. Ma Bernát, Felícia napja van.
Miért érdemes pszichológushoz fordulni?
2022-05-11 14:05:26
Miért érdemes pszichológushoz fordulni?

Miért érdemes pszichológushoz fordulni?

Ki jár pszichológushoz? Ma is gyakran az a válasz erre a kérdésre, hogy az, akinek nincsenek barátai, ahogy az sem ritka, ha az sül ki belőle, hogy azok járnak segítő szakemberhez, akikkel baj van.


Nézzük a legfontosabb érveket! Miért kérünk segítséget?

 

Az Online pszichológiai tanácsadás még azok számára is megfelelő alternatívát biztosít, akik idő hiányában vagy más ok miatt nehézkesen jutnának el szakemberhez, így gyakorlatilag senkinek nem lehet kifogása arra nézve, hogy miért nem tud szakmailag hozzáértő segítséget igénybe venni.

 

Ma pedig már egyáltalán nem állja meg a helyét az a gondolat, hogy csak azok fordulnak pszichológushoz, akikkel komoly baj van. Mindannyiunknál előfordulnak olyan élethelyzetek, szituációk, amelyeket egyedül nehéz megoldani. Ráadásul egy-egy ilyen krízis olyan dolgokat is aktiválhat, amelyeknek addig tudatában sem voltunk vagy egyszerűen elnyomtuk magunkban. Pontosan ilyen helyzetben jelent szakértő segítséget egy hozzáértő szakember. 

 

Ennek pedig az az oka, hogy ugyan próbálkozhatunk a felületi, tüneti kezeléssel, éppúgy, mint egy testi probléma esetében, azonban ez nem fog tartós megoldást hozni. Persze nem éppen kedvcsináló a filmbeli ábrázolása a szakembereknek, éppúgy, ahogy egy szülés, párkapcsolat vagy más szituáció, ennek megjelenítését is dramaturgiai elvek vezérlik, s nem a valóság.

 

Mi történik a pszichológusnál?

 

Egy pszichológus mindig afelé elkötelezett, hogy a lehető legteljesebb mértékben megismerje kliensének problémáit, s az ahhoz kapcsolódó körülményeket, s ebben segítse őt, hogy ezeket képes legyen átlátni, megoldani.

 

A pszichoterápia célja az, hogy a kliens önismerete bővüljön, s ennek köszönhetően előre haladhasson az életében, anélkül, hogy olyan dolgok visszahúznák, amelyeket nem képes tudatosítani vagy feldolgozni. Az önismeret révén megtanulhatja kezelni a nehézségeit, s akár elkerülni azokat a szituációkat, amelyek ezért vagy azért problémát jelentenek számára. 

 

Nő az önbecsülés és elfogadás: nő az esély a boldogabb életre is

 

Az önismeret révén az önbecsülés is nő, vagy reaálisabbá válik. Ez pedig egy sor más könnyebbséget is magával hoz a kliens életvezetésében, például jobban fogja kezelni a kapcsolatait, nem feltétlenül kizárólag a párkapcsolat értelmében, hanem a társas kötődésekre is vonatkoztatva. 

 

Az önbecsülés magabiztosságot is magával von, így akár nagyobb munkahelyi vagy éppen életvezetési lehetőségek is megnyílhatnak azok előtt, akik nem félnek szembenézni nehézségeikkel. 

 

Mindehhez az elfogadó légkör és attitűd nélkülözhetetlen, amit a pszichológus képes nyújtani a hozzá forduló számára. Nem ítélkezik, s képes az elfogadásra, azaz pontosan olyan helyzetet teremt, amely alkalmas lesz a fejlődésre.

 

Amennyiben valóban szeretnénk tenni önmagunkért, akkor egyáltalán nem kell megvárnunk, amíg a nehézségeink komoly problémákká növik ki magukat, helyette választhatjuk a szakértő, pszichológusi támogatást. Mindenkinek ez az élete van, éljen vele!

Utoljára frissítve: 2022-05-11 14:07:01

További híreink
Kényeztetés mesterfokon
Ha örömszerzésről van szó, érdemes magasra tenni a lécet. Akár egyedül, akár párban vágsz bele a kalandba, a luxuseszközökben nem fogsz csalódni. Ezekből mutatunk be most...
2022-05-16 11:11:15, Hírek, Fókuszban Bővebben
A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
A Pestisracok.hu főszerkesztője a Fidesz és a média kapcsolatával ironizált közösségi oldalán, majd azt írta, a Pestisracok.hu finanszírozása is bizonytalanná vált.
2022-05-12 18:53:04, Hírek, Fókuszban Bővebben
Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. törvény biztosította jogával élve ma inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. Ez azt jelenti, hogy a...
2022-05-12 18:53:01, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szilágyi Áron a tokiói olimpián soha nem látott sikert ért el, amikor kard egyéniben harmadik alkalommal is gy...
Bővebben >>