26
Miért érdemes pszichológushoz fordulni?

Miért érdemes pszichológushoz fordulni?

Ki jár pszichológushoz? Ma is gyakran az a válasz erre a kérdésre, hogy az, akinek nincsenek barátai, ahogy az sem ritka, ha az sül ki belőle, hogy azok járnak segítő szakemberhez, akikkel baj van.


Nézzük a legfontosabb érveket! Miért kérünk segítséget?

 

Az Online pszichológiai tanácsadás még azok számára is megfelelő alternatívát biztosít, akik idő hiányában vagy más ok miatt nehézkesen jutnának el szakemberhez, így gyakorlatilag senkinek nem lehet kifogása arra nézve, hogy miért nem tud szakmailag hozzáértő segítséget igénybe venni.

 

Ma pedig már egyáltalán nem állja meg a helyét az a gondolat, hogy csak azok fordulnak pszichológushoz, akikkel komoly baj van. Mindannyiunknál előfordulnak olyan élethelyzetek, szituációk, amelyeket egyedül nehéz megoldani. Ráadásul egy-egy ilyen krízis olyan dolgokat is aktiválhat, amelyeknek addig tudatában sem voltunk vagy egyszerűen elnyomtuk magunkban. Pontosan ilyen helyzetben jelent szakértő segítséget egy hozzáértő szakember. 

 

Ennek pedig az az oka, hogy ugyan próbálkozhatunk a felületi, tüneti kezeléssel, éppúgy, mint egy testi probléma esetében, azonban ez nem fog tartós megoldást hozni. Persze nem éppen kedvcsináló a filmbeli ábrázolása a szakembereknek, éppúgy, ahogy egy szülés, párkapcsolat vagy más szituáció, ennek megjelenítését is dramaturgiai elvek vezérlik, s nem a valóság.

 

Mi történik a pszichológusnál?

 

Egy pszichológus mindig afelé elkötelezett, hogy a lehető legteljesebb mértékben megismerje kliensének problémáit, s az ahhoz kapcsolódó körülményeket, s ebben segítse őt, hogy ezeket képes legyen átlátni, megoldani.

 

A pszichoterápia célja az, hogy a kliens önismerete bővüljön, s ennek köszönhetően előre haladhasson az életében, anélkül, hogy olyan dolgok visszahúznák, amelyeket nem képes tudatosítani vagy feldolgozni. Az önismeret révén megtanulhatja kezelni a nehézségeit, s akár elkerülni azokat a szituációkat, amelyek ezért vagy azért problémát jelentenek számára. 

 

Nő az önbecsülés és elfogadás: nő az esély a boldogabb életre is

 

Az önismeret révén az önbecsülés is nő, vagy reaálisabbá válik. Ez pedig egy sor más könnyebbséget is magával hoz a kliens életvezetésében, például jobban fogja kezelni a kapcsolatait, nem feltétlenül kizárólag a párkapcsolat értelmében, hanem a társas kötődésekre is vonatkoztatva. 

 

Az önbecsülés magabiztosságot is magával von, így akár nagyobb munkahelyi vagy éppen életvezetési lehetőségek is megnyílhatnak azok előtt, akik nem félnek szembenézni nehézségeikkel. 

 

Mindehhez az elfogadó légkör és attitűd nélkülözhetetlen, amit a pszichológus képes nyújtani a hozzá forduló számára. Nem ítélkezik, s képes az elfogadásra, azaz pontosan olyan helyzetet teremt, amely alkalmas lesz a fejlődésre.

 

Amennyiben valóban szeretnénk tenni önmagunkért, akkor egyáltalán nem kell megvárnunk, amíg a nehézségeink komoly problémákká növik ki magukat, helyette választhatjuk a szakértő, pszichológusi támogatást. Mindenkinek ez az élete van, éljen vele!

Utoljára frissítve: 2022-05-11 14:07:01

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>